5 Rawatan yang Boleh Anda Lakukan Apabila Anda Mempunyai Kista Bartholin

Jakarta - Kista Bartholin terjadi apabila kelenjar bartholin wanita, yang bertanggung jawab untuk pelumasan faraj, dipenuhi dengan cairan. Bukaan kelenjar yang terletak di kedua sisi pintu masuk faraj kadang-kadang tersekat dan ini menjadikan cecair kelenjar kembali ke dalam. Apabila ini berlaku, kista akan berkembang.

Kista biasanya lembut dan tidak menyakitkan, jadi jarang menyebabkan masalah serius. Walau bagaimanapun, sista boleh dijangkiti dan menyebabkan jisim nanah yang menyakitkan yang disebut abses. Kista ini mungkin membesar dan menyebabkan rasa tidak selesa, mengganggu aktiviti duduk, berjalan, dan aktiviti lain.

Kista Bartholin biasanya hanya berlaku pada satu bahagian bukaan faraj. Sekurang-kurangnya, kira-kira 2 peratus wanita mempunyai risiko terkena kista Bartholin, terutama yang berusia 20 hingga 30 tahun. Semakin tua anda, semakin kecil kemungkinan anda mengalami gangguan kesihatan ini, kerana kelenjar akan menyusut ketika memasuki usia 30-an.

Baca juga: Benjolan di Kawasan Tanpa Kehilangan V, Gejala Bartholin Cyst?

Kista Bartholin terbentuk apabila terdapat penyumbatan pada pembukaan kelenjar. Keadaan ini menyebabkan cecair kelenjar terkumpul dan membentuk sista. Selalunya, penyebab sebenar penyumbatan atau penyumbatan ini tidak diketahui. Walaupun jarang berlaku, kista Bartholin juga boleh disebabkan oleh penyakit kelamin (STD) seperti gonorea dan klamidia. Pembedahan vulvovaginal memungkinkan gangguan pembiakan ini berlaku, walaupun jarang berlaku.

Rawatan Kista Bartholin

Terdapat beberapa cara untuk merawat sista Bartholin, seperti yang berikut.

  • Pengendalian Pertama

Doktor mengesyorkan merendam sista selama 10 hingga 15 minit dalam air suam, 3 hingga 4 kali sehari. Anda juga boleh memampatkan sista dengan kain lap yang direndam dalam air suam. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol.

Baca juga: Jangan menyamakannya dengan tumor, inilah kista

  • Merawat Abses

Sekiranya kista dijangkiti dan abses berkembang, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk membersihkan jangkitan. Setelah jangkitan berjaya dirawat, doktor akan mengesyorkan mengeringkan kista, terutama jika absesnya besar.

  • Saliran Kista dan Abses

Kista Bartholin dapat dirawat dengan mengeringkan kista dan abses. Beberapa prosedur yang dilakukan adalah memasukkan kateter yang digunakan untuk mengalirkan cecair dari abses atau sista. Sekiranya sista atau abses terus muncul, doktor akan melakukan prosedur marsupialisasi pembedahan.

  • Ablasi Kelenjar dengan Nitrat Perak

Perak nitrat adalah sebatian yang kadang-kadang digunakan dalam perubatan untuk membersihkan saluran darah untuk menghentikan pendarahan. Nitrat perak menyebabkan rongga sista terbentuk menjadi ketulan pepejal yang kecil. Selepas 2 atau 3 hari perak nitrat dan sisa kista dikeluarkan atau jatuh sendiri.

Baca juga: Ketahui 2 Fakta Penting Mengenai Chlamydia

  • Laser Karbon Dioksida

Laser karbon dioksida digunakan untuk membuat lubang pada kulit vulva sehingga kista dapat dikeringkan. Kista boleh dikeluarkan menggunakan laser atau dibiarkan dengan membuat lubang kecil untuk membolehkan cecair mengalir sendiri.

Itulah beberapa cara untuk mengubati kista Bartholin yang boleh dilakukan. Beberapa kaedah masih jarang dilakukan, atau hanya dilakukan di negara tertentu. Anda boleh meminta doktor cara terbaik untuk menghilangkan kista ini melalui aplikasi . Bagaimana, cukup muat turun permohonan pada telefon anda dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor.

Recent Posts