Pemeriksaan Fakta: Adakah Beras Coklat Baik untuk pesakit kencing manis?

Nasi putih telah lama diketahui mempunyai kesan negatif pada gula darah, yang harus dihindari oleh pesakit diabetes. Makan bijirin yang sihat secara sederhana seperti beras perang. Beras merah dapat mengurangkan diabetes dan risiko komplikasi, seperti neuropati diabetes, yang merupakan kerosakan saraf yang disebabkan oleh gula darah tinggi. "

, Jakarta - Diet yang sihat adalah salah satu kaedah terbaik untuk menguruskan diabetes, terutama diabetes jenis 2. Diabetes jenis ini berkait rapat dengan kenaikan berat badan, jadi mengurangkan kalori dan diet diabetes jenis yang tepat membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 disyorkan untuk mengonsumsi karbohidrat, protein, dan lemak dengan kadar yang sesuai untuk menjaga gula darah normal mungkin. Beras perang dipercayai baik untuk penghidap diabetes. Ayuh, baca fakta di sini!

Baca juga: 12 Faktor Ini Meningkatkan Risiko Diabetes Mellitus

Elakkan Nasi Putih dan Nasi Hitam

Nasi putih telah lama diketahui mempunyai kesan negatif terhadap gula darah, jadi pesakit diabetes harus mengelakkan ini. Makan bijirin yang sihat secara sederhana seperti beras perang. Jenis beras ini dapat mengurangkan diabetes dan risiko komplikasi seperti diabetes neuropati, iaitu kerosakan saraf yang disebabkan oleh gula darah tinggi.

Beras merah dibungkus dengan serat, komponen penting untuk pengurusan diabetes. Serat dalam beras perang sangat penting, kerana serat tidak dicerna oleh tubuh, sehingga tidak mempengaruhi kadar gula darah. Ini tentu akan membantu menjaga tahap gula dalam darah stabil dan mencegah lonjakan glukosa.

Jadi, mengapa tidak digalakkan makan nasi hitam? Nasi jenis ini lebih banyak memberi kesan kepada kesihatan jantung, tetapi ia masih terhad. Walau bagaimanapun, banyak antioksidan yang terkandung di dalamnya masih membantu melindungi tubuh daripada penyakit jantung. Flavonoid yang terdapat pada beras hitam dikaitkan dengan penurunan risiko terkena dan mati akibat penyakit jantung.

Mengira Karbohidrat dalam Nasi

Tidak kira apa jenis beras yang anda makan, beras masih mengandungi karbohidrat tinggi. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah kuantiti pengambilan nasi setiap hidangan. Walaupun anda telah makan beras perang, ia tidak akan menjadi penyelamat jika anda memakannya dalam jumlah besar atau menjadi gila.

Seseorang yang menghidap diabetes harus mendapat sekurang-kurangnya separuh daripada karbohidrat hariannya dari biji-bijian (termasuk beras). Biji-bijian penuh mengandungi karbohidrat kompleks, yang memerlukan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan. Ini dapat mengurangkan risiko lonjakan gula darah.

Pertimbangan lain ketika memilih sejenis beras adalah jumlah karbohidrat yang dikandungnya. Selain itu, anda juga perlu mengetahui cara mengira karbohidrat penting kerana sebab-sebab berikut:

1. Sebilangan penghidap diabetes menggunakan insulin tambahan. Seseorang perlu mengetahui sumber pengambilan karbohidrat untuk menentukan dos insulin yang betul.

2. Seseorang dengan prediabetes atau diabetes perlu mengelakkan "lonjakan gula," yang merupakan tempoh ketika kadar glukosa darah sangat tinggi. Membekalkan karbohidrat sepanjang hari, misalnya, dengan makan makanan kecil dan kerap, membantu mencegah lonjakan gula.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Mengenai Diabetes Jenis 2

Pengiraan karbohidrat membolehkan seseorang yang menghidap diabetes mengesan jumlah karbohidrat yang mereka makan pada siang hari. Pengiraan ini melibatkan:

1. Mengetahui makanan yang mengandungi karbohidrat.

2. Belajar bagaimana mengira jumlah karbohidrat dalam makanan.

3. Mengira berapa karbohidrat dalam hidangan dan makanan.

4. Cari jumlah karbohidrat setiap hari.

5. Bahagikan sehingga pengambilan karbohidrat dapat dipenuhi sepanjang hari.

Beras perang adalah sumber karbohidrat kompleks dan serat yang baik untuk penghidap diabetes, sementara jenis beras lain mungkin kurang bermanfaat. Maklumat lebih lanjut mengenai diabetes boleh diminta terus ke aplikasi . Anda juga boleh membuat janji temu di hospital tanpa perlu mengantri melalui aplikasi !

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Diet Diabetes Jenis 2: Makanan Terbaik untuk Mencegah atau Menguruskan Penyakit.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah saya makan nasi jika saya menghidap diabetes?

Recent Posts