7 Tanda Darah Tinggi Yang Perlu Diketahui oleh Semua Orang

, Jakarta - Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah salah satu penyakit yang perlu anda perhatikan. Sebabnya, penyakit ini sering tidak menunjukkan gejala yang serius. Anda mungkin tidak menyedari bahawa badan anda telah diserang penyakit ini sehingga menyebabkan komplikasi. Cara mengetahui tekanan darah dengan melakukan pengukuran.

Ini dilakukan dengan mengira berapa banyak darah melewati saluran darah dan jumlah rintangan yang diisi oleh darah ketika jantung mengepam. Arteri sempit meningkatkan daya tahan. Jadi, semakin sempit arteri, semakin tinggi tekanan darah seseorang. Dalam jangka masa panjang, peningkatan tekanan menyebabkan masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung.

Baca juga: Seperti Kesukaran Tidur, Berhati-hati dengan Gangguan Tekanan Darah

Gejala Hipertensi

Tekanan darah tinggi umumnya berkembang selama bertahun-tahun, dan akhirnya mempengaruhi hampir semua orang. Nasib baik, tekanan darah tinggi dapat dikesan dengan mudah.

Apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda boleh segera pergi ke hospital untuk berjumpa doktor. Buat temu janji dengan doktor melalui agar tidak mengganggu, dan berbincang dengan doktor anda tentang cara mengawal tekanan darah.

Sementara itu, beberapa gejala hipertensi yang perlu anda ketahui adalah:

 • Pening;
 • Sakit kepala;
 • Sukar bernafas;
 • Hidung berdarah;
 • Sakit dada;
 • Perubahan visual seperti penglihatan kabur;
 • Kehadiran darah dalam air kencing.

Gejala di atas tidak berlaku pada semua orang yang menderita hipertensi, tetapi ia mesti segera dirawat oleh profesional perubatan. Jangan menangguhkan pemeriksaan sekiranya gejala di atas kerana boleh membawa maut.

Cara terbaik untuk mengetahui sama ada anda menghidap darah tinggi adalah dengan memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Terutama jika anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini. Pemeriksaan berkala harus dilakukan untuk mengelakkan komplikasi.

Baca juga: Ternyata ini adalah kelebihan berpuasa bagi penghidap hipertensi

Rawatan Semula Jadi Mengatasi Hipertensi

Perubahan gaya hidup sihat disyorkan untuk mengawal faktor-faktor yang menyebabkan hipertensi. Berikut adalah rawatan rumah yang paling biasa.

 • Ubah diet anda menjadi lebih sihat. Diet yang sihat untuk jantung dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Penting untuk menguruskan tekanan darah agar berada dalam had yang selamat sehingga dapat mengurangkan risiko. Beberapa perubahan diet yang disarankan, iaitu mengurangkan daging merah dan menggantinya dengan makanan tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian; kurangkan makanan yang tinggi garam, dan kurangkan makanan atau minuman bergula.
 • Meningkatkan aktiviti fizikal. Untuk mencapai berat badan yang sihat, anda mesti lebih aktif secara fizikal. Selain membantu menurunkan berat badan, senaman membantu mengurangkan tekanan, menurunkan tekanan darah secara semula jadi, dan menguatkan sistem kardiovaskular. Jadi, lakukan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal lima kali seminggu.
 • Menguruskan tekanan. Bersenam adalah kaedah terbaik untuk menguruskan tekanan. Sekiranya anda dapat menguruskan tekanan, ia dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi secara semula jadi. Sementara itu, perkara yang dapat mengurangkan tekanan adalah meditasi, kawalan pernafasan, urut, relaksasi otot, yoga atau tai chi. Di samping itu, tidur yang mencukupi juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan.
 • Mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dan bersih. Sekiranya anda seorang perokok, cubalah berhenti. Bahan kimia dalam asap tembakau merosakkan tisu badan dan mengeraskan dinding saluran darah, yang menyebabkan tekanan darah tinggi. Sementara itu, jika anda kerap mengambil terlalu banyak alkohol atau mempunyai ketergantungan alkohol, kurangkan pengambilan anda dengan segera.

Baca juga: Makan Timun Banyak Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi?

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Seimbangkan diet yang sihat dengan gaya hidup biasa setiap hari.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi).

Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gejala Tekanan Darah Tinggi?

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi).

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found