6 Petua untuk Kedudukan yang Selamat untuk Hubungan Semasa Hamil

helloc, Jakarta - Semasa mengandung, anda dan pasangan mungkin bingung dan bimbang sama ada selamat melakukan hubungan seks ketika hamil. Melakukan hubungan seks semasa hamil sebenarnya selamat dilakukan selagi anda dan pasangan masih selesa melakukannya.

Namun, masalah yang boleh timbul adalah bahawa posisi seksual yang biasa tidak lagi dapat dilakukan, ketika kehamilan pada trimester akhir. Ini wajar, memandangkan perut yang besar menjadikan seks kadang-kadang tidak selesa dan penuh dengan kegelisahan.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Kedudukan Selamat Berpengalaman Semasa Hamil Tua

Suka atau tidak, anda dan pasangan mesti mengubah kedudukan melakukan hubungan seks yang selamat dilakukan semasa kehamilan lewat. Melancarkan dari Healthline, berikut adalah kedudukan untuk hubungan intim yang dapat anda dan pasangan anda praktikkan semasa anda hamil.

1. Sebelah menyebelah

Kedudukan sebelah menyebelah dilakukan dengan suami isteri berbaring berdampingan dan saling berhadapan. Selepas itu, anda boleh menggantungkan kaki kiri di atas badan suami anda. Selain selamat untuk wanita hamil, kedudukan ini meningkatkan keakraban dengan pasangan anda kerana ia membolehkan anda dan suami saling berhadapan.

2. Tepi Tempat Tidur

Edge katil Ini adalah kedudukan seksual yang dilakukan di tepi katil. Pada dasarnya kedudukan ini hampir sama dengan pendakwah klasik. Bezanya, suami melutut di tepi katil. Kedudukan ini selamat dilakukan ketika perut sangat besar. Kedudukan tepi katil memberikan keselesaan sepenuhnya dan mengelakkan tekanan pada perut. Supaya suami juga merasa selesa, sediakan bantal untuk kakinya berehat.

3. wanita On Atas

Kedudukan ini boleh menjadi posisi yang paling sesuai ketika hamil. Kerana, anda dapat menyesuaikan aktiviti hubungan intim agar merasa lebih selesa. Sekiranya anda terlalu letih untuk 'memimpin' pergerakan, minta suami menggerakkan pinggul semasa anda memegang kakinya.

4. Sudu

Kedudukan ini seperti sudu dan paling selesa bagi wanita hamil, terutamanya ketika hamil pada trimester ketiga. Dalam kedudukan ini, anda boleh memusingkan badan anda dan memberi sokongan perut pada tilam. Sementara suami akan meringkuk di sekeliling anda. Letakkan beberapa bantal pada satu kaki supaya perut tidak diperah dan memudahkan penembusan.

Baca juga: Petua untuk melakukan hubungan seks mengikut trimester kehamilan

5. Cowgirl terbalik

Seperti namanya, kedudukan ini seperti menunggang kuda, yang dilakukan dengan duduk di badan pasangan yang sedang berbaring, dengan punggungnya menghadap wajah pasangan. Dalam posisi ini, perut yang membesar disokong oleh paha, sementara punggung juga dapat disokong oleh kedua tangan.

6. Di Kerusi

Kerusi boleh digunakan sebagai medium yang selesa dan hubungan intim dapat lebih erat. Biarkan suami duduk di atas kerusi, kemudian si isteri duduk di pangkuan suami. Semasa melakukan posisi ini, anda dapat memeluk suami dengan erat. Posisikan kerusi sehingga berada di dekat dinding atau benda lain yang dapat digunakan untuk membantu anda bangun dan bergerak di pangkuan suami.

Penting untuk diingat bahawa melakukan hubungan seks pada akhir kehamilan mesti dimulakan dengan komunikasi yang baik disertai dengan kesedaran untuk saling memahami. Komunikasi dengan doktor melalui aplikasi mengenai hubungan seks semasa kehamilan lewat juga perlu dilakukan. Ini bertujuan agar kualiti hubungan terjaga, dan janin di dalam rahim juga dilindungi dari bahaya dan dilahirkan dengan sempurna.

Hati-hati dengan Risiko

Juga, pastikan anda melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala dengan pakar obstetrik anda sebelum melakukan hubungan seks semasa kehamilan lewat. Dengan begitu, anda dan pasangan dapat mengetahui sama ada keadaan kehamilan sihat dan memastikan sama ada selamat untuk terus melakukan hubungan seks. Ini untuk mengelakkan risiko berbahaya ketika melakukan hubungan seks.

Anda dan suami juga harus mengawal keinginan seksual. Minta suami anda untuk tidak menembusi terlalu cepat atau terlalu dalam. Biasanya, ibu yang hamil tidak selesa dengan penembusan yang terlalu dalam.

Baca juga: 7 Kebaikan Berhubungan Seks Semasa Mengandung

Sekiranya terdapat pendarahan dari vagina wanita hamil, membran pecah, atau masalah lain semasa atau melakukan hubungan seks semasa kehamilan, segera berjumpa doktor. Sebelum melawat hospital, anda sekarang boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Adakah Ia Akan Menyakitkan Bayi? Plus 9 Soalan Lagi Mengenai Seks Kehamilan yang Selamat.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Seks Semasa Kehamilan: Adakah Selamat?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found