Bagaimana Menurunkan Tahap Asid Urik Secara Semula Jadi?

, Jakarta - Gout adalah sejenis arthritis yang berkembang ketika kadar asid urik darah tinggi secara tidak normal. Keadaan ini membentuk kristal pada sendi, umumnya di kaki dan jari kaki besar, yang menyebabkan pembengkakan dan kesakitan yang teruk.

Sebilangan orang memerlukan ubat untuk menurunkan asid urik. Cara menurunkan asid urik secara semula jadi dapat dilakukan dengan perubahan diet dan gaya hidup sihat. Menurunkan kadar asid urik dapat mengurangkan risiko gout.

Baca juga: Ini adalah langkah rawatan untuk mengatasi penyakit rematik

Cara Menurunkan Asid Urik Secara Semula Jadi

Menurunkan kadar asid urik dapat dilakukan secara semula jadi. Berikut adalah beberapa cara untuk menurunkan asid urik secara semula jadi yang boleh anda lakukan:

1. Hadkan Makanan Kaya Purine

Purin adalah sebatian yang berlaku secara semula jadi dalam beberapa makanan. Apabila badan memecah purin, ia menghasilkan asid urik. Metabolisme makanan kaya purin dapat menyebabkan gout dengan menyebabkan tubuh menghasilkan terlalu banyak asid urik. Terdapat beberapa makanan bernanah tinggi yang harus dielakkan, yaitu:

 • Tuna, sardin, ikan bilis.
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan, termasuk bir atau minuman keras.
 • Makanan berlemak tinggi, seperti produk tenusu dan daging merah.
 • Jerawat, contohnya hati atau usus haiwan.
 • Makanan dan minuman manis.

2. Mengonsumsi Lebih Banyak Makanan Purine Rendah

Dengan beralih dari makanan dengan kandungan purin tinggi ke makanan dengan kandungan purin yang lebih rendah, beberapa orang dengan gout dapat menurunkan kadar asid urik. Atau, sekurang-kurangnya cara ini dapat mengelakkan atau mencegah peningkatan gejala gout.

Beberapa makanan dengan kandungan purin rendah, iaitu:

 • Produk tenusu rendah lemak dan bebas lemak;
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran;
 • Kopi;
 • Gandum, roti dan kentang.

Baca juga: Menderita Gout, Berjuanglah dengan 6 Makanan Ini

3. Elakkan Dadah Yang Meningkatkan Tahap Asid Urik

Ubat-ubatan tertentu dapat meningkatkan kadar asid urik, termasuk:

 • Ubat diuretik, seperti hidroklorotiazida.
 • Ubat-ubatan yang menekan sistem imun, terutamanya sebelum atau selepas pemindahan organ.
 • Aspirin dos rendah.

4. Mengekalkan Berat yang Sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat boleh menjadi cara untuk mengurangkan asid urik secara semula jadi. Perlu difahami, kegemukan meningkatkan risiko gout, terutama pada orang muda. Penurunan berat badan yang terlalu cepat, terutamanya kerana berpuasa, dapat meningkatkan kadar asid urik.

Oleh itu, anda mesti fokus membuat perubahan berat badan jangka panjang dan berterusan untuk menguruskan berat badan anda. Contohnya, lebih aktif, makan makanan seimbang, dan memilih makanan yang padat nutrien.

5. Elakkan Minuman Beralkohol dan Gula

Pengambilan alkohol dan minuman bergula yang berlebihan, seperti soda dan jus, dikaitkan dengan peningkatan risiko gout. Alkohol dan minuman bergula juga menambah kalori yang tidak diperlukan untuk diet, yang berpotensi menyebabkan kenaikan berat badan dan masalah metabolik.

Baca juga: Perlu Tahu, Terapi Fizikal untuk Mengatasi Sakit Lutut

6. Minum Kopi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang minum kopi cenderung menghidap gout. Sejumlah kajian juga mengaitkan pengambilan kopi dengan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, kopi meningkatkan risiko penyakit buah pinggang kronik dan kemungkinan masalah tulang pada wanita. Oleh itu, penting untuk membincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai risiko dan faedahnya.

Diet, senaman, dan perubahan gaya hidup sihat yang lain dapat meningkatkan kadar asid urik dan penyakit lain yang disebabkan oleh kadar asid urik yang tinggi. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak selalu menggantikan rawatan perubatan yang diperlukan.

Itulah sebabnya penting untuk terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi mengenai penjagaan yang betul. Sekiranya anda perlu membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat melalui permohonan untuk diperiksa.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Semula Jadi untuk Mengurangkan Asid Urik dalam Badan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara menurunkan kadar asid urik secara semula jadi

Recent Posts