Perlu diketahui, inilah sebab anda harus menetapkan waktu makan semasa menjalani diet

, Jakarta - Sejauh ini, kebanyakan orang hanya menganggap bahawa kunci utama diet adalah bahagian makanan dan jenis makanan yang mereka pilih. Namun, itu bukan semua. Menetapkan waktu makan ketika berdiet juga menyokong kejayaan diet yang sedang anda jalani. mengikut Kesihatan Setiap Hari , makan makanan dan makanan ringan secara berkala dapat membantu menjaga sistem pencernaan dalam keadaan terbaik.

Apabila anda tidak makan pada waktu yang konsisten setiap hari, ia boleh menyebabkan perut anda terlalu banyak bekerja, menyebabkan kembung dan gangguan pencernaan. Sebaliknya, jika anda makan makanan yang dijadualkan setiap hari, pencernaan anda akan berfungsi dengan lebih baik.

Baca juga: Inilah Petua Menurunkan Berat Badan yang Selamat dan Cepat

Waktu Makan Terbaik Ketika Diet

Kuncinya adalah makan setiap tiga hingga empat jam supaya perut dapat mencerna kandungannya dengan betul. Dengan menetapkan waktu tertentu untuk sarapan, makan tengah hari, makan malam, dan makanan ringan pada waktu yang sama setiap hari, tubuh anda akan mengetahui dengan tepat kapan hendak makan. Ini membantu mencegah makan berlebihan dan meningkatkan kesihatan pencernaan. Inilah masa terbaik untuk makan semasa menjalani diet:

1. Sarapan pagi

Anda tidak boleh melewatkan sarapan semasa menjalani program diet. Sarapan pagi sangat penting untuk mengisi tenaga badan. Sarapan pagi mesti dimakan dalam waktu sejam bangun, sesuai antara pukul tujuh hingga lapan pagi. Selepas enam hingga lapan jam tidur, perut kosong sehingga badan memerlukan kalori untuk tenaga.

Pastikan kalori yang anda dapatkan tinggi protein tetapi rendah gula dan karbohidrat. Gula-gula boleh membuat gula darah anda meningkat, tetapi membuat anda berasa lapar lagi sebelum waktu makan tengah hari. Pertimbangkan oatmeal dengan buah segar, telur dadar dengan bayam, atau sepotong roti gandum dengan mentega kacang untuk memulakan saluran pencernaan dengan baik.

Baca juga: Menu Diet Sihat untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

2. Makan tengah hari

Cubalah makan tengah hari kira-kira empat hingga lima jam selepas sarapan, iaitu sekitar pukul sebelas atau dua belas pada waktu petang. Makan tengah hari yang baik terdiri daripada protein tanpa lemak (daging tanpa lemak seperti ayam belanda, ayam atau ikan), karbohidrat kompleks (beras perang, pasta, atau roti gandum), serat dan lemak baik.

3. Makan malam

Waktu terbaik untuk makan makanan terakhir anda adalah tidak kurang dari 3 jam sebelum anda tidur, idealnya sekitar jam enam petang. Makan terlalu dekat dengan waktu tidur dapat meningkatkan gula darah dan insulin, yang menjadikannya sukar untuk tidur. Oleh itu, makanan terakhir harus paling ringan setiap hari dan harus dimakan sekurang-kurangnya tiga jam sebelum tidur. Idea makan untuk makan malam harus menyerupai makan tengah hari, seperti protein, karbohidrat kompleks, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

4. Makanan ringan

Kira-kira tiga jam selepas sarapan dan kira-kira tiga jam selepas makan tengah hari, nikmati snek ringan dan rendah kalori. Anda boleh makan epal atau pisang yang dihiris, segenggam kacang tanpa garam, smoothie atau yogurt rendah lemak. Tujuannya bukan untuk memuaskan rasa lapar, tetapi untuk mencegah rasa lapar hingga makan seterusnya.

Baca juga: Sebab Makanan Kukus atau Rebus Bagus untuk Diet

Sekiranya anda mengalami masalah semasa menjalani diet, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan melalui aplikasi , kamu tahu! Anda boleh menghubungi doktor atau pakar pemakanan anda bila-bila masa anda memerlukannya berbual, dan Suara / Panggilan Video.

Rujukan:
Hentikan Kanser Kolon Sekarang. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Makan dalam Jadual Boleh Meningkatkan Pencernaan Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah mengubah waktu makan anda dapat mengurangkan berat badan anda?.

Recent Posts