Jangan datang dari kompres, kenali demam pada kanak-kanak

, Jakarta - Meletakkan kain basah atau kompres di kepala sering dilakukan oleh ibu bapa apabila mereka mendapati suhu badan bayi mereka lebih tinggi daripada biasa. Kerana, meletakkan kompres di dahi telah lama dipercayai dapat membantu menurunkan suhu badan yang menyebabkan demam pada anak-anak.

Tetapi tunggu, agar tidak datang dari kompres, ibu bapa perlu terlebih dahulu mengenali fakta demam pada anak-anak. Kerana, tidak semua demam dapat diatasi dengan kain kompres. Seorang kanak-kanak dikatakan demam sekiranya suhu badannya telah mencapai dan melebihi 38 darjah celcius. Cara mengetahui adalah mengukur suhu badan menggunakan alat yang disebut termometer. Sekiranya setelah diukur suhu badan masih di bawah angka itu, itu bermaksud Si Kecil tidak mengalami demam.

Malangnya, mengukur suhu badan menggunakan termometer sering dilakukan dengan cara yang tidak tepat. Termometer digital dapat digunakan untuk mengukur suhu badan anak dengan meletakkannya di mulut, telinga, ketiak, atau di kuil. Tetapi nampaknya, salah satu tempat terbaik dan tepat untuk mengukur suhu badan ketika anda demam adalah memasukkan termometer ke dalam dubur anak anda. Selain tepat, kaedah ini adalah yang paling mudah digunakan untuk bayi. Tetapi sebelum memasukkannya, pastikan untuk mencuci termometer terlebih dahulu sehingga bersih.

Baca juga: Inilah Cara Mengambil Suhu Badan Yang Betul

Menurunkan Demam Kanak-kanak dengan Kompres

Demam pada kanak-kanak sebenarnya tidak selalu dapat diatasi dengan memberi ubat. Pemberian ubat baru diperlukan ketika anak merasa sangat tidak selesa atau suhu tubuhnya mencapai 40 darjah Celsius atau lebih.

Namun, untuk membuat anak merasa lebih selesa, ada dua cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengurangkan demam pada anak-anak. Perkara pertama adalah memberikan kompres sejuk. Letakkan kain lap yang direndam dalam air sejuk di pergelangan tangan, pangkal paha atau dahi bayi anda. Di tempat-tempat ini, terdapat saluran darah yang dekat dengan permukaan kulit, jadi meletakkan kompres sejuk di tempat-tempat ini dapat membantu menurunkan suhu badan anak dengan cepat. Selain itu, mengurangkan demam juga dapat dilakukan dengan memberi banyak air minum. Ia juga penting untuk mengelakkan anak menjadi tidak kering atau kekurangan cairan badan semasa demam.

Sekiranya demam berlaku pada bayi, ibu dapat membantu menurunkan suhu badan dengan memberi susu ibu atau susu formula lebih kerap. Apabila anak demam, cubalah memandikannya dengan air suam, dan pakai pakaian yang selesa, dan jangan terlalu tebal sehingga tidak membuatnya merasa lebih panas. Membuat anak anda berasa selesa adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi demam.

Baca juga: 5 Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak dengan Demam

Punca Demam pada Kanak-kanak

Pertama, perlu mengetahui apa yang menyebabkan kanak-kanak demam. Keadaan ini boleh disebabkan oleh dua perkara, iaitu virus dan bakteria. Demam pada kanak-kanak yang berlaku disebabkan oleh virus biasanya muncul ketika sistem imun anak berusaha melawan virus yang menyebabkan penyakit. Contohnya, virus selesema, selesema, atau jenis penyakit lain.

Sekiranya ini berlaku, biasanya demam akan mereda dengan sendirinya dalam 3 hari. Selain itu, demam jenis ini tidak dapat diatasi dengan mengambil antibiotik, jadi tidak perlu meresepkan antibiotik kepada anak-anak yang mengalami demam akibat serangan virus.

Demam juga boleh disebabkan oleh bakteria. Kenaikan suhu badan adalah kesan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria. Jenis jangkitan yang sering mencetuskan demam adalah jangkitan telinga, radang paru-paru, dan jangkitan saluran kencing. Demam jenis ini harus mendapat perhatian khusus, kerana boleh mencetuskan keadaan yang lebih teruk jika tidak dirawat dengan baik. Salah satu cara untuk melawan demam akibat bakteria adalah dengan mengambil antibiotik.

Baca juga: Sebab-Sebab Ibu Tidak Perlu Demam pada Anak

Sekiranya ibu ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor mengenai demam pada anak-anak, tanyakan kepada doktor dalam permohonannya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan petua untuk mengurangkan demam anak dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turunsekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Demam pada kanak-kanak: Bagaimana anda dapat mengurangkan demam anak ?.
Pusat Kecemasan Beaumont. Diakses pada tahun 2020. Demam Pada Kanak-kanak - 3 Petua Mengurangkan Suhu.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses 2020. Fevers.

Recent Posts