Jerawat muncul berulang kali di dagu, inilah sebabnya

, Jakarta - Jerawat boleh muncul di mana sahaja, sering di wajah. Satu kawasan di wajah yang cukup terdedah kepada jerawat adalah dagu. Jerawat di dagu boleh mengganggu penampilan wajah dan menyebabkan rasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, jerawat di dagu boleh berulang, dan para pakar mengesyaki bahawa ini berkaitan dengan perubahan hormon, terutama pada wanita.

Jerawat berlaku apabila liang pori tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Sel-sel kulit mati harus naik ke permukaan liang dan meleleh. Apabila kulit menghasilkan terlalu banyak minyak, sel-sel kulit mati dapat menyumbat dan menyumbat liang. Bakteria yang hidup secara semula jadi pada kulit juga terperangkap sehingga menyebabkan kemerahan dan keradangan yang merupakan ciri jerawat.

Baca juga: 3 Rawatan Jerawat Semula jadi

Kerana Perubahan Hormonal

Jerawat di dagu adalah keadaan biasa. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , mereka biasanya merupakan hasil dari turun naik hormon. Ini berlaku terutamanya bagi wanita dan remaja, kerana kedua-duanya cenderung mengalami turun naik hormon yang melampau.

Androgen adalah hormon yang bertanggungjawab untuk merangsang pengeluaran sebum. Sebum adalah minyak yang menyumbat liang dan menyebabkan jerawat. Hormon boleh berubah-ubah sepanjang dewasa, jerawat di dagu boleh datang dan pergi pada bila-bila masa.

Jerawat adalah gangguan ringan, tetapi biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kajian di Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik - yang mempelajari wanita dewasa dengan jerawat, kejadiannya boleh menyebabkan gejala kemurungan atau kecemasan ringan hingga sederhana. Akibatnya, mereka mempengaruhi kemampuan seseorang untuk menumpukan perhatian pada pekerjaan atau sekolah.

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat

Keadaan Lain Yang Menyebabkan Jerawat di Dagu

Dalam beberapa kes, seseorang mungkin tidak mempunyai jerawat di dagunya. Sebaliknya, mereka mungkin mempunyai satu daripada dua keadaan lain yang menyerupai jerawat, iaitu rambut yang tumbuh ke dalam atau disebabkan oleh rosacea.

Rambut yang tumbuh boleh terjadi kerana bercukur. Lelaki biasanya lebih terdedah kepada keadaan ini. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini di dagu atau bahagian muka atau badan mereka yang lain. Rambut yang tumbuh adalah rambut yang tumbuh semula ke dalam kulit. Rambut yang tumbuh boleh menyerupai jerawat dan boleh membengkak atau menjadi merah dan sakit.

Sementara rosacea menyebabkan saluran darah seseorang kelihatan, yang mengakibatkan kemerahan. Dalam beberapa kes, rosacea menyebabkan kulit seseorang membentuk gumpalan yang dipenuhi nanah dan boleh menyerupai jerawat.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai punca jerawat di dagu anda, anda harus pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Segera buat temu janji dengan pakar dermatologi melalui permohonan tersebut supaya lebih praktikal.

Baca juga: Parut jerawat? Singkirkannya dengan bahan semula jadi ini

Langkah Mengatasi Jerawat di Dagu

Tidak perlu risau, kita boleh melakukan beberapa langkah rawatan diri di rumah untuk merawat jerawat di dagu. Anda boleh bergantung pada produk yang mengandungi asid salisilik atau benzoil peroksida. Kedua-duanya membantu jerawat kering dalam beberapa hari, walaupun kadang-kadang boleh memakan masa hingga beberapa minggu. Untuk merawat jerawat di dagu, seseorang harus mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Bersihkan kawasan dagu dengan pencuci muka yang mengandungi asid salisilik;

  • Sapukan pek ais ke kawasan sekitar 5 minit, untuk mengurangkan kemerahan;

  • Sapukan krim atau salap dengan benzoil peroksida;

  • Elakkan menyentuh jerawat atau cuba memuncungkannya.

Sementara itu, rawatan tambahan yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah:

  • Ambil antibiotik oral, untuk membunuh bakteria yang terperangkap;

  • isotretinoin, yang merupakan ubat yang ditetapkan oleh doktor apabila rawatan lain tidak berkesan;

  • Terapi laser;

  • Pengekstrakan, yang melibatkan penyaliran dan kemudian membuang kista besar

  • Pil kawalan kelahiran, untuk membantu mengatur hormon yang menghasilkan sebum.

Perkara yang paling penting adalah sentiasa menjaga kebersihan wajah anda. Pastikan membersihkan wajah anda sekurang-kurangnya dua kali sehari dan mengerikan dengan tuala bersih atau tisu muka. Elakkan juga kebiasaan untuk tidak membersihkan wajah anda sebelum tidur atau selepas aktiviti seharian.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Menghilangkan Jerawat Dagu Itu.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Chin Pimples.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found