Cara menghilangkan bintik hitam di hidung

"Komedi hitam adalah keluhan kulit biasa yang mengganggu penampilan, kerana sering muncul di hidung. Terdapat banyak cara dan produk yang menyatakan dapat menghilangkan komedo, tetapi tidak semestinya berkesan dan selamat. Cara menghilangkan komedo tentunya tidak sekejap, memerlukan ketekunan dan kesabaran. Cara paling asas adalah mencuci muka dua kali sehari. "

, Jakarta - komedo atau komedo adalah salah satu ciri jerawat dan keluhan kulit yang biasa. Blackheads muncul dalam bentuk titik hitam kecil pada kulit. Selalunya terbentuk di sekitar hidung, tetapi juga boleh muncul di tempat lain di badan.

Komedo sering menyebabkan orang tidak selamat. Itulah sebabnya mengapa banyak orang ingin melakukan rawatan untuk menghilangkan komedo. Banyak produk yang dikatakan berkesan untuk menghilangkan dan mencegah komedo. Dari sekian banyak produk dan kaedah, yang manakah paling berkesan?

Baca juga: Kulit berminyak lebih mudah terkena bintik hitam, betul?

Cara Berkesan untuk Menghilangkan Komedo

Komedo sering menjengkelkan dan menurunkan keyakinan diri. Terdapat banyak kaedah popular untuk menghilangkan bintik hitam di hidung. Namun, adakah ia benar-benar selamat? Sebaiknya jangan melakukan pengekstrakan komedo sendiri, di mana pori-pori menjadi membesar dan mudah tersumbat lagi dan membentuk jerawat yang lain.

Kaedah terbaik untuk menghilangkan komedo secara perlahan adalah perlahan dan lembut. Sekurang-kurangnya ia tidak membuat kerosakan baru pada kulit. Ketahuilah juga, untuk menghilangkan dan mencegah komedo tidak cepat. Mungkin memerlukan masa hingga sebulan untuk melihat hasilnya.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan komedo pada hidung yang boleh dilakukan, iaitu:

1. Cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari

Nasihat paling asas ini masih perlu diberi perhatian. Mencuci muka dengan kerap membantu mengelakkan kotoran dan minyak menumpuk di liang pori anda. Mencuci muka adalah salah satu daripada tiga langkah terpenting dalam rutin penjagaan kulit anda dengan alasan yang baik. Membersihkan kulit secara berkala membantu menghilangkan kotoran, minyak, sel kulit mati, bakteria, atau alat solek yang tersisa di wajah.

2. Cuci muka selepas bersenam

Peluh yang berlebihan dapat bergabung dengan kotoran, bakteria, dan sel kulit mati untuk menyumbat liang, yang boleh menyebabkan komedo. Penting untuk mencuci muka sebelum dan selepas bersenam atau aktiviti yang menyebabkan berpeluh berlebihan. Ingatlah untuk bersikap lembut ketika mencuci muka, kerana menggosok terlalu keras dapat memperburuk radang dan jerawat.

Baca juga: Buang Sebum di Muka, Adakah Blackhead Suction Selamat?

3. Gunakan Jalur Pori dengan berhati-hati

Produk jalur liang atau jalur pori Gunakan pelekat untuk merobek sel kulit mati dan kotoran. Harap maklum, penggunaan produk ini sebenarnya agresif untuk kulit. Itulah sebabnya masih banyak kebaikan dan keburukan.

Walau bagaimanapun, produk ini dijual dengan bebas dan mudah dibeli. Sekiranya anda ingin menggunakannya, ia hanya berkesan untuk komedo baru. Sekiranya anda mempunyai komedo lama, anda harus mencuba yang lain.

4. Mengelupas wajah anda dengan pengelupasan fizikal

Selain mencuci muka dengan kerap, anda perlu menambahkan pengelupasan pada rutin penjagaan kulit anda. Namun, pastikan anda memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Anda boleh mencuba pengelupasan fizikal untuk mengelupaskan wajah dari luar.

Pengelupasan fizikal menggunakan gosok untuk Mengeluarkan kotoran yang menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Walau bagaimanapun, produk ini mungkin kasar pada beberapa jenis kulit. Jadi, pastikan melakukan pengelupasan fizikal 1-2 kali seminggu. Selepas menggunakan pengelupasan fizikal, anda harus segera menggunakan pelembap wajah untuk mengelakkan kegatalan pada kulit.

5. Cuba Gunakan Pengelupas Kimia

Asid kimia untuk pengelupasan atau pengelupasan kimia adalah cara yang lembut dan berkesan untuk memecahkan kulit dan minyak mati yang menyumbat liang. Bahan-bahan yang digunakan dalam kulit kimia melarutkan sel-sel kulit mati, menjadikannya mudah dibersihkan.

Baca juga: Kesan Yang Berlaku Apabila Komedo Tidak Diatasi

Bahan yang digunakan biasanya asid alfa-hidroksi (AHA) seperti asid glikolik dan laktik dan asid beta-hidroksi (BHA), seperti asid salisilat.

Asid polihidroksi (PHA), seperti glukonolakton juga digunakan secara popular. Semua bahan ini mempunyai sifat pengelupasan yang menghalang minyak dan kotoran yang berlebihan daripada terperangkap dalam folikel. Pilih kandungan pengelupasan kimia yang sesuai dengan jenis kulit anda, ya.

Itulah beberapa cara untuk menghilangkan komedo di hidung yang boleh menjadi pilihan. Sekiranya satu kaedah tidak berfungsi, teruskan ke kaedah seterusnya. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk berbincang dengan pakar dermatologi melalui aplikasi mengenai cara yang betul untuk keadaan dan jenis kulit anda. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:
Diri. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Blackhead di Hidung, Dagu, dan Dahi Anda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Petua merawat komedo di hidung
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Blackheads

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found