7 Rawatan Ketuat Semula Jadi yang Anda Boleh Cuba di Rumah

Jakarta - Ketuat adalah sejenis tumor jinak yang disebabkan oleh jangkitan Virus papilloma manusia (HPV). Pertumbuhan ketuat cenderung cepat sehingga banyak orang tidak menyedari penampilan mereka. Ketuat boleh merebak ke bahagian lain badan penghidap atau merebak ke orang lain.

Ketuat boleh disebarkan dengan menyentuh atau berkongsi sesuatu dengan orang lain. Sekiranya anda sudah mempunyai ketuat, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkannya. Harap maklum bahawa tidak semua ketuat memerlukan pembedahan. Kerana dalam kes ringan, ketuat dapat dirawat dengan bahan semula jadi berikut.

1. Cuka Sari Apel

Cuka sari apel mudah didapati di kedai atau membelinya secara dalam talian di talian. Cara menggunakannya cukup praktikal, iaitu dengan merendam bebola kapas dalam cuka sari apel dan kemudian memasangnya ke kawasan ketuat. Rawatan ini boleh dilakukan setiap malam sebelum tidur. Tutup dengan pembalut agar kapas tidak berubah dan biarkan semalaman. Anda tidak perlu risau tentang kesakitan, kerana cuka sari apel bersifat berasid.

Baca juga: 5 Jenis Ketuat Yang Perlu Anda Ketahui

2. Herba

Tumbuhan herba berikut dianggap berkesan sebagai cara menghilangkan ketuat:

  • Echinacea atau biasa dikenali sebagai bunga kon ungu. Tumbuhan herba ini boleh digunakan sebagai makanan tambahan untuk membantu mengurangkan ketuat. Selain makanan tambahan, echinacea juga terdapat dalam bentuk teh.
  • Ficus carica atau pokok ara dapat membantu mengurangkan penyebaran ketuat.
  • Bawang putih yang dijadikan pasta boleh digunakan sebagai salap semula jadi untuk merawat ketuat.

3. Serbuk Pembakar

campurkan serbuk penaik dengan minyak kastor sehingga menjadi pes. Kemudian sapukan pes ini pada ketuat setiap malam sebelum tidur. Sama seperti rawatan sebelumnya, anda harus menutupnya dengan pembalut dan biarkan semalaman. Lakukan cara ini untuk menghilangkan ketuat sehingga ketuat berkurang.

4. Vitamin

Hancurkan tablet vitamin C dan campurkan dengan air hingga membentuk pes pekat. Sapukan pada ketuat dan tutup dengan pembalut. Selain vitamin C, anda juga boleh menggunakan vitamin E dengan cara yang sama.

Baca juga: 4 Khasiat Vitamin C untuk Muka yang Mesti Anda Cuba

5. Aloe vera

Potong daun lidah buaya dan gosokkan gel ke ketuat. Lidah buaya mengandungi asid malik yang berkesan dalam merawat ketuat. Sekiranya anda tidak mempunyai tanaman, cari lidah buaya bungkusan yang isinya masih bersih tanpa campuran bahan lain.

6. Minyak Pokok Teh

Minyak pokok teh Ia mempunyai sifat anti-radang yang dapat digunakan untuk mengobati jangkitan HPV. Memohon minyak pokok teh terus ke ketuat dan tutup dengan pembalut. Ulangi rawatan ini setiap hari sehingga ketuat berkurang.

7. Nanas

Sapukan nanas segar terus ke kawasan ketuat. Atau, anda boleh membuat pes untuk membuat salap. Nanas mengandungi asid dan enzim semula jadi yang dapat membantu menghilangkan ketuat. Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk menghilangkan ketuat setiap malam sebelum tidur.

Baca juga: Buah Nanas Dapat Menghilangkan Bintik Hitam Di Muka

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai keberkesanan ramuan semula jadi di atas . Anda boleh menggunakan ciri Berbual dengan Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 16 Ubat Rumah Asli untuk Ketuat

Recent Posts