Apakah fungsi darah untuk tubuh manusia?

, Jakarta - Tahukah anda bahawa jumlah darah dalam tubuh orang dewasa bersamaan dengan 7 peratus berat badannya, anda tahu. Darah adalah gabungan plasma dan sel yang beredar ke seluruh badan.

Darah mempunyai fungsi penting untuk kesihatan manusia, salah satunya adalah untuk membekalkan zat-zat penting ke seluruh tubuh, seperti gula, oksigen, dan hormon. Bukan hanya itu, darah juga membuang sisa dari sel di dalam badan. Inilah ulasannya.

Fungsi Darah dalam Tubuh Manusia

Darah terdiri daripada beberapa komponen utama, iaitu plasma, sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Setiap komponen ini mempunyai tugas masing-masing dalam menjalankan fungsi darah untuk menyokong tubuh manusia sehingga dapat berfungsi dengan normal.

Fungsi darah berikut penting untuk tubuh manusia:

  • Membekalkan Oksigen ke Sel dan Tisu

Darah mengambil oksigen dari udara di paru-paru, kemudian menyebarkannya ke sel-sel di seluruh badan. Kemudian, darah juga mengeluarkan karbon dioksida dari sel, dan mengangkutnya ke paru-paru untuk dikeluarkan dari badan.

Baca juga: Fungsi Plasma Darah untuk Tubuh Manusia

  • Mengangkut Nutrien dan Hormon

Darah memainkan peranan utama dalam pencernaan dan fungsi sistem endokrin. Nutrien yang telah dicerna diserap ke dalam aliran darah melalui kapilari di usus kecil. Sebilangan nutrien ini, termasuk asid amino, asid lemak, vitamin, mineral dan glukosa, akan diedarkan oleh darah ke sel-sel tubuh.

Di samping itu, darah membantu mengedarkan hormon yang dihasilkan oleh pelbagai kelenjar dalam sistem endokrin, ke sel dan organ yang menjadi sasaran hormon ini.

  • Mengatur Suhu Badan

Fungsi darah yang lain adalah untuk mengatur suhu badan. Darah menyerap dan menyalurkan haba ke seluruh badan. Cecair ini membantu mengekalkan homeostasis melalui pembebasan atau pemeliharaan kehangatan. Homeostasis adalah pengaturan keadaan dalam tubuh seperti suhu, kandungan air, dan kadar karbon dioksida.

Saluran darah juga dapat mengembang dan berkontraksi sebagai tindak balas terhadap organisma luaran, seperti bakteria, atau terhadap hormon dalaman dan perubahan kimia.

Tindakan ini menyebabkan lebih banyak haba dibawa oleh darah ke kulit, di mana ia boleh hilang ke udara. Saluran darah dapat mengecut semula dan ini mengurangkan kehilangan haba melalui kulit setelah suhu badan kembali normal.

  • Luka Penyembuhan

Fungsi darah penting untuk menyembuhkan luka. Apabila anda mengalami kecederaan yang merobek saluran darah, platelet dan protein plasma bekerjasama untuk menghentikan pendarahan.

Platelet menghasilkan bahan yang bekerjasama dengan vitamin K untuk membuat darah beku dan membentuk penyumbatan di kawasan yang rosak. Protein plasma kemudian membentuk benang yang disebut fibrin untuk menyelesaikan plag platelet atau gumpalan, sehingga dapat menutup luka.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Sekiranya Platelet Darah di Tubuh Rendah

  • Membawa Sisa Tubuh ke Ginjal dan Hati

Darah juga berfungsi untuk mengangkut sisa ke organ yang bertugas membuang dan memprosesnya untuk dibuang, iaitu buah pinggang dan hati. Di buah pinggang, bahan seperti urea, asid urik dan kreatinin akan disaring dari plasma darah. Bahan-bahan ini memasuki ureter untuk dikeluarkan dari badan dalam bentuk air kencing.

Hati juga mengeluarkan toksin dari darah. Darah yang sudah kaya dengan vitamin yang diserap oleh organ pencernaan akan dibersihkan oleh hati. Kemudian, vitamin baru diedarkan ke sel-sel badan.

  • Memerangi Penyakit

Sel darah putih atau leukosit adalah komponen darah yang bertanggungjawab untuk melawan penyakit. Sel-sel darah ini hanya membentuk 1 persen darah yang beredar, tetapi sel-sel ini dapat berkembang biak semasa jangkitan atau peradangan.

Terdapat lima jenis sel darah putih, iaitu neutrofil, eosinofil, basofil, limfosit, dan monosit. Neutrofil adalah jenis sel darah putih yang paling banyak, menyumbang 60-70 peratus daripada semua sel darah putih.

Itulah beberapa fungsi darah untuk badan yang perlu anda ketahui. Agar peredaran darah di dalam badan tetap lancar, anda perlu menjalani gaya hidup yang sihat, seperti meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan rajin minum air.

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Peredaran Darah

Di samping itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin yang berguna untuk membantu pembentukan sel darah yang sihat. Baiklah, beli makanan tambahan melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Badan Terlihat. Diakses pada tahun 2021. Fungsi Darah: 8 Fakta mengenai Darah.
BBC. Diakses pada tahun 2021. Mengekalkan persekitaran dalaman

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found