Kesukaran Tidur pada Waktu Malam, Mengapa Insomnia Berlaku?

, Jakarta - Adakah anda selalu berjuang setiap malam untuk tidur? Walaupun badan sangat letih, anda masih terjaga. Sebenarnya, setiap orang mempunyai waktu tidur mereka sendiri. Sekiranya anda cenderung mengantuk dan letih pada siang hari dan bangun pada waktu malam, anda mungkin mengalami insomnia.

Sebenarnya, kebanyakan kes insomnia dapat disembuhkan dengan perubahan yang boleh dilakukan sendiri. Salah satunya adalah dengan mengatasi penyebab yang mendasari dan membuat perubahan sederhana pada tabiat ini dan persekitaran tidur anda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai insomnia di sini.

Mengapa Insomnia Boleh Berlaku?

Masalah emosi, seperti tekanan, kegelisahan, dan kemurungan menyebabkan separuh daripada semua kes insomnia. Namun, kebiasaan siang hari, rutin tidur, dan kesihatan fizikal juga dapat memainkan peranan. Cuba kenal pasti semua kemungkinan penyebab insomnia. Sebaik sahaja anda mengetahui punca masalahnya, anda boleh menyesuaikan rawatan dengan sewajarnya.

Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia

Beberapa soalan untuk mengetahui punca insomnia anda adalah:

 1. Adakah anda mengalami tekanan?
 2. Adakah anda tertekan? Adakah anda mengalami ketidakstabilan emosi atau putus asa?
 3. Adakah anda bergelut dengan perasaan cemas atau bimbang yang kronik?
 4. Adakah anda pernah melalui pengalaman traumatik?
 5. Adakah anda mengambil ubat yang boleh mempengaruhi tidur?
 6. Adakah anda mempunyai masalah kesihatan yang boleh mengganggu tidur?
 7. Bagaimana dengan persekitaran tidur anda, selesa dan cukup tenang untuk mendapatkan tidur yang berkualiti?
 8. Adakah anda pernah cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari?

Kadang-kadang, insomnia hanya berlangsung beberapa hari dan hilang sendiri, terutamanya apabila insomnia berkaitan dengan sebab sementara yang jelas, seperti tekanan di tempat kerja, perpisahan yang menyakitkan, atau jet lag.

Pada masa lain, insomnia tidak hanya hilang dan biasanya berkaitan dengan masalah mental atau fizikal yang mendasari. Kegelisahan, tekanan, dan kemurungan adalah beberapa penyebab insomnia kronik yang paling biasa.

Mengalami masalah tidur juga dapat memburukkan lagi kecemasan, tekanan, dan gejala depresi. Penyebab emosional dan psikologi yang lain termasuk kemarahan, kebimbangan, kesedihan, gangguan bipolar, dan trauma. Mengubati masalah yang mendasari ini sangat penting agar anda tidak lagi mengalami insomnia.

Baca juga: Alami Insomnia, Atasi dengan 7 Langkah Ini

Banyak keadaan perubatan dan penyakit boleh menyebabkan insomnia, termasuk asma, alergi, penyakit Parkinson, hipertiroidisme, refluks asid, penyakit buah pinggang, dan barah. Kesakitan kronik juga merupakan penyebab insomnia yang biasa.

Mengambil ubat tertentu boleh mengganggu tidur. Ini termasuk antidepresan, perangsang untuk ADHD, kortikosteroid, hormon tiroid, ubat tekanan darah tinggi, beberapa jenis kawalan kelahiran, termasuk ubat selesema dan selesema yang mengandungi alkohol, penghilang rasa sakit yang mengandungi kafein (Midol, Excedrin), diuretik, dan pil pelangsing.

Insomnia sendiri adalah gangguan tidur, tetapi juga dapat menjadi gejala gangguan tidur yang lain, termasuk sleep apnea, sindrom kaki gelisah, dan gangguan irama sirkadian yang berkaitan dengan sleep apnea. jet lag atau bekerja pergeseran lewat malam.

Baca juga: Kaedah Berkesan Pelik untuk Mengatasi Insomnia

Selain menangani sebab-sebab langsung mengapa insomnia boleh berlaku, anda juga boleh menggunakan beberapa petua berikut:

 1. Jangan minum air terlalu banyak pada waktu malam sehingga anda tidak bangun sehingga sukar tidur.
 2. Elakkan makan lewat malam yang boleh membuat anda terjaga. Ini termasuk makan makanan pedas dan berasid yang membuat perut anda kempis.
 3. Orang yang sensitif terhadap kafein sekurang-kurangnya harus menghindari kopi enam jam sebelum tidur.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab insomnia dan cara mencegahnya, anda boleh bertanya secara langsung . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktoranda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual.

Rujukan:
Sleep Foundation (Diakses pada 2019). Apa yang Menyebabkan Insomnia?
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Gambaran Keseluruhan Insomia
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Insomia: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found