Bersenam otot dasar pelvis dapat meningkatkan dorongan seks

Jakarta - Adakah anda mahu kehidupan seks dengan pasangan anda lebih menyeronokkan? Sangat mudah, latih otot dasar pelvis anda. Pakar mengatakan bahawa melakukan senaman otot pelvis sangat penting untuk menjaga kecergasan seksual pasangan yang sudah berkahwin. Menariknya, senaman ini juga dapat menjaga tubuh daripada gangguan kencing. Macam mana boleh jadi?

Keadaan otot-otot dasar pelvis adalah salah satu faktor sokongan untuk mencapai keseronokan seksual bagi anda dan pasangan. Kerana, sebenarnya orgasme sangat memerlukan otot lantai pelvis. Menurut para pakar, ketika wanita mengontrak otot lantai pelvis mereka, banyak darah akan mengalir ke Miss V. Akibatnya, terdapat pelinciran atau pembuangan cairan. Nah, kontraksi yang semakin tegang ini akan meningkatkan kualiti seksual anda dan pasangan anda.

Otot pelvis sendiri dalam bidang seksologi dikenali sebagai otot pelvis pubococcygeus (PC). Ia tersembunyi, merebak dari tulang kemaluan (pubis) ke arah belakang, iaitu tulang ekor (coccyx). coccygeus ). Oleh itu, kerana lokasinya yang tersembunyi, banyak orang tidak menyedari adanya otot ini.

Latihan Kegel Terlalu

Anda tidak perlu keliru untuk melatih otot pelvis. Anda boleh melakukan ini melalui latihan Kegel. Uniknya, latihan ini dilakukan oleh pakar obstetrik pada tahun 1940, anda tahu . Nah, latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis, seperti otot pundi kencing, otot Miss V, dan otot dubur.

Adakah anda sedar anda mempunyai otot ini? Sekiranya tidak, ada cara mudah untuk merasakannya. Semasa anda membuang air kecil, cubalah menghentikan air kencing yang keluar. Sekiranya senang berhenti, ini bermakna otot lantai pelvis anda cukup kuat. Apa yang perlu anda ingat, satu-satunya cara untuk meningkatkan pengecutan otot lantai panggul adalah dengan melakukan senaman secara berkala.

Prinsip melatih otot pelvis hanya untuk melatih pergerakan otot terpencil. Contohnya, cuba menghentikan dan memulakan pengeluaran air kencing dengan mengatur pengecutan otot-otot dasar pelvis. Baiklah, walaupun otot-otot dasar panggul berkait rapat dengan kualiti kehidupan seksual anda dan pasangan anda, tetapi melatih otot-otot pelvis hanyalah sebahagian kecil dari latihan kecergasan seksual.

Namun, menurut penyelidikan, hubungan antara keadaan otot dasar panggul dan kemampuan untuk orgasme tidak dapat dinafikan. Ringkasnya, semakin kuat pengecutan otot-otot dasar pelvis anda, semakin senang kehidupan seksual anda dan pasangan anda.

Mencegah Ejakulasi Pramatang

Ada sesuatu yang menarik mengenai latihan otot pelvis melalui Kegels untuk lelaki. Menurut pakar, latihan Kegel dapat meningkatkan fungsi ereksi dan mencegah ejakulasi dini. Namun, tidak semudah itu mendapatkan hasilnya. Kerana anda harus melakukannya secara teratur dan sedikit demi sedikit. Nasib baik, latihan Kegel ini cukup mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Bagi lelaki, senang melakukan latihan Kegel. Anda boleh melakukan ini dengan pengecutan otot seperti menahan kencing. Latihan untuk menguatkan otot PC, anda boleh melakukan ini dengan mengulangi pergerakan seperti menahan kencing, menahan, kemudian melepaskan. Lakukan dengan jangka masa beberapa saat, kemudian bertambah hingga 10 saat lebih lama, misalnya.

Menurut kajian di Latihan Lantai Pelvis untuk Disfungsi Ereksi, Dengan melakukan latihan Kegel selama tiga bulan secara beransur-ansur, disfungsi ereksi dapat diatasi. Hebat, bukan? Jadi, secara tidak langsung, langkah mudah melalui latihan Kegel dapat menjadi langkah pertama untuk menjaga hubungan seksual yang berkualiti dengan pasangan anda.

Oleh itu, untuk selamat dan mendapat hasil yang maksimum, latihan ini harus dilakukan dengan program berstruktur saintifik dari konsep fisiologi latihan dan seksologi. Sekiranya anda memerlukan nasihat terlebih dahulu dari doktor, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts