Kacang Tanah Membuat Jerawat, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - "Jangan makan kacang, anda akan mendapat jerawat di wajah anda, anda tahu." Sering dengar ayat ini? Kacang sering disebut sebagai pencetus jerawat. Tidak hairanlah, ramai orang, terutama wanita, ragu-ragu untuk memakan kacang. Tetapi, adakah benar bahawa makan kacang boleh menyebabkan jerawat? Lihat fakta di sini.

Punca Jerawat

Pada dasarnya, jerawat muka berlaku apabila folikel rambut tersumbat dengan campuran sel kulit mati, kotoran dan sebum, yang merupakan bahan yang dihasilkan oleh kelenjar minyak yang berfungsi melembapkan kulit. Jerawat juga boleh dipengaruhi oleh hormon. Pada wanita, misalnya, kebanyakan jerawat muncul sebelum haid dan semasa kehamilan, kerana pada masa inilah perubahan hormon terjadi pada tubuh wanita.

Jerawat muka juga paling kerap dialami oleh remaja. Sebabnya, semasa baligh, pengeluaran sebum oleh kelenjar minyak meningkat, malah boleh melebihi jumlah yang diperlukan oleh kulit. Selain hormon, terdapat banyak faktor yang mencetuskan jerawat. Salah satunya adalah jenis makanan yang dimakan.

(Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Jerawat )

Hubungan Antara Kacang dan Jerawat

Pada tahun 2005 dan 2006, pakar dari Harvard School of Public Health di Amerika Syarikat melakukan dua kajian untuk melihat hubungan antara susu dan jerawat. Hasil yang diperoleh dari kedua-dua kajian tersebut ialah pengambilan susu lembu dapat mencetuskan pertumbuhan jerawat pada wajah orang-orang ini. Selain susu, kacang juga dikenali sebagai pencetus jerawat.

Kacang-kacangan mengandung lemak tinggi, tetapi tidak cukup untuk membuat penumpukan dan penyumbatan lemak di pori-pori kulit sehingga menyebabkan jerawat. Punca jerawat sebenarnya bukan pengambilan kacang tanah, tetapi kerana alergi terhadap kacang tanah.

Untuk mengetahui sama ada anda alah kepada kacang tanah, anda boleh mengelakkan makan kacang selama 1-2 bulan dan kemudian melihat perubahannya. Sekiranya setiap kali anda makan kacang tanah, wajah anda menjadi jerawatan, tetapi setelah dua bulan tidak makan kacang, wajah anda bersih dan bebas dari jerawat, maka mungkin anda mempunyai alergi terhadap kacang tanah.

Kacang Bermanfaat untuk Kecantikan Kulit

Jadi, jangan takut makan kacang, kerana menurut penyelidikan yang dilakukan oleh American Academy of Dermatology, jerawat tidak disebabkan oleh makan coklat, ais krim, atau makanan seperti kacang. Beberapa pakar bahkan percaya bahawa makan kacang semestinya mengurangkan jerawat, kerana makanan ini kaya dengan asid lemak omega-3 yang mempunyai sifat anti-radang.

Beberapa jenis kacang seperti kacang almond dan kacang mete juga mengandungi asid oksalik yang baik untuk merawat kulit dan mencegah jerawat. Kacang soya juga kaya dengan asid lemak omega-3 yang baik untuk kecantikan kulit. Kandungan kacang soya omega-3 terbukti dapat melawan keradangan di dalam badan, mencegah kulit kering dan menjadikan kulit kelihatan lebih muda.

Sekiranya anda ingin makan kacang, anda mesti memakan kacang panggang. Elakkan makan kacang goreng kerana mengandungi lemak tepu yang tinggi. Ini kerana minyak yang digunakan untuk menggoreng kacang mengandungi lemak tepu.

Jadi, memakan banyak makanan goreng, termasuk kacang goreng, boleh mencetuskan jerawat di wajah. Di samping itu, anda juga perlu membatasi makan makanan manis dan kandungan gula yang tinggi, kerana terlalu banyak gula akan meningkatkan kadar insulin dalam darah dan mencetuskan pengeluaran hormon androgen yang menyebabkan jerawat.

(Baca juga: 5 Fakta mengenai Jerawat yang Jarang Diketahui Orang )

Jadi, makan kacang menjadikan jerawat hanya mitos. Walau bagaimanapun, jika jerawat di wajah anda sukar hilang atau anda mempunyai masalah kecantikan yang lain, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Masa lalu Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts