Bagaimana Mengiringi Penghantaran Kucing di Rumah?

, Jakarta - Sekiranya kucing peliharaan anda sedang hamil, penting untuk melengkapkan diri dengan pengetahuan tentang apa yang perlu disediakan untuk membantu menyokong kelahiran kucing dengan betul. Terutama jika anda memilih agar kucing anda melahirkan di rumah.

Apabila kucing peliharaan telah menunjukkan tanda-tanda melahirkan, biasanya tidak perlu melakukan apa-apa kecuali menemaninya. Walaupun anda bangun pada waktu pagi, haiwan kesayangan itu mungkin telah melahirkan pada waktu petang dan dengan selesa merawat anak-anaknya. Walaupun kucing dapat melahirkan sendiri, sebagai pemiliknya, anda perlu mengetahui cara menemani kelahiran kucing agar kucing dapat melahirkan dengan selesa.

Baca juga: Tempoh Kehamilan pada Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Bekalan untuk Bersedia untuk Penghantaran Kucing

Kucing peliharaan mungkin mahu bersembunyi untuk melahirkan. Walau bagaimanapun, anda boleh menyediakan tempat khas untuk penghantaran kemudian, seperti kotak kadbod atau bakul dobi yang dilapisi tuala atau selimut. Sekiranya kucing menggunakan tempat itu, akan lebih mudah bagi anda untuk menemani dan menguruskan penghantarannya.

Di samping itu, adalah idea yang baik bagi kucing hamil untuk diberikan biliknya sendiri pada akhir kehamilannya. Kucing hamil boleh menjadi agresif dalam dua minggu terakhir kehamilannya, jadi pisahkan dan jauhkan dari anak-anak. Anda perlu menjadikan bilik itu cukup hangat untuk membantunya merasa selesa dan mengurangkan risiko kucing mengalami hipotermia.

Baca juga: Apa Faedah Mensterilkan Kucing?

Cara menemani kelahiran kucing di rumah yang juga boleh dilakukan dengan menyediakan peralatan berikut:

  • Pelapik penyerap. Sediakan alas penyerap untuk diletakkan di sekitar kawasan penghantaran.
  • Tuala. Anda memerlukan tuala atau tisu bersih untuk membersihkan kawasan bersalin atau membantu penghantaran kucing, jika perlu.
  • Kotak bersarang. Sekiranya anda telah membawa kucing hamil ke doktor haiwan dan sudah mengetahui berapa banyak anak kucing yang akan dilahirkan, sediakan kotak yang cukup besar untuk ibu dan anak kucing bersarang. Kucing biasanya melahirkan rata-rata empat anak kucing, walaupun seekor kucing boleh mengandung 1 hingga 12 anak kucing.
  • PAD pemanasan. Letakkan pemanas di bahagian bawah kotak di bawah selimut atau di bawah beberapa tuala untuk mengelakkan anak kucing menjadi sejuk. Jangan sekali-kali meletakkan anak kucing secara langsung pada alas pemanas kerana boleh membakarnya.

Sekiranya kotak tidak mempunyai penutup, gantung tuala bersih di atasnya untuk menahan panas dan mengelakkan udara masuk.

  • Tong sampah. Pasti ada banyak tuala kotor setelah menemani kelahiran kucing. Oleh itu, sediakan bakul cucian, beg plastik, atau kotak tambahan untuk membuangnya.
  • Gunting benang dan bersih. Sekiranya kucing induk tidak melepaskan tali pusat, anda perlu mengikatnya dengan benang gigi dan memotong tali pusatnya.

Rata-rata, kucing betina memerlukan setengah hari untuk melahirkan semua anak kucingnya. Anak kucing pertama akan dilahirkan dalam masa satu jam dari awal kelahiran.

Di antara kelahiran, kucing induk akan berehat dan harus dibenarkan menjaga dan membersihkan anak kucing yang dilahirkan. Oleh itu, apabila anda memindahkan anak kucing itu ke kotak lain, pindahkannya semula dengan kucing ibu dan bantu dia mencari puting ibu.

Waktu rehat di tengah buruh adalah masa yang tepat untuk anda memberi makanan kucing ibu.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Tanda Kucing Mengandung?

Muat turun aplikasi juga boleh menjadi kaedah untuk menemani kelahiran kucing di rumah yang boleh dilakukan. Sekiranya kucing ibu atau anak kucingnya yang baru lahir kelihatan sakit atau lemah, anda boleh menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi untuk nasihat kesihatan.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Membantu Kucing yang Mengandung Semasa Bersalin.
Canin Diraja. Diakses pada tahun 2021. Membantu kucing mengandung anda di rumah.

Recent Posts