8 Cara Mengecilkan Perut Buncit Tanpa Bersenam dan Diet

"Pelbagai faktor menyebabkan perut buncit, seperti perubahan hormon badan kepada tabiat harian yang dipandang rendah. Perut yang kembung bukan sahaja dapat mengurangkan keyakinan diri, tetapi juga boleh mencetuskan penyakit kronik di kemudian hari. Contohnya seperti diabetes, penyakit jantung, dan juga barah. Apa langkah untuk mengecilkannya? "

Jakarta - Penampilan perut yang buncit bukanlah penampilan yang ideal bagi sesetengah orang. Ramai yang ingin mendapatkan perut rata atau mempunyai enam pek . Malangnya, kebanyakan mereka menginginkan cara mengecilkan perut tanpa bersenam dan diet yang sihat. Jadi, adakah cara untuk mengecilkan perut yang buncit tanpa bersenam dan diet yang sihat?Baca juga: 4 Tabiat Yang Memudahkan Menambah Berat Badan

Cara Mengecutkan Perut Buncit

Mengecilkan perut buncit tanpa bersenam dan diet yang sihat tidak mustahil. Kaedah ini difokuskan pada pembakaran lemak. Kerana tidak ada cara yang paling berkesan untuk mengecilkan perut selain membakar lemak berlebihan dalam badan. Ingat, badan tidak dapat membakar hanya satu bahagian badan, jadi cara terbaik adalah membakar semua lemak di dalam badan. Inilah cara mengecilkan perut tanpa bersenam dan diet yang sihat:

1. Kunyah Makanan Secara Perlahan

Otak memerlukan masa untuk memproses bahawa anda sudah cukup makan. Mengunyah makanan secara menyeluruh dan perlahan juga akan membuat anda makan lebih lambat, yang dikaitkan dengan penurunan pengambilan makanan, peningkatan rasa kenyang, dan ukuran bahagian yang lebih kecil. Seberapa cepat anda selesai makan juga boleh mempengaruhi berat badan anda.

2. Gunakan Pinggan Kecil

Cara seterusnya untuk mengecilkan perut buncit adalah dengan menggunakan pinggan kecil ketika makan makanan yang tidak sihat. Secara tidak langsung, ia sebenarnya menyumbang kepada kenaikan berat badan. Kerana menggunakan pinggan yang lebih kecil dapat membantu anda makan lebih sedikit, kerana bahagiannya kelihatan lebih besar.

3. Makan Lebih Banyak Protein

Protein mempunyai kesan kuat terhadap selera makan. Ia dapat meningkatkan perasaan kenyang, mengurangkan rasa lapar dan membantu makan lebih sedikit kalori. Ini mungkin kerana protein mempengaruhi beberapa hormon yang berperanan dalam rasa lapar dan kenyang, termasuk ghrelin dan GLP-1. Sekiranya anda makan sarapan pagi berasaskan bijirin, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk beralih ke makanan kaya protein, seperti telur.

4. Makan Makanan Kaya Serat

Makan makanan yang kaya dengan serat larut juga dapat meningkatkan rasa kenyang, sehingga mencegah anda makan berlebihan. Pengambilan ini dapat meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan. Serat larut akan membentuk gel ketika bersentuhan dengan air. Gel meningkatkan masa penyerapan nutrien dan melambatkan pengosongan perut.

Baca juga: Pelbagai Makanan yang kaya dengan Kalsium Tinggi dan Khasiatnya

5. Minum Air Secara Berkala

Minum air boleh membantu anda makan lebih sedikit dan menurunkan berat badan, terutamanya jika anda meminumnya sebelum makan. Satu kajian pada orang dewasa mendapati bahawa minum setengah liter air kira-kira 30 minit sebelum makan mengurangkan rasa lapar dan mengurangkan pengambilan kalori. Peserta yang minum air sebelum makan menurunkan berat badan 44 peratus lebih dalam tempoh 12 minggu berbanding mereka yang tidak minum.

6. Dapatkan tidur yang teratur dan elakkan tekanan

Dalam soal kesihatan, orang sering mengabaikan tidur dan tekanan. Sebenarnya, kedua-duanya sebenarnya mempunyai kesan yang kuat terhadap selera makan dan berat badan. Kurang tidur boleh mengganggu hormon leptin dan ghrelin yang mengawal selera makan. Hormon lain, kortisol, meningkat apabila anda mengalami tekanan.

Hormon yang turun naik ini dapat meningkatkan rasa lapar dan keinginan untuk makanan yang tidak sihat, yang menyebabkan pengambilan kalori lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, kurang tidur dan tekanan kronik dapat meningkatkan risiko beberapa penyakit, termasuk diabetes jenis 2 dan kegemukan.

7. Jangan Terlepas Sarapan

Sekiranya anda tidak mahu perut kembung, jangan sarapan pagi. Sarapan pagi bukan sahaja menjadikan badan lebih sihat, tetapi juga memberi tenaga untuk menjalani sepanjang hari. Sarapan pagi dapat membantu badan anda mengawal bahagian makan tengah hari anda, jadi anda tidak makan berlebihan.

8. Kurangkan Pengambilan Natrium

Makanan masin dan gurih sangat enak apabila dimakan. Namun, tahukah anda bahawa jenis makanan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda? Garam yang terkandung dalam makanan masin dan gurih mampu mengikat atau mengekalkan air di dalam badan, sehingga tubuh kelihatan lebih gemuk. Ia juga mempengaruhi bentuk perut, sehingga kelihatan lebih buncit. Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pastikan untuk membatasi pengambilannya, ya.

Baca juga: 6 Cara Mengecilkan Perut Buncit Tanpa Bersenam dan Diet

Itulah beberapa cara untuk mengurangkan lemak perut. Sekiranya anda mengalami masalah dalam penerapannya, bincangkan keadaannya dengan doktor dalam aplikasi tersebut untuk mencari jalan keluar.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara-cara Terbukti Menurunkan Berat Badan Tanpa Diet atau Bersenam.
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. 20 Cara Terbaik untuk Mendapatkan Perut Kembung dan Menurunkan Lemak Perut.
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2021. 16 Cara Terbaik untuk Menghilangkan Lemak Perut Tanpa Senaman.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found