Jarang Diketahui, 5 Khasiat Bawang Dayak untuk Kesihatan

Bawang Dayak adalah sejenis rempah yang terkenal sebagai perasa makanan dan ubat tradisional. Berbagai bahan di dalamnya dianggap bermanfaat untuk kesihatan, mulai dari menjaga kesehatan jantung, mengatasi sakit perut, hingga mengawal kadar gula dalam darah. "

, Jakarta - Tidak hanya bawang merah, bawang putih, dan bawang, ternyata ada bawang Dayak yang terkenal sebagai rempah makanan istimewa. Selain perasa makanan, bawang Dayak juga digunakan sebagai ubat tradisional turun temurun oleh masyarakat Indonesia. Ini disebabkan kandungan bawang Dayak yang dianggap bermanfaat untuk kesihatan.

Bawang Dayak berasal dari Kalimantan. Bentuknya tidak jauh berbeza dengan bawang merah, bezanya bunga bawang Dayak putih. Lalu, adakah benar bahawa terdapat manfaat bawang Dayak untuk kesihatan?

Baca juga: Mula diperhatikan untuk rawatan, adakah ramuan selamat?

Khasiat Bawang Dayak untuk Kesihatan

Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.) Merr) juga dikenali sebagai bawang sabrang, bawang berlian, bahkan bawang arab. Bawang Dayak adalah tanaman rempah khas dari Kalimantan. Tumbuhan ini mempunyai bentuk umbi merah dengan daun menjulang dan bunga putih.

Bawang Dayak terkenal dengan kandungannya yang pelbagai dan dianggap dapat mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Bawang Dayak telah banyak digunakan oleh masyarakat sebagai ubat tradisional yang mampu mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

Ini kerana bawang Dayak mengandungi fitokimia, seperti alkaloid, glikosida, flavonoid, fenolik, steroid, dan tanin. Bawang Dayak juga mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi di dalamnya.

Untuk itu, tidak ada salahnya mengenali manfaat bawang Dayak untuk kesihatan.

  1. Mengatasi Sakit Perut

Sekiranya anda mengalami sakit perut yang disebabkan oleh senak, tidak ada salahnya mencuba memakan bawang Dayak. Kandungan tanin pada ladybugs dianggap dapat mengatasi sakit perut. Dengan cara itu, sakit perut dapat bertambah baik.

  1. Menjaga Kesihatan Jantung

Bawang Dayak juga diketahui mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Ia boleh digunakan untuk menjaga kesihatan jantung. Selain mengonsumsi bawang Dayak secara berkala, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur dan menjaga diet yang sihat untuk meningkatkan kesihatan jantung.

  1. Mencegah Jangkitan di Badan

Kajian dari Penyelidikan Sains Hayat TropikaKelebihan bawang Dayak adalah kerana mengandungi flavonoid di dalamnya. Flavonoid adalah kumpulan sebatian fenolik terbesar yang berkesan dalam menghalang pertumbuhan virus, bakteria, dan kulat.

  1. Menurunkan Tahap Gula Darah

Kandungan sebatian flavonoid, alkaloid, dan glikosida yang terkandung dalam bawang dayang dianggap berkesan untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Anda juga harus memperhatikan jenis dan corak makanan yang anda makan.

  1. Merawat Luka dan Ulser

Khasiat bawang Dayak telah banyak digunakan sebagai rawatan luka dan bisul. Ini kerana kandungan antimikroba di dalamnya. Namun, perlu diingat jenis kecederaan yang dialami. Ambil rawatan yang disyorkan oleh doktor sekiranya diperlukan.

Baca juga: 7 Tanaman Herba yang Mamanda Tuntut untuk Mencegah Corona

Itulah kelebihan bawang Dayak untuk kesihatan. Untuk mengoptimumkan manfaat bawang Dayak, anda harus mengamalkan gaya hidup sihat dan meningkatkan pengambilan makanan sihat.

Tidak ada salahnya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai faedah dan cara menggunakan bawang Dayak yang betul melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Penyelidikan Sains Hayat Tropika. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti Antibakteria Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.) Merr) menuju Bakteria Patogen.

Steemit. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Bawang Dayak untuk Diabetes, Meningkatkan Vitalitas Lelaki dan Cara Makan Bawang Dayak.

Kartika: Jurnal Ilmiah Farmasi. Diakses pada tahun 2021. Keberkesanan Mentol Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.) Merr.) Sebagai Herba Antimikrobial Kulit.

Recent Posts