Membran yang pecah ini adalah tanda-tanda kelahiran anak

Jakarta - Tanda-tanda melahirkan pasti akan dirasakan oleh semua ibu ketika sudah hampir tiba. Melahirkan boleh menjadi proses yang panjang dan melelahkan. Namun, tidak semua ibu akan mengalami tanda-tanda kelahiran yang sama. Biasanya, ibu dapat merasakan tanda-tanda kelahiran beberapa minggu atau hari sebelum melahirkan.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Sekiranya Anda Mempunyai Penghantaran Biasa

Pecahnya membran adalah tanda kelahiran yang paling biasa diketahui oleh semua wanita hamil. Sebelum ini berlaku, biasanya ibu akan merasakan kontraksi terlebih dahulu. Sekiranya ini berlaku, ini bermaksud tenaga kerja akan segera tiba. Namun, jika cairan ketuban pecah terlebih dahulu dan ibu tidak merasakan kontraksi, bayi pada janin akan lebih mudah terkena jangkitan. Ini kerana cecair yang melindungi bayi daripada kuman telah pecah.

Sudah tentu, keadaan ini akan sangat berbahaya bagi bayi. Biasanya, apabila membran pecah sebelum waktunya, doktor akan melakukan proses induksi. Oleh itu, jika ibu mengalami pecahnya sel-sel pramatang dan tidak mengalami kontraksi, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Ibu boleh muat turun dan memanfaatkan aplikasinya membuat janji supaya tindakan dapat diambil dengan segera.

Tanda-tanda Tenaga Kerja, Apa Itu?

Selain membran yang pecah, tanda-tanda persalinan berikut juga perlu diketahui oleh ibu:

1. Sakit Belakang, Sakit Perut atau Kekejangan

Kesakitan ini sama seperti yang dirasakan semasa pramenstruasi. Kekejangan dan sakit perut berlaku kerana bayi mula turun ke arah serviks sehingga perut akan mengeras.

Baca juga : 4 Latihan untuk Membantu Wanita Hamil Bersalin Secara Normal

2. Kencing lebih kerap

Bukan hanya pada trimester pertama kehamilan, sebelum melahirkan, ibu akan membuang air kecil lebih kerap, terutama pada waktu malam. Ini berlaku kerana bayi akan turun ke pelvis beberapa hari atau minggu sebelum bersalin, sehingga rahim menekan pundi kencing dan membuat keinginan untuk membuang air kecil meningkat.

3. Merasakan Pengecutan Palsu

Pengecutan palsu biasanya seperti kekejangan perut yang datang dan pergi. Walau bagaimanapun, kekejangan tidak sekuat ketika berlaku kontraksi sebenar. Pengecutan palsu berlangsung antara 30–120 saat. Walaupun kontraksi sebenar, boleh hilang ketika ibu berubah posisi atau berehat.

4. Lendir tebal bercampur darah muncul dari faraj

Semasa ibu mengandung, serviks akan ditutupi oleh lendir tebal. Namun, ketika hari kelahiran semakin dekat, serviks akan melebar dan membuat lendir keluar. Lendir ini biasanya berwarna jernih, berwarna merah jambu, atau sedikit berlumuran darah. Jangan panik sebentar, lendir bercampur darah tidak selalu menjadi tanda kelahiran. Ini juga boleh berlaku semasa ibu melakukan hubungan seks ketika hamil.

5. Perubahan pada Serviks

Biasanya, ketika waktu untuk bersalin semakin hampir, tisu di serviks akan menjadi lembut dan menjadi anjal. Walau bagaimanapun, pembukaan serviks bukanlah jaminan bahawa ibu akan melahirkan tidak lama lagi. Wanita hamil yang pernah mengandung sebelumnya, serviks akan lebih mudah melebar hingga ukuran 1-2 sentimeter sebelum kelahiran bermula.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Selepas Bersalin Normal

Perbezaan tanda ketika melahirkan sering menimbulkan kegelisahan pada setiap bakal ibu. Walaupun begitu, setiap wanita hamil tidak sama dengan calon bayi, yang penting adalah dia tahu dan mengenali tanda-tanda melahirkan sehingga ketika dia mengalaminya, dia tidak terlalu risau. Saya harap ibu dan bayi berada dalam keadaan sihat setelah melahirkan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan dan Tanda-Tanda Tenaga Kerja.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tanda-tanda Tenaga Kerja.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found