Kenali Xerosis Yang Menjadikan Kulit Gatal dan Kering

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar istilah xerosis? Xerosis adalah istilah perubatan untuk menggambarkan keadaan kulit kering. Istilah xerosis berasal dari bahasa Yunani, "Xero" yang bermaksud kering. Keadaan ini adalah penyakit biasa yang berlaku di masyarakat, terutama di kalangan orang tua. Biasanya, penyakit ini berlaku dalam jangka masa yang singkat. Namun, ia tidak menolak kemungkinan terjadi dalam waktu yang lama.

Mengapa perkara ini berlaku? Pada dasarnya, kulit manusia memerlukan pelembap untuk kekal lembap dan sihat. Namun, seiring bertambahnya usia, kelembapan kulit akan berkurang. Ini kerana prestasi kelenjar minyak menurun dan pengambilan cecair juga cenderung menurun. Inilah yang menyebabkan kulit menjadi kering dan kasar. Keadaan ini secara tidak langsung boleh mengganggu penampilan dan keyakinan diri.

Keadaan ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita tanpa mengira usia. Walaupun orang tua mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Bukan hanya orang tua, orang yang tinggal di tempat dengan suhu rendah, di kawasan dengan kelembapan rendah, dan sering berenang di kolam berklorin berisiko terkena xerosis.

Minum air mineral yang mencukupi sebenarnya dapat membantu mencegah xerosis. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini tidak mencukupi untuk mencegah penyakit ini. Sebabnya, xerosis juga dipengaruhi oleh banyak faktor lain, seperti faktor persekitaran atau pengaruh penggunaan ubat-ubatan, seperti diuretik dan retinoid.

Diuretik adalah ubat yang berfungsi membuang garam dan air berlebihan dari badan. Sementara retinoid adalah sekumpulan ubat yang strukturnya berkaitan dengan vitamin A dan berguna untuk menjaga kecantikan kulit.

Ketidakseimbangan hormon dapat dijumpai dalam keadaan menopaus, hipotiroidisme, dan hipertiroidisme. Keadaan ini kadangkala boleh menyebabkan xerosis. Beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah:

 1. Kekurangan air (dehidrasi).
 2. Kerap mandi dengan air panas.
 3. Terlalu banyak mandi dalam sehari.
 4. Terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari.
 5. Selalunya menggosok kulit dengan keras dan kasar.
 6. Penggunaan sabun dengan bahan kimia berbahaya.
 7. Mengeringkan kulit selepas mandi dengan tuala terlalu keras.
 8. Tinggal di kawasan sejuk dengan tahap kelembapan rendah.

Gejala yang disebabkan oleh keadaan ini juga berbeza-beza, bergantung pada faktor-faktor yang mendasari, seperti usia, keadaan kesihatan, dan tempat tinggal. Berikut adalah gejala lain yang boleh menunjukkan penyakit xerosis:

 1. Mengalami kerengsaan kulit dan warna kulit menjadi merah.
 2. Kulitnya pucat, kusam, dan berwarna keputihan.
 3. Kulit retak, mengelupas, dan mungkin berdarah.
 4. Kulit terasa kering, gatal, kasar, dan bersisik. Terutama lengan dan kaki.

Keadaan ini dapat dicegah dengan pelbagai cara, mulai dari perawatan kulit sederhana atau dengan memperbaiki corak kehidupan seharian. Menjaga kelembapan kulit adalah kunci utama untuk mencegah xerosis. Berikut adalah langkah-langkah untuk mengelakkan keadaan ini:

 1. Jangan mandi terlalu lama.
 2. Gunakan pelembap.
 3. Jangan menggunakan sabun dengan cuai.
 4. Pastikan kulit sentiasa lembap dalam cuaca sejuk.
 5. Jangan menggaru kulit dengan kasar dan berlebihan.
 6. Ambil makanan dengan kandungan omega 3.
 7. Gunakan pelindung matahari.
 8. Minum air mineral secukupnya.

Itulah petua untuk menjaga kulit dari penyakit xerosis. Sekiranya anda mempunyai simptom di atas dan ingin berbincang terus dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video , anda boleh mengaksesnya dengan mudah dengan menekan muat turun permohonan . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di tanpa beratur. Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal, bukan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • 8 Petua Cantik untuk Merawat Kulit Kering
 • Atasi Kulit Berkelupas Kering dengan cara ini
 • Jangan gores kulit kering dan gatal, atasi dengan cara ini

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found