Bukan Sekadar Kesihatan, Inilah 8 Khasiat Halia Untuk Kecantikan

, Jakarta - Jahe terkenal dengan manfaat kesihatannya kerana sifat antioksidan dan anti-radang. Namun, tahukah anda bahawa halia juga mempunyai banyak manfaat yang baik untuk kecantikan? Berikut adalah 8 kebaikan halia untuk kecantikan wajah.

Baca juga: 6 Kebaikan Minum Air Halia dengan Biasa

1. Mengatasi Jerawat di Muka

Kandungan anti-radang dalam bahan semula jadi ini berkesan untuk mengatasi jerawat. Sekiranya anda mempunyai masalah jerawat, tidak ada salahnya menggunakan bahan semula jadi ini sebagai langkah rawatan wajah. Halia boleh membantu jerawat kering lebih cepat.

2. Mengatasi Pendedahan Matahari

Seseorang yang terkena sinar matahari terlalu lama tanpa perlindungan akan mengalami selaran matahari . Sekiranya ini berlaku, kulit akan terasa sakit, merah, dan sensasi terbakar muncul. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan halia untuk mengatasi simptomnya selaran matahari apa yang anda alami.

3. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka

Mengalami luka di wajah anda akan menurunkan keyakinan diri anda. Nah, dalam kes ini, anda boleh menggunakan halia untuk mempercepat proses penyembuhan luka di wajah. Kulit wajah adalah bahagian yang sensitif, jadi anda harus sangat berhati-hati dalam memilih bahan perawatan wajah. Sifat anti-radang halia dapat digunakan untuk menyembuhkan luka di wajah dan di sekitar wajah.

4. Melembapkan Kulit Kering

Kulit kering akan menjadikan seseorang lebih mudah terkena kegatalan. Selain itu, kulit menjadi gatal dan juga menjadi lebih sensitif. Anda boleh menggunakan halia sebagai rawatan untuk mengembalikan kelembapan semula jadi kulit. Walau bagaimanapun, ini mesti disokong dengan mengambil banyak air.

5. Mengawal Minyak di Muka

Halia adalah bahan semula jadi yang dapat mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada wajah. Minyak berlebihan yang dihasilkan oleh wajah adalah salah satu faktor penyebab jerawat berlebihan. Anda boleh mencuba bahan semula jadi ini untuk merawat kulit berminyak tanpa rasa takut akan jerawat.

Baca juga: Bukan hanya pemanasan, ini adalah 6 faedah lain dari halia

6. Mencerahkan Kulit

Keberkesanan halia untuk mencerahkan kulit adalah benar. Bahan semula jadi ini dapat membantu membuang sel kulit mati yang terkumpul di wajah. Kehadiran sel kulit mati di wajah adalah salah satu penyebab kulit kelihatan lebih gelap dan kusam. Untuk hasil maksimum, gunakan halia sebagai gosok muka dengan kerap, ya.

7. Menyamarkan Parut

Selain efektif mengatasi keradangan pada wajah, jahe juga efektif dalam menyembunyikan bekas luka di wajah. Sekiranya anda menggunakannya dengan kerap, bekas luka di wajah anda akan pudar.

8. Mencegah Penuaan Pramatang

Mencegah penuaan pramatang dan melambatkan gejala penuaan sangat penting untuk memastikan wajah anda kelihatan muda. Dalam kes ini, anda boleh melakukan rawatan dengan halia untuk mengelakkan kerutan pada kulit wajah. Halia juga dapat membantu meremajakan kulit.

Baca juga: Kelebihan Halia Boleh Mengatasi Mual, Bagaimana Anda Boleh?

Untuk mendapatkan lebih banyak petua kesihatan dan cara menjaga tubuh anda, anda boleh terus ke muat turun permohonan dalam telefon pintar -kamu. Anda boleh mendapatkan petua kecantikan dengan mudah di tangan anda. Anda boleh menggunakan halia dengan beberapa cara, seperti:

  • Menggunakan halia secara langsung dengan menanam halia dan mencampurkannya dengan bahan semula jadi lain, seperti madu. Kemudian, sapukan pada wajah seperti topeng.

  • Air rebusan halia disapukan terus ke kulit. Selain boleh digunakan terus ke kulit, anda boleh meminumnya.

Kerana halia adalah bahan semula jadi, anda tidak dapat memperoleh hasil dengan hanya dengan sekali penggunaan. Untuk mendapatkan hasil maksimum, gunakannya secara teratur, ya.

Rujukan:
Burung Nuri Halia. Diakses 2019. Sepuluh Manfaat Kecantikan Halia untuk Rambut dan Kulit Anda.
Byrdie. Diakses pada tahun 2019. 5 Manfaat Rahsia Kecantikan Halia yang Belum Pernah Anda Dengar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found