Hati-hati, ini adalah bahaya melakukan hubungan seks semasa hamil muda

, Jakarta - Walaupun melakukan hubungan seks adalah aktiviti yang selamat dilakukan semasa kehamilan, ibu masih perlu memperhatikan peraturan atau cadangan dari doktor, terutama jika usia kehamilan ibu masih cukup muda. Jangan melakukan hubungan seks menjadikan keadaan janin di dalam rahim jadi terganggu. Berikut adalah bahaya yang boleh mengumpan wanita hamil dan janin ketika melakukan hubungan seks pada awal kehamilan.

Sebenarnya melakukan hubungan seks ketika hamil agak selamat. Sebilangan wanita yang hamil enggan melakukannya kerana mereka sering mengalami loya dan mudah letih akibatnya sakit pagi berlaku pada masa ini. Di samping itu, wanita hamil yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu juga disarankan agar tidak melakukan hubungan seksual semasa hamil. Keadaan kesihatan yang tidak memungkinkan ibu melakukan hubungan seks, antara lain, bocornya cairan ketuban, mempunyai plasenta previa, mempunyai sejarah melahirkan bayi pramatang, membawa kembar, dan pendarahan di dalam vagina tanpa diketahui sebab.

Namun, jika keadaan rahim ibu cukup sihat dan kuat, dan ibu tidak mengalami masalah kesihatan seperti yang disebutkan di atas, maka hubungan seksual pada awal kehamilan adalah selamat untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, ibu perlu mengetahui apa bahaya yang boleh berlaku akibat melakukan hubungan seks pada awal kehamilan.

1. Pendarahan

Ibu yang mengandung berisiko mengalami pendarahan semasa melakukan hubungan seks, terutama ketika melakukan hubungan seks dubur. Ini kerana seks dubur pada wanita hamil boleh menyebabkan trauma plasenta yang mencetuskan pendarahan serius yang berbahaya bagi ibu dan janin. Jadi, ibu perlu berhati-hati ketika melakukan hubungan seks dubur kerana aktiviti seksual ini juga boleh mencederakan tisu dan saluran darah di dubur. Wanita hamil yang menderita plasenta previa dan buasir sangat tidak digalakkan melakukan hubungan seks dubur, kerana boleh memperburuk keadaan kesihatan mereka.

2. Berisiko dijangkiti penyakit kelamin

Sekiranya ibu dan suami mahu menggunakan mainan seks untuk membantu meningkatkan rangsangan seksual, pastikan mainan seks digunakan sebagai dildo atau alat penggetar telah dibersihkan terlebih dahulu. Alat penggetar yang kotor boleh menyebabkan ibu berisiko dijangkiti penyakit kelamin. Selain kebersihan, ibu juga perlu mengetahui batasan dalam menggunakannya mainan seks . Elakkan menggunakan alat kelamin ini terlalu keras pada Miss V.

3. Mengancam keselamatan bayi dalam kandungan

Melakukan hubungan seks pada awal kehamilan dengan cara yang tidak sesuai juga boleh membawa maut, menyebabkan keselamatan ibu dan bayi dalam kandungan terancam. Wanita hamil dan suami perlu berhati-hati ketika ingin melakukan seks oral. Elakkan meniup Miss V kerana boleh mencetuskan embolisme udara. Jadi, semasa meniup Miss V, gelembung udara akan masuk ke dalam Miss V ke peredaran darah sehingga boleh membawa maut bagi kehidupan bayi dan ibu. Semasa melakukan seks oral, anda harus menggunakan perlindungan untuk mengelakkan penyakit kelamin.

4. Menyebabkan Kecacatan Lahir Bayi Walaupun Keguguran

Wanita hamil atau suami yang mempunyai sejarah penyakit kelamin seperti herpes genital disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks ketika mereka masih muda, kerana ada risiko menyebabkan kecacatan kelahiran dan bahkan keguguran. Walaupun jarang berlaku, wanita hamil boleh mendapat jangkitan herpes pada awal trimester pertama dan berpotensi menyebarkan virus ke janin melalui plasenta. Virus herpes yang menyerang janin boleh menyebabkan cacat lahir atau keguguran. Bayi yang baru lahir masih berisiko dijangkiti herpes dan menyebabkan komplikasi teruk.

Untuk lebih selamat, wanita hamil harus terlebih dahulu bercakap dengan pakar obstetrik mereka jika mereka ingin melakukan hubungan seks semasa kehamilan. Atau anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . untuk bertanya mengenai keselamatan melakukan hubungan seks. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Titik semasa Kehamilan, Berbahaya atau Biasa?
  • Tingkatkan Nafsu, Cuba Hubungan intim dengan Vibrator
  • Berhati-hati dengan risiko wanita hamil menyebarkan herpes ke janin

Recent Posts