7 Kelebihan Lompat Jongkok untuk Wanita

Anda perlu melakukan jenis latihan yang betul yang disasarkan pada bahagian badan yang anda mahukan. Lompatan jongkok adalah latihan yang berkesan untuk mengecilkan paha dan punggung. Kedua-dua bidang ini sering menjadi masalah bagi banyak wanita. Bukan hanya membantu membentuk badan, lompatan jongkok juga dapat memberikan banyak faedah lain untuk tubuh wanita

, Jakarta - Paha dan punggung adalah kawasan badan yang sering dikeluh oleh wanita. Untuk mengecilkan kedua-dua bidang ini, hanya menyesuaikan diet anda tidak cukup, tetapi anda perlu melakukan senaman jenis yang betul yang disasarkan pada bahagian bawah badan.

Lompat setinggan adalah senaman yang sesuai untuk wanita yang ingin mengecilkan paha dan punggung. Jenis senaman ini berkesan untuk menguatkan dan mengencangkan seluruh bahagian bawah badan, termasuk punggung, paha, betis, dan bahagian bawah badan anda. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedahnya lompat setinggan untuk badan wanita di sini.

Baca juga: Petua Mencangkung Berkesan untuk Mengetatkan Paha

Kelebihan Lompat Squat

Lompat setinggan adalah versi HIIT (Latihan Selang Intensiti Tinggi) kuasa penuh squats. Latihan ini berfungsi otot glute, abs bawah, dan kaki anda. Adakah lompat setinggan dan variasi secara berkala dapat menolong wanita yang ingin membentuk badan. Kerana, latihan ini berkesan untuk menghilangkan lemak dari badan bawah, mengencangkan punggung dan kaki, dan meningkatkan kekuatan dan keseimbangan.

Inilah faedahnya lompat setinggan untuk pembentukan badan wanita:

  1. Bakar Kalori dan Lemak

Adakah lompatan setinggan 30 kali dapat membakar kira-kira 100 kalori, bergantung pada berat badan dan intensiti senaman anda. Ramai wanita cenderung mengumpul lemak di bahagian bawah badan, yang dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan. Baiklah, tambah lompat setinggan Menggabungkan rutin senaman anda dapat membantu membakar kalori dan membuang lemak dari bahagian bawah badan.

Baca juga: Pergerakan Squat Dapat Menghilangkan Selulit di Paha

  1. Kencangkan Punggung, Kaki, dan Abs

Lompat setinggan Ini juga merupakan versi plyometric dari squat biasa. Plyometrics atau juga disebut latihan melompat atau pylos adalah latihan yang membuat otot menggunakan kekuatan maksimum dalam masa yang singkat dengan tujuan meningkatkan daya. Itulah sebabnya senaman intensiti tinggi ini berkesan untuk mengencangkan otot kaki, punggung, dan juga perut.

  1. Mengekalkan Mobiliti dan Keseimbangan

Mempunyai mobiliti dan keseimbangan yang baik adalah penting untuk menggerakkan badan, melakukan aktiviti harian, dan untuk mempunyai kualiti hidup yang lebih baik. Nah, melompat bukan sahaja dapat meningkatkan mobiliti, tetapi juga meningkatkan keseimbangan anda.

Dengan bertambahnya usia, kekuatan kaki dapat menurun. Adakah lompat setinggan dapat mengelakkan kumpulan otot ini lemah. Latihan ini juga membantu mengekalkan keseimbangan motor dan membantu meningkatkan komunikasi otak-ke-otot.

  1. Meningkatkan Prestasi Sukan

Kajian saintifik telah menyimpulkan bahawa setinggan membantu atlet untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik, terutamanya dalam latihan ketahanan. Sebab itu lompatan setinggan selalu hadir dalam kebanyakan sesi latihan atletik.

  1. Meningkatkan Kesihatan

Bersenam dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Sebilangan manfaat kesihatan dari latihan termasuk membantu meningkatkan regulasi glukosa, metabolisme lipid, dan kepekaan insulin. Nah, dengan melakukan latihan kardio intensiti tinggi, seperti lompat setingganAnda dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, darah tinggi, obesiti dan diabetes.

  1. Membantu Pembuangan Sisa

Lompat setinggan adalah senaman kardio yang meningkatkan peredaran cecair badan dan meningkatkan peluh. Kedua-duanya membantu menghantar nutrien ke tisu, organ, dan kelenjar, dan membuang sisa dari badan.

  1. Membantu Meningkatkan Kesihatan Tulang

Bukan hanya membantu wanita membentuk tubuh yang cantik, tetapi jugaquat jump anda juga boleh membantu meningkatkan kepadatan tulang dan menjaga kesihatan tulang, anda tahu.

Baca juga: Wanita Mesti Mencuba Tinju, Inilah Sebabnya

Itulah faedah bersenam lompatan setinggan untuk badan wanita. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai jenis senaman yang tepat untuk membentuk kawasan badan tertentu, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, doktor yang dipercayai dari bersedia memberikan nasihat kesihatan untuk anda. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Melakukan Lompatan Squats Dengan Betul? Faedah Dan Jenis

Recent Posts