Punca bibir sumbing pada bayi baru lahir

, Jakarta - Semua ibu bapa mengharapkan bayi mereka dilahirkan dalam keadaan sihat dan tidak mengalami cacat lahir. Walau bagaimanapun, masih ada kes ketika bayi dilahirkan dengan kecacatan fizikal, walaupun ini jarang berlaku. Salah satunya yang sering dijumpai di Indonesia adalah bibir sumbing atau bibir sumbing bibir sumbing .

Dipetik dari WebMD Bibir sumbing adalah cacat wajah dan mulut yang terjadi pada awal kehamilan, ketika janin masih dalam peringkat awal perkembangan di rahim. Kecacatan ini berlaku kerana tisu tidak cukup di kawasan mulut atau bibir, dan tisu yang ada tidak dapat disambung dengan betul.

Baca juga: Bahaya! Inilah sukan yang harus dielakkan oleh wanita hamil

Apa yang menyebabkan bibir sumbing pada bayi?

Keadaan bibir sumbing menyebabkan bayi dilahirkan dengan celah di bibir atas, antara hidung dan mulut. Kecacatan kelahiran ini boleh berlaku pada dua bahagian sekaligus, iaitu bibir dan bumbung mulut.

Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan bayi baru lahir mengembangkan bibir sumbing, keadaan ini dipercayai berlaku kerana faktor berikut:

  1. Genetik

Faktor utama yang menyebabkan bibir sumbing pada bayi adalah keturunan atau genetik yang diperoleh daripada ibu bapa mereka. Selain itu, gen dari nenek dan datuk juga boleh mencetuskan keadaan seperti ini. Sayangnya, hingga kini masih belum pasti bahawa ibu bapa yang mengalami bibir sumbing akan mempunyai keturunan dengan keadaan yang sama atau tidak.

  1. Kekurangan Asid Folik

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Dunia Penyelidikan Farmaseutikal dan Perubatan dinyatakan, status pemakanan memainkan peranan penting yang berkaitan dengan bibir sumbing. Kekurangan pengambilan vitamin B6 atau asid folik adalah salah satu penyebab terbesar, diikuti oleh kekurangan pengambilan zink semasa mengandung. Kajian ini menyimpulkan bahawa ibu dengan pengambilan asid folik dan zink lebih kurang berisiko melahirkan bayi dengan bibir sumbing.

Baca juga: 4 Sebab Wanita Hamil tidak tahan lama

  1. Obesiti

Obesiti adalah salah satu keadaan yang memberi kesan kepada kehamilan. Bukan sahaja menyukarkan wanita untuk hamil, kegemukan juga meningkatkan risiko bibir sumbing pada bayi baru lahir. Memang wajar bagi wanita hamil untuk menambah berat badan. Walaupun begitu, masih ada peraturan agar pertumbuhan janin tetap optimum. Kuncinya, gunakan diet yang sihat dan bersama dengan senaman.

  1. Kesan Sampingan Dadah

Dipetik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), penggunaan jenis ubat tertentu pada awal trimester atau tiga bulan pertama kehamilan meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan bibir sumbing. Maksudnya, ibu tidak boleh hanya mengambil ubat tersebut. Lebih baik jika ibu meminta doktor terlebih dahulu untuk mengurangkan kesan negatif pada janin di rahim.

Tidak sukar, sungguh, ibu boleh menggunakan aplikasinya dan berbual terus dengan doktor. Sebenarnya, kawalan obstetrik di hospital terdekat kini lebih mudah dengan menggunakan aplikasinya kamu tahu!

Baca juga: Hentikan Tabiat yang Memudaratkan Kandungan

Adalah wajar ketika hamil, ibu menjaga kesihatan dan menghindari perkara-perkara negatif seperti minum alkohol, merokok, dan semua perkara yang boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Jangan lupa, juga memenuhi pengambilan nutrisi janin semasa dalam kandungan, ya, dengan memakan makanan berkhasiat yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Ayuh, jaga kesihatan bayi dari rahim!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cleft Lip and Cleft Palate

Jurnal Dunia Penyelidikan Farmaseutikal dan Perubatan. 2018. Diakses pada tahun 2020. Cleft Lift and Palate

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Fakta mengenai Cleft Lip dan Cleft Palate

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found