Jangan hanya mencucuk, perhatikan ini sebelum suntikan insulin

“Dalam beberapa kes, penderita diabetes harus bergantung pada perawatan insulin. Namun, menyuntik insulin untuk mengawal diabetes tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Suntikan di tempat yang salah boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyuntik insulin di bawah kulit. "

, Jakarta - Seseorang yang menderita diabetes biasanya juga mempunyai masalah dengan insulin. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pankreas yang berperanan membantu tubuh mengubah glukosa menjadi tenaga untuk melakukan aktiviti.

Dalam beberapa kes, penghidap diabetes mesti bergantung pada ubat insulin, yang bermaksud mereka mesti selalu menerima suntikan insulin untuk menjaga kadar gula mereka seimbang. Walau bagaimanapun, suntikan insulin tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Oleh itu, penghidap diabetes juga harus memperhatikan beberapa perkara sebelum menyuntik insulin.

Baca Juga : Diabetes Jenis 1 dan 2, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Mengapa Pemberian Suntikan Insulin untuk Diabetes Penting?

Semua orang yang menghidap diabetes jenis 1 dan beberapa orang dengan diabetes jenis 2 memerlukan suntikan insulin. Kerana, suntikan insulin bertujuan untuk membantu menguruskan kadar gula darah dalam tubuh orang yang menghidap diabetes. Selain itu, suntikan insulin juga berfungsi sebagai pengganti atau makanan tambahan untuk insulin di dalam badan.

Orang dengan diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin, jadi mereka mesti menyuntik insulin untuk mengawal kadar glukosa darah. Sementara itu, kebanyakan orang dengan diabetes jenis 2 masih dapat menguruskan kadar glukosa darah mereka dengan penggunaan ubat-ubatan dan penggunaan gaya hidup yang sihat. Namun, jika langkah-langkah ini tidak dapat meningkatkan kawalan terhadap kadar glukosa darah, maka penderita diabetes jenis 2 juga memerlukan suntikan insulin.

Cara menyuntik insulin dengan cara yang betul

Cara yang betul untuk memasukkan insulin tambahan ke dalam badan adalah dengan menyuntikkannya di bawah kulit. Suntikan insulin untuk mengawal diabetes tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Suntikan di tempat yang salah boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu. Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyuntik insulin.

Tempat

Salah satu perkara utama yang perlu diberi perhatian adalah tempat di mana jarum insulin dapat disuntik. Sebabnya, lokasi suntikan boleh mempengaruhi kerja insulin, terutama dalam mengawal kadar glukosa dalam badan. Insulin mesti disuntik ke dalam lemak tepat di bawah kulit dan bukannya ke dalam otot, yang menyebabkan tindakan insulin yang lebih cepat dan risiko gula darah rendah.

Terdapat empat tempat yang paling disyorkan untuk menyuntik insulin, iaitu perut, paha, punggung, dan lengan. Keempat-empat bahagian badan ini cenderung mempunyai kulit yang lebih lebar dan kandungan lemak tinggi, menjadikan suntikan lebih mudah.

Konsisten

Cara menyuntik insulin juga mesti konsisten. Maksudnya, anda disarankan untuk menusuk di bahagian badan yang sama untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Perlu diingat, kawasan yang sama tidak bermaksud tempat suntikan yang sama seperti sebelumnya. Suntikan insulin tidak digalakkan dilakukan di tempat suntikan yang sama.

Anda harus meninggalkan sekurang-kurangnya lebar jari daripada suntikan sebelumnya. Dipetik dari halaman Persatuan Diabetes Amerika , contoh terbaik untuk menyuntik insulin adalah di perut selama satu minggu berturut-turut, tetapi tidak pada kulit yang sama.

Kemudian, kemudian cuba suntikan insulin di lengan kiri, bergantian dengan lengan kanan untuk jangka masa yang sama. Menyuntik insulin secara konsisten di kawasan yang sama membantu insulin berfungsi dengan lebih optimum dan mencapai darah. Corak ini juga membantu insulin bergerak pada kelajuan yang sama sehingga dapat berfungsi dengan optimum juga.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Dos

Sebelum menyuntik badan, pastikan untuk memeriksa dosnya sekali lagi. Sekiranya anda menyuntik insulin dalam dos yang berlebihan, ia akan meningkatkan risiko hipoglikemia. Jangan sekali-kali menggandakan dos insulin apabila anda lupa kali terakhir anda menyuntik insulin. Sebabnya, menggandakan dos boleh mencetuskan hipoglikemia.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai prosedur menyuntik insulin, anda boleh menghubungi doktor anda untuk mengetahui lebih terperinci. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Masa

Pastikan menjadualkan suntikan insulin. Hampir sama dengan masalah tempat, konsisten dalam masa suntikan juga dapat membantu tubuh mencerna hormon ini dengan lebih baik. Elakkan juga menyuntik insulin di bahagian badan yang akan segera digunakan untuk aktiviti berat. Contohnya, jangan menyuntik di lengan jika anda merancang untuk mencuci atau melakukan kerja rumah tangga yang lain.

Sebabnya ialah pergerakan insulin yang tinggi dan cepat di tempat suntikan dapat menjadikan hormon ini bergerak terlalu cepat ke dalam badan. Akibatnya, ia boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk hipoglikemia, atau terlalu banyak insulin sedangkan kadar gula dalam badan sangat rendah.

Sekiranya anda menghidap diabetes, sangat disyorkan untuk memeriksa kadar gula darah anda secara berkala. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh membuat janji temu dengan doktor yang dipercayai di hospital pilihan anda tanpa perlu beratur lama. Mudah bukan? jadi tunggu apa lagi? muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Dos dan Larangan Suntikan Insulin.

Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2021. Rutin Insulin.

Gred Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Kesalahan Insulin yang Harus Dielakkan.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Insulin.

Recent Posts