Anak Lahir Albino, Apa Sebabnya?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang yang kulit dan rambutnya berwarna putih pucat atau sangat terang? Jangan keliru, artikel dalam dunia perubatan keadaan ini dikenali sebagai albinisme. Orang biasa sering menyebutnya sebagai albino.

Albinisme adalah gangguan dalam pengeluaran melanin dalam badan sehingga seseorang mempunyai kulit putih, pucat, atau sangat ringan. Sebenarnya, mana-mana etnik boleh mengalami keadaan ini. Dengan kata lain, albinisme boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Albino tidak dapat disembuhkan, tetapi mereka masih dapat menjalani kehidupan yang sihat dan normal seperti orang lain.

Baca juga: 7 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Albinisme

Punca Albino pada Bayi Baru Lahir

Beberapa gen memberikan arahan untuk membuat salah satu daripada beberapa protein yang terlibat dalam pengeluaran melanin. Melanin dihasilkan oleh sel yang disebut melanosit, yang terdapat di kulit, rambut, dan mata. Albinisme kemudian berlaku daripada mutasi pada salah satu gen ini.

Jenis albinisme yang berlainan boleh berlaku, terutamanya berdasarkan mutasi gen yang menyebabkan gangguan tersebut. Mutasi seperti itu tidak menghasilkan melanin sama sekali atau jumlah melanin yang berkurang secara signifikan.

Terdapat beberapa jenis albinisme yang dikelaskan berdasarkan bagaimana ia diwarisi dan berdasarkan gen yang berikut:

  • Albinisme Oculocutaneous (OCA). Ini adalah jenis yang paling biasa, yang bermaksud seseorang mewarisi dua salinan gen bermutasi atau satu dari setiap ibu bapa (warisan resesif autosomal). Ini adalah hasil mutasi pada salah satu daripada tujuh gen, yang dilabel dari OCA1 ke OCA7. OCA menyebabkan penurunan pigmen pada kulit, rambut dan mata, dan gangguan penglihatan. Jumlah pigmen berbeza-beza berdasarkan jenisnya, dan warna kulit, rambut, dan mata yang dihasilkan juga bervariasi mengikut dan di dalam spesies.
  • Albinisme okular. Ia berlaku pada mata dan menyebabkan masalah penglihatan. Bentuk yang paling biasa adalah jenis 1, diwarisi oleh mutasi gen pada kromosom X. Albinisme okular yang berkaitan dengan X dapat diwarisi oleh seorang ibu yang membawa satu gen X yang bermutasi kepada anaknya (warisan resesif yang berkaitan dengan X). Albinisme okular berlaku hampir secara eksklusif pada lelaki dan lebih jarang berlaku berbanding OCA.
  • Albinisme Keturunan. Jenis ini berkaitan dengan sindrom keturunan yang jarang berlaku. Sebagai contoh, sindrom Hermansky-Pudlak merangkumi bentuk OCA serta masalah pendarahan dan lebam serta penyakit paru-paru dan usus. Sindrom Chediak-Higashi merangkumi bentuk OCA serta masalah imun dengan jangkitan berulang, gangguan neurologi, dan masalah serius yang lain.

Baca juga: Albinisme Boleh Menyebabkan Kanser Kulit, Benarkah?

Komplikasi Kesihatan Sangat Rentan Menyerang Orang Albino

Albinisme boleh merangkumi komplikasi kulit dan mata serta cabaran sosial dan emosi, beberapa komplikasi ini termasuk:

  • Komplikasi Mata

Masalah dengan penglihatan boleh mempengaruhi pembelajaran, kerja, dan kemampuan untuk memandu.

  • Komplikasi Kulit

Orang yang menghidap albinisme mempunyai kulit yang sangat sensitif terhadap paparan cahaya dan cahaya matahari. Sunburn adalah salah satu komplikasi paling serius yang berkaitan dengan albinisme kerana boleh meningkatkan risiko terkena barah kulit dan penebalan kulit yang berkaitan dengan kerosakan akibat sinar matahari.

  • Masalah Sosial dan Emosi

Sebilangan orang dengan albinisme mungkin mengalami diskriminasi. Reaksi orang lain terhadap penghidap albinisme sering boleh memberi kesan negatif kepada orang yang menghidap penyakit ini. Orang yang menderita albinisme mungkin mengalami masalah buli, menggoda, atau menyoal mengenai penampilan, cermin mata, atau alat bantu visual mereka. Mereka biasanya kelihatan sangat berbeza dengan ahli keluarga atau etnik mereka sendiri, sehingga mereka mungkin merasa seperti orang asing atau diperlakukan seperti orang asing. Pengalaman ini kemudian boleh menyebabkan pengasingan sosial, harga diri yang lemah, dan tekanan.

Baca juga: Albinisme Boleh Mempengaruhi Penglihatan

Sekiranya anda tinggal dengan ahli keluarga yang mempunyai albinisme dan mendapati dia sering tertekan kerana perbezaan fizikalnya, bantulah dia mengatasi masalah tersebut dengan berbincang dengan ahli psikologi di . Ambil telefon pintar-mu dan nikmati kemudahan bercakap dengan ahli psikologi hanya melalui telefon pintar. Ahli psikologi di mungkin mempunyai nasihat yang tepat agar keadaan ahli psikologi yang menghidap albinisme dapat kekal dalam keadaan baik.

Rujukan:
Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang. Diakses pada tahun 2021. Albinisme.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Albinisme.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Albinisme.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found