Bagus untuk Kesihatan, Ini adalah 5 Fungsi Karbohidrat untuk Tubuh

Jakarta - Selain protein dan lemak, karbohidrat termasuk pengambilan yang diperlukan oleh tubuh agar fungsinya dapat berjalan dengan efektif. Menurut Institut Perubatan, 45 hingga 65 peratus kalori harian anda berasal dari karbohidrat. Walau bagaimanapun, sekarang banyak orang mengelakkan nutrien ini kerana pelbagai sebab. Sebenarnya, karbohidrat mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh, asalkan sumber dan bahagiannya dipertimbangkan dengan teliti.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menggantikan Nasi Semasa Diet

Nah, nutrien ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu karbohidrat sederhana dan kompleks. Perbezaannya dapat dilihat dari struktur kimia penyusunnya. Karbohidrat sederhana mengandungi gula asas yang mudah dicerna dan diserap oleh badan. Manakala karbohidrat kompleks mempunyai komposisi kimia yang lebih rumit atau kompleks. Bukan itu sahaja, tubuh memerlukan lebih banyak masa untuk mencerna karbohidrat jenis ini. Jadi, apa fungsi karbohidrat untuk badan?

  1. Sumber Tenaga Badan

Untuk menjalankan aktiviti harian tentunya tubuh memerlukan bahan bakar. Bermula dari bergerak, berjalan, berfikir, bersenam, bahkan bernafas, semuanya memerlukan tenaga. Nah, nutrien ini adalah sumber tenaga untuk tubuh melalui pelbagai aktiviti harian. Menurut pakar, tenaga ini diperoleh daripada karbohidrat yang dicerna dan diproses oleh tubuh menjadi glukosa.

  1. Temui Pengambilan Kalori

Melancarkan National Health Service UK, fungsi karbohidrat untuk badan juga memenuhi pengambilan kalori yang sihat. Kalori yang berasal dari sebilangan karbohidrat kurang daripada lemak dengan jumlah berat yang sama.

Semasa proses memenuhi kalori badan, anda mesti memperhatikan bahagian dan sumber makanan agar tidak menyebabkan kalori berlebihan. Sebabnya, lebihan kalori dalam badan boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kesan negatif yang lain.

Anda juga boleh meminta doktor anda untuk mengetahui sumber kalori mana yang baik untuk tubuh. Mudah, tinggal sahaja muat turun permohonan Sudah tentu, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja!

Baca juga: Jumlah Keperluan Nutrien yang Diperlukan oleh Tubuh Manusia

  1. Mengekalkan Jisim Otot

Karbohidrat yang diproses menjadi glukosa juga dapat disimpan di otot-otot badan. Nah, glukosa ini adalah bahan bakar bagi otot untuk melalui pelbagai aktiviti harian. Namun, ada kalanya tubuh kekurangan glukosa sehingga otot tidak berfungsi dengan optimum.

Nah, apabila simpanan glukosa pada otot habis, otot akan mengambil protein untuk diubah menjadi tenaga. Malangnya, proses menukar protein menjadi tenaga boleh mempengaruhi jisim otot badan. Anda boleh katakan, membuat otot menjadi lebih kecil. Kerana protein adalah blok bangunan yang sangat penting untuk jisim otot.

  1. Menjaga Kesihatan Pencernaan

Fungsi lain dari karbohidrat juga mengurangkan risiko penyakit, anda tahu. Namun, ada peruntukan yang mesti dipatuhi. Keadaan ini hanya berlaku untuk karbohidrat yang berasal dari kacang dan sayur-sayuran, atau karbohidrat kompleks.

Pakar mengatakan serat dalam karbohidrat ini mengurangkan risiko seperti sembelit, sambil meningkatkan kesihatan usus. Menariknya, beberapa jenis serat juga dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Dilaporkan dari laman Live Strong, memakan karbohidrat kaya serat juga membantu menjaga kesihatan pencernaan. Tanpa pengambilan karbohidrat yang mencukupi, anda dapat mengalami kekurangan serat yang boleh menyebabkan pencernaan.

  1. Lebih Lama Lebih Lama

Dilancarkan dari American Heart Association, badan memerlukan lebih lama untuk mencerna karbohidrat kompleks daripada sederhana. Sebabnya jelas, komposisi kimia karbohidrat kompleks sememangnya lebih rumit. Karbohidrat jenis ini mengandungi lebih banyak serat, mineral, dan vitamin.

Oleh kerana memerlukan masa yang lama untuk dicerna, akhirnya memberikan tenaga maksimum dan membuat rasa kenyang bertahan lebih lama. Tidak menghairankan bahawa karbohidrat kompleks dimakan untuk seseorang yang ingin menurunkan berat badan.

Baca juga: Mahukan Langsing Tanpa Kesan Sampingan? Cubalah Diet Nasi Putih Yu

Fungsi Karbohidrat untuk Jantung

Mengonsumsi karbohidrat bermaksud anda dapat memenuhi keperluan serat yang anda perlukan di dalam badan anda. Dipetik dari Live Strong, serat makanan dapat mencegah kolesterol menumpuk di arteri dan menghalang aliran, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok strok.

Oleh itu, tidak ada salahnya memakan beberapa jenis makanan, seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran hijau untuk mengekalkan jantung yang sihat. Elakkan makan karbohidrat sederhana yang umumnya mempunyai kandungan serat rendah dan tinggi lemak. Anda juga boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai cara lain untuk mencegah penyakit jantung.

Ingat, jangan lupa pengambilan nutrien ini dalam menu harian anda, kerana karbohidrat mempunyai banyak peranan dan faedah untuk tubuh. Namun, sekali lagi, perhatikan jumlah dan sumber untuk memastikannya selamat bagi tubuh.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Empat Manfaat Penting Karbohidrat
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada 2019. Kebenaran Mengenai Karbohidrat
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2019. Karbohidrat

Recent Posts