Cara Mengatasi Sakit Payudara pada Trimester Pertama

, Jakarta - Sakit payudara adalah salah satu masalah yang dialami oleh banyak wanita hamil pada trimester pertama. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku di dalam badan ibu semasa mengandung. Perubahan ini dapat mengubah tisu payudara dan meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut, menjadikan payudara lembut dan lebih sensitif. Sakit payudara tentu membuatkan ibu tidak selesa ketika melakukan aktiviti harian. Baiklah, ibu dapat mengatasi masalah kehamilan ini dengan cara berikut.

Punca Sakit Payudara Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, hormon estrogen dan progesteron di dalam badan ibu akan meningkat. Sebenarnya, kedua-dua hormon ini adalah penyebab wanita mengalami sakit payudara semasa pra-haid. Oleh itu, hormon ini juga disyaki menjadi penyebab ibu mengalami sakit payudara semasa hamil.

Hormon estrogen dan progesteron berperanan menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi semasa dalam kandungan. Selain itu, kedua-dua hormon ini juga bertanggungjawab untuk menyiapkan payudara ibu untuk menyusukan bayi. Nah, apabila saluran susu membesar dan meregang kerana dipenuhi susu, payudara, terutama puting, akan menjadi lebih sensitif. Malah payudara boleh terasa sakit hanya kerana menggosok pakaian. Selain sakit, payudara ibu juga boleh membengkak dan terasa seperti kesemutan.

Namun, wanita hamil tidak perlu risau sekiranya mengalami keadaan ini, kerana sakit payudara adalah tanda awal bahawa ibu mengandung dua badan. Ketidakselesaan ini akan dialami oleh ibu kerana kehamilannya sekitar 4-6 minggu dan akan berterusan sepanjang trimester pertama. Walau bagaimanapun, pengeluaran hormon yang menyebabkan sakit payudara akan berkurang semasa anda memasuki trimester kehamilan kedua. Walaupun begitu, tidak ada jaminan bahawa ibu akan bebas dari sakit payudara semasa mengandung.

Baca juga: Tahap Perubahan Bentuk Payudara Semasa Kehamilan

Menggunakan Bra yang Betul

Nah, cara paling berkesan untuk mengatasi sakit payudara semasa mengandung adalah dengan menggunakan coli yang betul. Semasa hamil, ibu tidak lagi boleh memakai coli yang digunakan setiap hari sebelum hamil. Payudara ibu telah berubah dan membesar dengan usia kehamilan. Oleh itu, ganti coli dengan ukuran yang lebih sesuai dan bahan yang selesa. Berikut adalah kriteria bra yang disyorkan untuk wanita hamil:

  • Wanita hamil tidak boleh memakai bra underwire, kerana boleh membuat payudara terasa lebih tidak selesa dan tidak sesuai untuk menangani perubahan pada payudara ibu.
  • Jangan gunakan coli yang terlalu ketat atau terlalu longgar. Namun, cari coli yang sesuai dengan ukuran payudara ibu agar payudara dapat disokong dengan baik.
  • Anda mungkin perlu menukar coli anda beberapa kali semasa kehamilan, kerana payudara anda mungkin terus membesar.
  • Sekiranya payudara anda terasa sakit pada waktu malam, menyukarkan anda tidur, cubalah menggunakan coli untuk wanita hamil yang terbuat dari kapas. Kaedah ini mungkin dapat mengatasi rasa sakit. Sentiasa cuba menggunakan coli semasa tidur untuk mengelakkan timbulnya rasa sakit kerana puting menggosok pakaian.

Baca juga: Petua Memilih Seluar Dalam yang Selesa untuk Wanita Hamil

Selain memakai coli yang betul, ibu juga perlu memberitahu suaminya mengenai keadaan payudara yang menyakitkan, agar suami dapat berhati-hati ketika melakukan hubungan seks dengan ibunya. Sebabnya, hanya pelukan dapat membuatkan payudara ibu terasa senget atau terasa sakit.

Wanita hamil sebenarnya tidak disarankan mengambil ubat penahan sakit. Walau bagaimanapun, jika sakit pada payudara tidak dapat ditanggung, ibu mungkin dapat mengambil parasetamol. Tetapi ingat, berbincanglah dengan pakar sakit puan terlebih dahulu jika anda ingin minum ubat semasa mengandung.

Ibu juga boleh membeli pelbagai jenis ubat dan makanan tambahan di , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, ibu tetap pesanan Cukup gunakan ciri Apotek Deliver dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found