Adakah Sindrom Prader Willi dapat Diatasi?

Jakarta - Tanpa dapat mengawalnya, kadang-kadang terdapat gangguan genetik yang memberi kesan pada pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Salah satunya adalah sindrom Prader Willi, penyakit genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan seorang kanak-kanak merasa sentiasa lapar. Biasanya, gangguan ini berlaku pada kanak-kanak pada usia 2 tahun. Malangnya, tidak diketahui apa yang menyebabkan sindrom ini.

Diduga terdapat kesalahan pada satu atau lebih gen yang mengganggu fungsi normal bahagian otak yang disebut hipotalamus. Bahagian otak ini mempunyai fungsi utama untuk mengawal dahaga dan kelaparan, serta mengeluarkan hormon yang mendorong zat lain yang berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan seksual.

Bolehkah Sindrom Prader Willi disembuhkan?

Sindrom Prader Willi adalah gangguan genetik yang jarang berlaku yang boleh berlaku secara spontan, walaupun tanpa sejarah keluarga penyakit ini. Walau bagaimanapun, gangguan ini dapat diwarisi, oleh itu ahli keluarga yang mempunyai sejarah sindrom ini lebih berisiko menghidap penyakit ini.

Baca juga: Anak Selalu Lapar, Tanda Sindrom Prader Willi?

Malangnya, sindrom Prader Willi tidak dapat disembuhkan, kerana penyebabnya berkaitan dengan kehilangan kromosom atau masalah genetik, sehingga sukar untuk membuat gen baru untuk membalikkan keadaan ini. Namun, rawatan dapat dilakukan untuk meningkatkan taraf hidup dan mengurangkan gejala yang dialami oleh penghidapnya. Biasanya, rawatan untuk sindrom Prader Willi termasuk:

  • pemakanan untuk bayi, kerana bayi akan mengalami kesukaran untuk makan akibat kelemahan otot. Biasanya, disyorkan untuk memberi susu formula dengan kalori tinggi atau menu makanan khas.

  • Terapi hormon pertumbuhan , untuk merangsang pertumbuhan dan mempengaruhi bagaimana penghidapnya makan. Terapi hormon ini tidak hanya meningkatkan pertumbuhan, tetapi juga mengurangkan lemak badan dan meningkatkan nada otot.

  • diet sihat, yang mengelakkan kanak-kanak merasa lapar selalu dan mengelakkan kegemukan pada kanak-kanak.

  • Terapi hormon untuk mengisi semula hormon yang mengalami kekurangan. Walau bagaimanapun, terapi ini biasanya dimulakan ketika anak sudah mencapai usia baligh.

Baca juga: Seberapa Berkesan Terapi Hormon untuk Sindrom Klinefelter?

Rawatan lain juga boleh dilakukan bergantung pada gejala atau komplikasi yang berlaku pada anak. Sebabnya, kebanyakan kes sindrom Prader Willi memerlukan penjagaan dan pengawasan khas sepanjang hayatnya.

Pada orang dewasa, gaya hidup dan diet yang sihat dan selamat diperlukan, serta pekerjaan dan aktiviti. Semasa anak dewasa, pertimbangkan strategi untuk membuat rancangan rawatan, sekiranya ada sesuatu yang membuat ibu atau ayah mengalami kesukaran dalam mengawasi bayi.

Prader Willi.Gejala dan Ciri Sindrom

Gejala utama kanak-kanak dengan sindrom Prader Willi adalah rasa lapar dan keinginan yang sukar dikawal. Gejala lain adalah otot yang lemah, wajah yang kelihatan berbeza, kelewatan perkembangan, strabismus atau kekurangan koordinasi mata, dan anak menjadi kurang responsif.

Pada kanak-kanak yang lebih tua, terdapat perkembangan organ seks yang lemah, peningkatan berat badan, masalah pertuturan, perkembangan motor yang tertunda, masalah tingkah laku, gangguan tidur, scoliosis, dan masalah dengan sistem endokrin. Oleh itu, segera bawa anak anda berjumpa doktor sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala ini. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat, supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Baca juga: Ketahui Terapi Kiropraktik untuk Scoliosis

Rujukan:
Medine Plus. Diperoleh pada 2019. Sindrom Prader-Willi.
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Sindrom Prader-Willi.
NHS UK. Diperoleh pada 2019. Sindrom Prader-Willi.

Recent Posts