Ketahui 9 Makanan Berkhasiat untuk Kura-kura Brazil

, Jakarta - Penyu Brazil mungkin tidak asing lagi bagi pencinta reptilia. Sudah tentu kerana bentuknya yang kecil dan khas, dan menarik untuk dikekalkan. Merawat kura-kura Brazil sebenarnya cukup mudah dan tidak memerlukan penjagaan khas.

Perlu diingat, kura-kura adalah haiwan yang ramah dan mudah berkembang. Itulah sebabnya, banyak orang berminat untuk mengekalkannya. Namun, kura-kura Brazil mempunyai sifat yang manja dan suka menjadi pemilih yang pemilih. Dia tidak akan memakan semua makanan yang diberikan. Itulah sebabnya penting untuk memperhatikan diet kura-kura Brazil untuk memenuhi keperluan pemakanannya.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Anjing Kecil

Makanan Berkhasiat untuk Kura-kura Brazil

Terdapat banyak jenis makanan yang dapat dimakan oleh kura-kura Brazil, memandangkan haiwan ini adalah omnivora. Makanan berkhasiat tinggi yang dapat diberikan sebagai pelbagai makanan termasuk:

1. Daging

Anda boleh memberikan potongan ayam, daging lembu, atau ikan kepada kura-kura Brazil. Daging adalah makanan berprotein tinggi yang baik untuk pertumbuhan penyu. Beri daging kukus atau rebus. Semasa menghidangkan, potong daging menjadi kepingan yang lebih kecil. Tujuannya adalah untuk memudahkan penyu memasukkan daging ke dalam mulutnya.

Elakkan daging yang mengandungi terlalu banyak lemak kerana kura-kura akan sukar mencerna lemak dan boleh mengganggu keseimbangan nutrien. Campurkan dengan makanan lain yang mempunyai kalsium yang cukup tinggi.

2. Telur

Elakkan memberi telur mentah kepada penyu. Lebih baik merebus telur terlebih dahulu, kemudian hidangkan dalam kepingan kecil. Telur mengandungi protein yang baik untuk kesihatan dan pertumbuhan kura-kura.

3. Pelet

Pelet adalah makanan yang diproses yang mudah didapati. Anda boleh memberikan pelet sebagai pelbagai makanan untuk penyu. Makanan ini biasanya diperkaya dengan vitamin dan mineral sehingga baik untuk pertumbuhan. Semasa memberikan pelet, lebih baik mengikuti petunjuk pada bungkusan. Elakkan memberi terlalu banyak agar tidak dimakan dan dijangkiti bakteria dan virus.

4. Buah dan Sayuran

Selain protein, kura-kura Brazil juga memerlukan vitamin dan serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah yang boleh diberikan adalah pisang, pepaya, epal, dan tomato. Sedangkan sayur-sayuran untuk dipilih, seperti bayam, sayur sawi, wortel, selada, atau makanan hijau lain.

Baca juga: Cara Memilih Makanan Anjing dengan Pencernaan Sensitif

5. Serangga dan Cacing

Kura-kura Brazil juga boleh memakan serangga seperti jangkrik. Serangga dan cacing cukup sihat kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Anda boleh memberikan selingan dengan beberapa jangkrik dan cacing.

6. Tulang Sotong

Tulang sotong mudah dijumpai di kedai ladang. Makanan jenis ini mengandungi kalsium tinggi yang berguna untuk pertumbuhan tulang kura-kura Brazil.

7. Tumbuhan Akuatik

Kura-kura Brazil juga menyukai tanaman akuatik atau tanaman hiasan. Selain sebagai hiasan taman, tanaman akuatik dapat dijadikan makanan penyu. Sebaliknya, tanaman hari juga berguna sebagai pengeluar oksigen di kolam.

8. Udang

Dengan memakan udang, ia akan membantu menjadikan kulit penyu berwarna cerah. Cuma makan potongan udang tidak begitu baik jika diberikan setiap hari. Hanya berikan seminggu sekali.

Baca juga: Inilah Cara Menentukan Makanan yang Baik untuk Anjing

9. Ikan

Ikan kecil adalah makanan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan penyu. Kandungan proteinnya cukup tinggi dan dapat memenuhi keperluan pemakanan lain.

Itulah makanan berkhasiat tinggi yang dapat diberikan kepada kura-kura Brazil. Sekiranya kura-kura haiwan kesayangan anda mempunyai masalah kesihatan, segera hubungi doktor haiwan melalui aplikasi . Anda juga boleh membeli ubat preskripsi veterinar melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Star Farm International. Diakses pada tahun 2021. 9 Makanan Kura-kura Brazil sebagai Variasi Makanan yang Mudah Diperolehi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found