Bahaya Menggunakan Dadah Pengguguran Tanpa Pengawasan Doktor

Jakarta - Di Indonesia, amalan pengguguran masih haram. Ini hanya boleh dilakukan dalam keadaan darurat perubatan, yang jika tidak dilakukan boleh membahayakan ibu atau janin, serta mangsa pemerkosaan. Kerana tidak sah, banyak wanita akhirnya memilih "jalan pintas" untuk menangani kehamilan yang tidak diingini, seperti mengambil pil pengguguran.

Malangnya, penggunaan ubat pengguguran tanpa pengawasan doktor sangat berbahaya. Sebenarnya, dalam beberapa kes, ia boleh membawa maut dan mengakibatkan kehilangan nyawa. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat perbincangan berikut!

Baca juga: 5 Jenis Makanan Sihat untuk Wanita Hamil

Fahami Bahaya Menggunakan Dadah Pengguguran Bebas

Hari ini, terdapat banyak produk ubat pengguguran yang dijual "di kaunter" atau tanpa preskripsi. Harap maklum, ubat itu bukan ubat yang dirumus khas untuk menggugurkan rahim. Misoprostol, misalnya, sebenarnya dihasilkan untuk merawat ulser perut.

Walau bagaimanapun, ubat ini diketahui mencetuskan kontraksi dan menghilangkan lapisan rahim. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada kehilangan janin jika dimakan oleh wanita hamil. Pengguguran yang dilakukan dengan ubat misoprostol biasanya digunakan ketika usia kehamilan di bawah 12 minggu atau 3 bulan.

Dalam beberapa kes, misoprostol digunakan bersama dengan ubat lain, seperti mifepristone. Walau bagaimanapun, mifepristone cenderung sukar diperoleh dan jauh lebih mahal daripada misoprostol, jadi banyak orang menggunakan misoprostol sahaja.

Kemudian, adakah berbahaya untuk mengambil pil pengguguran tanpa pengawasan doktor? Sudah tentu YA. Kerana, hanya doktor dan pekerja kesihatan yang dapat menentukan sama ada ubat ini selamat untuk dimakan.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

Di samping itu, nasihat doktor diperlukan mengenai berapa banyak dos yang harus digunakan, peraturan penggunaan, dan ubat lain yang harus dimakan untuk menghilangkan gejala yang timbul akibat kehilangan janin. Jadi, jika ubat pengguguran digunakan tanpa nasihat dan pengawasan doktor, risiko kesan sampingan berbahaya akan menjadi lebih besar.

Kesan Sampingan Dadah Pengguguran Tanpa Pengawasan Doktor

Terdapat beberapa kesan sampingan lain yang dialami dalam penggunaan pil pengguguran tanpa pengawasan doktor, seperti:

  • Mual.
  • Gag.
  • Kejang perut.
  • Cirit-birit.
  • Sembelit.
  • Sakit kepala.
  • Perut terasa kenyang.

Selain pelbagai kesan sampingan ini, penggunaan ubat pengguguran tanpa pengawasan doktor atau pegawai perubatan juga boleh menyebabkan kematian. Kes kematian akibat pengguguran ubat biasanya disebabkan oleh pendarahan teruk yang tidak mendapat rawatan segera.

Sebenarnya, dalam beberapa kes dicatatkan dalam jurnal Obstetrik dan Ginekologi , overdosis akibat pengguguran ubat juga berisiko mati, kerana boleh mencetuskan kegagalan jantung.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Dimakan semasa Trimester Awal Kehamilan

Di samping itu, anda juga mungkin mengalami reaksi alergi yang serius atau kejutan anafilaksis terhadap ramuan tertentu dalam ubat pengguguran yang diambil tanpa pengawasan doktor. Harap maklum, kejutan anafilaksis boleh menyebabkan kehilangan kesedaran hingga mati.

Lebih-lebih lagi, penggunaan ubat pengguguran juga tidak menjamin pengguguran janin sepenuhnya. Dalam beberapa kes, jika janin tidak digugurkan sepenuhnya, ibu berisiko dijangkiti. Janin juga cenderung terus tumbuh dengan kecacatan atau kelainan.

Sebenarnya, jika dilakukan oleh doktor pakar, dengan prosedur yang betul, dan alasan perubatan yang tepat, pengguguran pada amnya selamat dan anda boleh hamil lagi pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, jika prosedur pengguguran dilakukan tanpa pengawasan doktor, ada risiko kerosakan pada organ pembiakan yang dapat mempengaruhi kesuburan dan kemungkinan untuk hamil lagi.

Itulah sedikit penjelasan mengenai bahaya penggunaan ubat pengguguran tanpa pengawasan doktor. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat, muat turun permohonan dan menggunakannya untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Pengguguran Tidak Selamat: Pandemik yang Dapat Dicegah.
Ulasan dalam bidang Obstetrik dan Ginekologi. Diakses pada tahun 2021. Pengguguran Tidak Selamat: Kematian Ibu Tidak Perlu.
Obstetrik dan Ginekologi. Diperoleh pada 2021. Kematian Ibu Berkaitan dengan Overdosis Misoprostol.
Diri. Diperoleh pada 2021. 9 Soalan yang Mungkin Anda Ada Mengenai Pil Pengguguran, Dijawab oleh Doktor.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kehamilan Selepas Pengguguran.
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Fakta Mengenai Kehamilan Selepas Pengguguran.

Recent Posts