Kenali Protokol Kesihatan 5M untuk Mencegah COVID-19

Jakarta - Meskipun sudah lebih dari satu tahun, wabak virus korona masih terus menyerang penduduk dunia tanpa henti. Di Indonesia, jumlah kes positif virus korona sudah melebihi 1.5 juta orang (02/07/2021). Berita baiknya ialah lebih daripada 1.3 juta orang telah pulih dari virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19.

Mengalahkan penyebaran dan penularan virus korona di dunia bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, pelbagai usaha terus dilakukan oleh para pakar dan penduduk global untuk mengakhiri ancaman virus yang terus menyerang berulang kali. Di beberapa negara, termasuk Indonesia, pemerintah telah membuat pedoman dan protokol kesehatan untuk menangani virus korona.

Di negara kita, protokol kesihatan ini dikenali sebagai 5M. Sudah tahu apa protokol kesihatan 5M untuk membantu mencegah penularan virus korona? Berikut adalah protokol kesihatan 5M:

Baca juga: Rahsia 3 Negara Ini Tanpa Topeng di Tengah Varian Delta

1. Basuh Tangan

Mencuci tangan dengan kerap adalah salah satu protokol kesihatan yang paling berkesan untuk mencegah penularan virus korona. Untuk hasil maksimum, disarankan agar anda mencuci tangan sekurang-kurangnya 20 saat beberapa kali sehari, terutamanya apabila:

  • Sebelum memasak atau makan;
  • Selepas menggunakan bilik mandi;
  • Setelah menutup hidung ketika batuk atau bersin.

Untuk membunuh virus dan kuman lain, gunakan sabun dan air atau pembersih tangan dengan alkohol sekurang-kurangnya 60 peratus.

2. Memakai Topeng

Pada awal pandemi coronavirus tahun lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa penggunaan topeng hanya disyorkan untuk orang sakit, bukan orang yang sihat. Walau bagaimanapun, virus korona jenis SARS-CoV-2 yang berleluasa sehingga kini menjadikan protokol kesihatan boleh berubah dari masa ke masa.

Beberapa ketika selepas dasar WHO di atas, WHO akhirnya mengeluarkan rayuan agar semua orang (sama ada sihat atau sakit) untuk selalu memakai topeng ketika melakukan aktiviti di luar rumah. Dasar WHO ini juga ditekankan oleh Presiden Joko Widodo.

Protokol kesihatan virus korona yang berkaitan dengan topeng semakin dipromosikan di beberapa negara. Di Amerika Syarikat (AS), Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), mengemas kini garis panduan mengenai penggunaan topeng. CDC menasihatkan orang Amerika untuk memakai topeng walaupun mereka berada di dalam rumah dalam keadaan tertentu. Menurut CDC, perlu menggunakan topeng di dalam rumah apabila:

  • Terdapat ahli keluarga yang dijangkiti COVID-19.
  • Terdapat ahli keluarga yang berpotensi mendapat COVID-19 kerana aktiviti di luar rumah.
  • Merasa dijangkiti atau mengalami simptom COVID-19.
  • Bilik sempit.
  • Tidak dapat mengekalkan jarak minimum dua meter.

Baca juga: Adakah Pengesanan COVID-19 Berkesan dengan Melakukan Ujian Air liur?

3. Jauhkan Jarak Anda

Protokol kesihatan lain yang perlu dipatuhi adalah menjauhkan sosial. Protokol kesehatan ini terkandung dalam Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia dalam "Protokol Kesehatan untuk Masyarakat di Tempat dan Kemudahan Umum dalam Konteks Pencegahan dan Pengendalian COVID-19."

Di sana dinyatakan, menjaga jarak minimum 1 meter dari orang lain untuk menghindari terjadinya tetesan dari orang yang sedang berbicara, batuk, atau bersin, serta menghindari orang ramai, orang ramai, dan orang ramai. Sekiranya tidak mungkin untuk menjaga jarak, maka pelbagai kejuruteraan pentadbiran dan teknikal lain dapat dilakukan.

Kejuruteraan pentadbiran boleh dalam bentuk membatasi jumlah orang, menetapkan jadual, dan sebagainya. Walaupun kejuruteraan teknikal, antara lain, boleh berupa membuat partisi, menetapkan jalan masuk dan keluar, dan sebagainya.

4. Jauhi orang ramai

Selain tiga perkara di atas, menjauhkan diri dari orang ramai adalah protokol kesihatan yang juga mesti dilakukan. Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia (Kemenkes), orang diminta untuk menjauhkan diri dari orang ramai ketika berada di luar rumah mereka. Ingatlah, semakin sering anda bertemu orang, semakin tinggi kemungkinan anda dijangkiti virus korona.

Oleh itu, elakkan tempat yang sesak, terutamanya jika anda sakit atau berumur lebih dari 60 tahun (warga tua). Menurut penyelidikan, orang tua dan orang-orang dengan penyakit kronik mempunyai risiko lebih tinggi dijangkiti virus korona.

5. Berkurangnya Mobiliti

Virus yang menyebabkan korona boleh berada di mana sahaja. Jadi, semakin banyak masa yang anda habiskan di luar rumah, semakin tinggi pendedahan anda terhadap virus jahat ini. Oleh itu, jika tidak ada keperluan mendesak, tinggal di rumah.

Menurut Kementerian Kesihatan, walaupun anda sihat dan tidak ada gejala penyakit, anda tidak semestinya pulang dengan keadaan yang sama. Kerana virus korona dapat merebak dan menjangkiti seseorang dengan cepat.

Baca juga: Makanan yang Perlu Dimakan Sebelum dan Selepas Vaksin COVID-19

Ayuh, terapkan protokol kesihatan 5M untuk mencegah penularan dan penyebaran virus korona di Indonesia. Selain itu, jangan lupa untuk selalu meningkatkan sistem imun anda untuk mengelakkan jangkitan COVID-19. Sekiranya anda atau ahli keluarga mempunyai simptom virus korona, sila bincangkannya dengan doktor dalam aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat perubatan yang tepat.

Rujukan:
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 5 Masihi Semasa Pandemik COVID-19 di Indonesia.
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan Pencegahan Penularan COVID-19 untuk Komuniti
CDC. Diakses pada tahun 2020. Pertimbangan untuk Memakai Topeng
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Jokowi: Setiap orang yang meninggalkan rumah mesti memakai topeng
KEPUTUSAN MENTERI KESIHATAN REPUBLIK INDONESIA. Diakses pada tahun 2021. PROTOKOL KESIHATAN AWAM DAN KEMUDAHAN AWAM DI PESANAN PENCEGAHAN DAN PENGENDALIAN PENYAKIT CORONAVIRUS 2019 (COVID-19)

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found