Menteri Kesihatan Mahu Jual Mak Erot, Ada Manfaat Sihat?

, Jakarta - Menteri Kesehatan Terawan Agus Putranto baru-baru ini mengatakan bahwa Indonesia memiliki potensi wisata melalui ubat-ubatan herba. Mak erot dan purwaceng adalah dua produk yang dianggap oleh Menteri Kesihatan Terawan sebagai "mencuri" perhatian pelancong.

Produk kesihatan tradisional Indonesia berpotensi menarik pelancong. Keunikan konsep, keberkesanan, dan terapi dianggap sangat "menjual". Namun, walaupun keunikannya, adakah mak mempunyai manfaat kesihatan?

Tidak semua ramuan diuji secara klinikal

Sebelum bercakap lebih lanjut mengenai mak erot, perhatikan bahawa ubat herba adalah resipi turun temurun dan telah terbukti secara empirikal. Sementara itu, ubat-ubatan herba telah diseragamkan dan dibuktikan melalui ujian pra-klinikal dalam vivo dan secara in vitro .

Dalam vivo yang bermaksud bahawa ia telah melalui ujian haiwan, sementara secara in vitro sedang menguji untuk mendapatkan tuntutan sebagai ubat. Kemudian, terdapat juga kategori fitopharmaca di mana ramuan telah melalui ujian klinikal ke atas manusia. Sekiranya telah lulus ujian phytopharmaca, pengeluar baru boleh mengatakan bahawa produk itu adalah ubat.

Baca juga: Adakah Secara Medis Mungkin Meningkatkan Mr P?

Berdasarkan penelitian tentang Tanaman dan Herba Obat pada tahun 2017, Indonesia memiliki sumber daya alam biologi yang terdiri dari 2.848 spesies tumbuhan ubatan dengan 32.014 ramuan perubatan. Ini adalah potensi yang luar biasa. Beberapa ramuan saintifik yang telah diuji Percubaan Kawalan Rawak Tumbuhan Indonesia dapat memberi manfaat untuk menyembuhkan artritis, buasir, gangguan fungsi hati, penurunan berat badan, gout, tekanan darah tinggi, dan juga kebugaran.

Kecergasan dalam kes ini juga merangkumi stamina seksual. Untuk mak erot itu sendiri, terdapat dua rujukan sebagai produk herba dan produk urut. Untuk ubat herba itu sendiri, sebenarnya perlu mengetahui terlebih dahulu kandungannya, sama ada bahan untuk meningkatkan stamina atau membesarkan zakar. Kerana sebenarnya untuk membesarkan zakar, mak erot lebih dikenali melalui ujian empirikal aka pengalaman dan kepercayaan yang turun temurun dan tidak ilmiah.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh Urology Care Foundation, hampir tidak ada kaedah yang dapat membesarkan zakar. Keselamatan dan keberkesanan proses pemanjangan dan pembesaran zakar masih dipersoalkan, termasuk dari segi tempohnya. Adakah kekal atau hanya sementara. Lebih-lebih lagi, kesan sampingan yang diperoleh.

Baca juga: Adakah Halia Merah Betul Meningkatkan Kesuburan Lelaki?

Malah, pembesaran melalui operasi susulan itu sendiri juga didakwa mempunyai kesan sampingan. Sebilangan kesan sampingan adalah bengkak. Prosedur ini membawa risiko. Kesan sampingan boleh merangkumi pembengkakan dan kehilangan 20-80 peratus isipadu, memerlukan pembedahan lebih lanjut.

Herba untuk Stamina, Perlu?

Setakat ini ramuan yang disyorkan adalah meningkatkan stamina daripada membesarkan zakar. Purwoceng, yang disebut juga oleh Menteri Kesihatan sebagai salah satu "penjualannya", dianggap lebih masuk akal. Menurut data penyelidikan yang diterbitkan oleh Researchgate Tumbuhan dari Dieng ini mempunyai sifat afrodisiak yang dapat meningkatkan rangsangan seksual dan ketahanan ereksi.

Bukan hanya purwoceng, sebenarnya ada banyak tanaman lain yang dapat meningkatkan gairah seksual. Walaupun begitu, daripada menumpukan perhatian pada peningkatan stamina dan daya tahan, ia juga merupakan idea yang baik untuk mengekalkan gaya hidup sihat untuk kualiti seksual yang lebih baik.

Pada akhirnya, pengambilan tumbuhan dan tumbuhan herba lebih banyak dilakukan untuk pencegahan, walaupun beberapa tanaman herba juga dapat dimakan untuk penyembuhan. Stigma "pengukuran" sebagai ukuran kepuasan seksual harus ditinggalkan.

Perkara lain jika anda mempunyai masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan organ pembiakan, tanyakan terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

ResearchGate. Diakses pada tahun 2019. Status Penyelidikan Purwoceng (Pimpinella alpina Molk.) Di Indonesia.
Depkes.go.id. Diakses pada tahun 2019. Kementerian Kesihatan Menggalakkan Pembangunan Industri Perubatan Tradisional.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Adakah kaedah pembesaran zakar berfungsi?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found