9 Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Kegagalan buah pinggang berlaku apabila buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan baik. Sekiranya tidak dikesan dan dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius. Itulah sebabnya mengenali tanda-tanda awal kegagalan buah pinggang adalah penting.

Sebelum membincangkan apakah tanda atau gejala awal, mari kita bincangkan sedikit mengenai buah pinggang dan fungsinya. Ginjal adalah organ yang terletak di kedua-dua belah tulang belakang, tepat di atas pinggang. Fungsinya cukup penting untuk tubuh, iaitu menyaring darah.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Sarkidosis Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal

Fungsi ginjal sebagai penyaring sehingga ginjal memisahkan sisa toksik, mengatur keseimbangan cairan tubuh. Di samping itu, buah pinggang bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon dan enzim yang mengawal tekanan darah, membuat sel darah merah, dan menjaga tulang yang kuat.

Nah, apabila seseorang mengalami kegagalan buah pinggang, ini bermakna bahawa buah pinggang kehilangan keupayaan untuk menyaring sampah, mengawalparas air dalam badan, dan mengawal tekanan darah. Apabila keadaan ini berlaku, toksin dan cecair berbahaya terkumpul di dalam badan dan mencetuskan masalah kesihatan.

Secara amnya, gejala kegagalan buah pinggang cenderung sukar dikesan. Pada tahap yang masih ringan, keadaan ini cenderung tidak simptomatik. Namun, anda harus mengetahui gejala gangguan fungsi ginjal yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang, iaitu:

1. Mudah Letih

Penurunan secara beransur-ansur dalam fungsi ginjal menyebabkan penumpukan toksin dan kekotoran dalam darah. Ini menjadikan badan mudah letih, lemah, dan sukar menumpukan perhatian. Dalam beberapa kes, keadaan ini menyebabkan anemia dan menjadikan badan sentiasa lemah dan lemas.

2. Kulit Kering dan Gatal

Kulit yang tiba-tiba menjadi kering dan gatal kadang-kadang tidak menunjukkan penyakit kulit. Ini boleh menjadi tanda gangguan tahap mineral dan tulang yang sering mengintai orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Munculnya gejala kulit kering dan gatal menunjukkan bahawa buah pinggang tidak lagi dapat mengekalkan keseimbangan mineral dan nutrien dalam darah.

3. Pendarahan semasa membuang air kecil

Salah satu prosedur untuk fungsi penyaringan ginjal adalah memisahkan sampah dari darah, yang kemudian diproses menjadi air kencing. Apabila ginjal mengalami penurunan fungsi, maka prosedur ini terganggu, sehingga sering membuat darah bercampur ke dalam air kencing. Selain menunjukkan kegagalan fungsi buah pinggang, keadaan ini dapat menjadi petunjuk penyakit lain, seperti batu ginjal atau jangkitan.

Sekiranya anda masih bimbang dengan keadaan darah yang bercampur ke dalam air kencing, anda boleh bertanya kepada doktor Adhi Permana. SpPD. K-GH melalui . Pakar Perubatan Dalaman yang berlatih di Hospital Muhammadiyah di Palembang dan bertugas sebagai ketua kakitangan perubatan perubatan dalaman. Dia menamatkan pengajian perubatannya di Universiti Brawiaya dengan kepakaran dalam perubatan dalaman serta perunding buah pinggang dan darah tinggi. Doktor Adhi Permana juga aktif sebagai tenaga pengajar di FK Muhammadiyah Palembang.

4. Urin berbuih

Menurut Yayasan Ginjal Nasional, kehadiran busa dalam air kencing menunjukkan gangguan fungsi buah pinggang. Buih dalam air kencing menunjukkan bahawa terdapat protein dalam air kencing. Protein yang biasa dijumpai dalam air kencing adalah albumin, yang merupakan protein yang juga terdapat pada telur.

Baca juga: Terlalu Banyak Minum Soda Menyebabkan Gangguan Ginjal?

5. Pembengkakan Pergelangan Kaki dan Kaki

Fungsi buah pinggang yang menurun menyebabkan pengekalan natrium dan menyebabkan pembengkakan di beberapa bahagian badan. Kaki, lengan, tangan, dan muka, adalah beberapa bahagian badan yang paling cenderung bengkak apabila terdapat masalah dengan buah pinggang. Masih dilancarkan dari National Kidney Foundation, bengkak di pergelangan kaki boleh menjadi tanda penyakit jantung, penyakit hati dan masalah urat kaki kronik.

6. Bengkak di Kawasan Mata

Fungsi buah pinggang yang terganggu boleh menyebabkan penderita mengalami pembengkakan di kawasan mata. Ini berlaku kerana ginjal membocorkan protein dalam darah yang menyebabkan pembengkakan di beberapa bahagian badan, salah satunya adalah kawasan mata.

7. Selera Berkurang

Tanda lain kegagalan buah pinggang adalah penurunan selera makan yang berterusan. Gejala ini adalah salah satu gejala yang agak biasa dan boleh disebabkan oleh penumpukan toksin di dalam badan.

8. Kekejangan Otot Lebih Kerap

Ketidakseimbangan elektrolit boleh berlaku kerana gangguan buah pinggang. Akibatnya, beberapa nutrien seperti fosforus dan kalsium dapat menurun, menyebabkan kekejangan otot.

9. Peningkatan Kekerapan Urin

Anda harus menyedari kebiasaan meningkatkan kekerapan membuang air kecil, terutama pada waktu malam. Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah buah pinggang. Segera periksa jika keadaan ini mengganggu tidur, peningkatan kekerapan membuang air kecil juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti jangkitan saluran kencing atau prostat yang membesar pada lelaki.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Fungsi Ginjal untuk Tubuh

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas untuk waktu yang lama, anda harus segera berjumpa dengan hospital terdekat agar aduan dapat ditangani dengan baik. Rawatan awal tentu akan memudahkan rawatan. Ayuh, muat turunsekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. 10 Tanda Anda Mungkin Menghidap Penyakit Ginjal
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Melawan Penyakit Ginjal Dengan Diet yang Lebih Baik, Menurunkan Berat Badan, dan Berhenti Merokok

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found