Ketahui Fungsi dan Cara Merawat Tisu Epidermal Kulit

“Sebagai lapisan kulit terluar, epidermis mempunyai pelbagai fungsi penting untuk tubuh. Bermula dari melindungi tubuh dari kemasukan mikroorganisma berbahaya, meregenerasi sel-sel kulit, menentukan warna kulit, menentang sinaran UV, hingga membentuk vitamin D. Oleh itu, tisu epidermis pasti perlu dijaga dengan baik, sehingga fungsinya selalu berjalan dengan optimum. "

, Jakarta - Kulit adalah salah satu organ dalam tubuh manusia dengan fungsi penting. Kulit itu sendiri terdiri daripada tiga lapisan utama, iaitu tisu epidermis, dermis dan hipodermis. Nah, epidermis adalah lapisan kulit terluar manusia yang terdiri daripada berjuta-juta sel kulit yang diikat oleh lipid. Lapisan epidermis juga terdiri dari empat sel, iaitu keratinosit, melanin, Langerhans, dan Merkel.

Namun, setiap lapisan kulit pada tubuh tentu mempunyai fungsi yang berbeza, kecuali epidermis. Di samping itu, perawatan kulit yang betul diperlukan agar fungsi keseluruhan kulit dapat dijaga. Jadi, apa fungsi epidermis, dan bagaimana anda menjaganya? Lihat maklumat di sini!

Fungsi Penting Epidermis

Berikut adalah beberapa fungsi penting epidermis untuk badan, termasuk:

  1. Melindungi Badan

Fungsi utama tisu epidermis adalah untuk mencegah kemasukan kuman, bakteria, kulat, parasit atau bahan berbahaya ke dalam badan. Kerana, perkara-perkara ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Selain itu, tisu epidermis juga berfungsi untuk mengurangkan penyejatan air melalui kulit, sehingga tubuh dapat menghindari dehidrasi.

  1. Menggantikan Sel Kulit Mati

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniSetiap hari, manusia dapat melepaskan sekitar 500 juta sel kulit. Sebenarnya, bahagian paling luar epidermis terdiri daripada 20-30 lapisan sel mati. Epidermis sentiasa membuat sel baru di lapisan di bawahnya. Selama kira-kira empat minggu, sel-sel akan muncul, mengeras, dan menggantikan sel-sel mati yang terkelupas.

  1. Menentukan Warna Kulit

Warna kulit seseorang dipengaruhi oleh sejumlah pigmen, termasuk melanin, karotena, dan hemoglobin. Melanin dihasilkan oleh sel yang disebut melanosit. Melanosit ini terdapat di seluruh lapisan bawah epidermis. Kemudian, melanin yang telah terbentuk akan dialirkan ke keratinosit melalui organel selular yang disebut melanosom.

Ringan kulit akan bergantung pada berapa banyak pigmen yang terkandung dalam sel melanosit kulit. Semakin tinggi kandungan pigmen, semakin gelap kulitnya. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh dipengaruhi oleh keturunan, pendedahan cahaya matahari, dan sebagainya.

Baca juga: Penjagaan Kulit yang Salah Boleh Mencetuskan Kerengsaan dan Alergi

  1. Menahan Pendedahan Cahaya Ultraviolet

Salah satu peranan penting melanosit dalam epidermis adalah untuk menyekat pendedahan ultraviolet (UV) dari matahari. Sinaran UV itu sendiri adalah salah satu penyebab utama barah kulit. Selain itu, sinaran UV dapat menyebabkan penuaan pramatang, serta kedutan pada kulit, terutama wajah.

  1. Membentuk Vitamin D

Epidermis terdiri daripada beberapa sel, salah satunya adalah sel yang disebut keratinosit. Sel-sel ini berfungsi menghasilkan vitamin D ketika tubuh terkena sinar matahari pagi. Selain itu, keratinosit juga mempunyai enzim untuk memproses lebih lanjut vitamin D, ke dalam bentuk aktifnya. Vitamin D itu sendiri adalah salah satu nutrien penting yang berperanan penting untuk tulang dan gigi yang sihat, selain kalsium mineral.

Baca juga: Hati-hati, perkara ini boleh menyebabkan dermatitis kontak

Kaedah Mudah Merawat Tisu Epidermal

Rawatan lapisan kulit epidermis harus dilakukan lebih awal dan berkala. Ini supaya tisu epidermis tidak mudah terkena pelbagai masalah kulit dan dapat menjalankan fungsinya secara optimum. Berikut adalah beberapa kaedah mudah untuk merawatnya, termasuk:

  • Pergi mandi. Gunakan air suam dan sabun ringan dan bersihkan kulit dengan lembut tanpa menggosok untuk mengelakkan kerengsaan kulit.
  • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari. Gunakan pelindung matahari setiap kali anda keluar dan pakai pakaian yang menutupi sebahagian besar badan anda.
  • Elakkan kulit kering. Minum air sebanyak mungkin, dan gunakan pelembap, atau krim kulit agar kulit anda sentiasa terhidrasi.
  • Menguruskan tekanan dengan baik. Tahap tekanan yang tinggi dapat meningkatkan risiko penuaan dini dan masalah kesihatan yang lain. Jadi, lakukan aktiviti positif seperti sukan untuk menguruskannya.
  • Cukup tidur. Tidur sekitar 7-8 jam setiap malam untuk orang dewasa. Kerana, selain menjaga kesehatan secara keseluruhan, tidur yang cukup juga dapat mengurangi tekanan.

Jadi itulah penjelasan mengenai beberapa fungsi penting epidermis untuk tubuh. Bermula dari melindungi tubuh, mengganti sel kulit mati, menentukan warna kulit, menentang pendedahan cahaya ultraviolet, hingga membentuk vitamin D. Sentiasa menjaga kulit agar kesihatannya sentiasa terjaga, sehingga fungsinya yang penting dapat berjalan dengan optimum.

Baca juga: 4 Masalah Kesihatan Kulit Yang dianggap remeh tetapi Berbahaya

Sekiranya anda merasakan keluhan seperti kulit kering dan gatal, atau kulit mengelupas yang tidak bertambah baik, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Kerana, mungkin keluhan yang anda rasakan adalah tanda penyakit kulit seperti kudis atau psoriasis.

Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi ahli dermatologi untuk memberitahu aduan yang anda rasakan. Melalui ciri sembang / panggilan video tersedia, secara langsung dalam aplikasi. Sekiranya pemeriksaan fizikal diperlukan, anda juga boleh membuat temu janji dengan pakar dermatologi di hospital pilihan anda. Sudah tentu, tanpa perlu beratur atau menunggu lama. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Fungsi Epidermis: Kenali Kulit Anda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Kulit: Bagaimana ia berfungsi
NIH. Diakses pada tahun 2021. Menjaga Kulit Anda Sihat, Melindungi Diri Luar Anda
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Vitamin D dan kulit: Fisiologi dan patofisiologi
Kursus Lumen: Anatomi dan Fisiologi. Diakses pada tahun 2021. Pigmentasi

Recent Posts