Kenali 4 Sebab Bayi Tidak Mahu Menyusu

“Penyusuan susu ibu sangat bermanfaat untuk kesihatan bayi dan ibu. Susu ibu memastikan anak anda mendapat khasiat yang terbaik. Walaupun begitu, bayi itu tiba-tiba tidak mahu menyusu. Dengan mengetahui puncanya, ibu dapat menyelesaikan masalah ini dengan cepat. "

, Jakarta - Adakah anak anda tiba-tiba menolak untuk menyusui? Sudah tentu ini boleh membuat setiap ibu panik kerana bayi yang masih kecil hanya mendapat pengambilan susu ibu. Jangan biarkan masalah yang tidak diingini boleh berlaku kerana ini. Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa punca bayi tidak mahu menyusui sehingga mereka dapat mengatasinya dengan cepat. Baca ulasan di sini!

Beberapa Sebab Bayi Tidak Mahu Menyusui Ibu mereka

Banyak faktor boleh menyebabkan bayi enggan menyusu, yang juga dikenali sebagai serangan penyusuan. Penolakan ini berlaku secara tiba-tiba dalam jangka masa tertentu ketika bayi telah menyusui selama berbulan-bulan. Secara amnya, ini berlaku kerana anak anda cuba memberitahu jika ada masalah atau perubahan dari sesuatu yang biasanya dia rasakan.

Baca juga: Petua untuk Anak Kecil Anda Menghentikan Penyusuan

Walau bagaimanapun, bayi ini yang tidak mahu menyusu tidak bermaksud bahawa anak ibu sudah siap disapih. Teguran untuk penyusuan susu ibu sering bersifat sementara. Sementara untuk menyapih, ini biasanya tidak berlaku sehingga bayi mencapai usia satu tahun dan diputuskan apakah anak itu sudah cukup menyusui. Sekiranya berlaku penyusuan, cuba teruskan penyusuan sambil menentukan apa yang menyebabkannya.

Namun, apa yang boleh menjadi penyebab bayi tidak mahu menyusu? Berikut adalah beberapa jawapan:

1. Merasa Sakit atau Ketidakselesaan

Perasaan sakit atau tidak selesa juga boleh menjadi salah satu penyebab bayi tidak mahu menyusu. Ini boleh disebabkan oleh tumbuh gigi, sariawan, atau herpes simplex yang menyebabkan sakit mulut ketika menyusui.

Masalah ini juga boleh disebabkan oleh jangkitan telinga yang boleh menyebabkan kesakitan ketika menghisap atau berbaring di satu sisi. Ibu juga perlu memperhatikan kedudukan penyusuan selepas pemberian vaksin pada bayi.

2. Aroma atau Rasa yang berbeza

Bayi juga mungkin tidak mahu menyusu ketika mereka mencium atau merasakan sesuatu yang berbeza. Perubahan bau badan kerana sabun, minyak wangi, losyen, atau benda lain yang melekat pada badan menyebabkan bayi kehilangan minat untuk menyusui. Selain itu, perubahan rasa susu yang dihasilkan, kerana makanan atau ubat-ubatan, juga dapat membuat si anak enggan minum susu dari ibunya.

Baca juga: Dot Tidak Perlu Diberikan Kepada Bayi, Benarkah?

3. Perubahan Hormon

Perubahan berkaitan hormon juga boleh membuat bayi anda enggan menyusui. Secara amnya, ini berlaku apabila ibu mula mengurangkan jumlah susu ibu yang dapat diberikannya kepada bayinya kerana dia telah makan lebih banyak makanan pejal. Selain itu, berlakunya haid atau bahkan kehamilan juga boleh membuatkan anak tidak berminat untuk menyusukan bayi. Masalah perubahan hormon ini dapat mengubah rasa susu yang dihasilkan.

4. Hidung tersumbat

Apabila kanak-kanak mengalami selesema yang membuat hidungnya tersumbat, satu-satunya cara bernafas adalah melalui mulutnya. Nah, inilah yang membuat bayi tidak mahu menyusui kerana mereka harus memilih antara penyusuan atau pernafasan. Sekiranya anak anda demam, cubalah menghisap dengan lembut aspirator supaya hidungnya jernih dan dapat bernafas lagi melalui hidung.

Ini adalah beberapa sebab mengapa bayi tidak mahu menyusukan ibu mereka. Sekiranya anak anda mengalami masalah ini, ada baiknya anda memastikan semua sebab yang telah disebutkan sebelumnya. Setelah disahkan, barulah ibu dapat mencari jalan keluar yang paling tepat sehingga si kecil dapat kembali menyusui.

Baca juga: Ketahui mengenai Ikatan Lidah pada Bayi Menyebabkan Kesukaran Menyusu

Sekiranya selepas beberapa hari ibu masih belum mengetahui punca masalah ini, lebih baik menjalani pemeriksaan di hospital. Anda boleh menempah tempat untuk pemeriksaan ini di beberapa hospital yang telah bekerjasama . Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dapat dilakukan dengan penggunaan telefon pintar!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Mengapa bayi mogok menyusu?
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Teguran Menyusu: Mengapa Bayi Mungkin Menolak Menyusui.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found