Cara Yang Betul Mengenali Gejala Cacing pada Kanak-kanak

, Jakarta - Ibu, anda tidak boleh lupa memperhatikan keadaan badan anak setiap hari. Sekiranya anak kerap menggaru dubur dan kelihatan jengkel di bahagian itu, anda harus berhati-hati dengan cacing. Penyakit ini adalah penyakit yang cukup berbahaya bagi kanak-kanak dan sangat mudah menular.

Baca juga : 4 Punca Cacing alias Ascariasis pada Kanak-kanak

Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan cacing di badan anak. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, cacing usus dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing dan penurunan berat badan pada anak-anak. Atas sebab ini, ibu perlu mengetahui simptom cacing usus dan penangannya agar keadaan ini dapat diatasi dengan baik.

Ibu, Kenali Gejala Cacing pada Anak

Cacing adalah keadaan jangkitan cacing di usus manusia. Terdapat beberapa jenis cacing yang boleh menyebabkan cacing usus. Bermula dari cacing pita, cacing tambang, cacing cacing, hingga cacing gelang.

Bukan hanya orang dewasa, malah kanak-kanak sangat berisiko terkena cacing usus. Sebenarnya, penularan cacing usus akan sangat mudah berlaku di persekitaran permainan kanak-kanak. Atas sebab ini, sangat penting bagi ibu bapa untuk mengenali beberapa gejala cacing usus pada anak-anak.

Berikut adalah beberapa gejala cacing usus yang perlu diketahui oleh ibu:

 1. Kanak-kanak nampaknya sering menggaru kawasan dubur dan mengadu gatal di kawasan tersebut. Biasanya, gatal yang dialami oleh kanak-kanak akan bertambah teruk pada waktu malam.
 2. Terdapat beberapa tanda kerengsaan di dubur.
 3. Kanak-kanak itu menghadapi masalah tidur pada waktu malam.
 4. Kanak-kanak mengadu ketidakselesaan di kawasan dubur dan kemaluan.
 5. Orang yang mempunyai cacing kadang-kadang akan berasa mual.

Punca Cacing pada Kanak-kanak

Cacing boleh berlaku apabila anak secara tidak sengaja menelan atau menyedut telur cacing. Telur cacing sangat kecil sehingga sukar dilihat secara langsung. Telur cacing dapat masuk melalui makanan, minuman, atau tangan yang menyentuh kawasan hidung atau mulut setelah tercemar dengan telur cacing.

Setelah ditelan, telur cacing menetas dan menetap di usus, sehingga cacing itu berkembang menjadi orang dewasa. Cacing betina dewasa akan pergi ke dubur untuk bertelur lagi. Keadaan ini mencetuskan gatal dubur.

Kebiasaan menggaru dubur ini dapat membantu proses penghantaran atau penyebaran telur cacing. Setelah terkena tangan, telur cacing dapat melekat pada objek yang disentuh oleh kanak-kanak.

Baca juga : Sering Bermain di Luar Membawa Kanak-kanak Berisiko Mengalami Cacing?

Makanan, minuman, mainan, tuala, sprei, dan bahkan selimut boleh menjadi objek untuk menyebarkan cacing usus. Telur cacing dapat bertahan di permukaan selama 2-3 minggu. Atas sebab ini, sangat penting untuk menjaga kebersihan tangan dan persekitaran setiap hari.

Selain kanak-kanak, orang yang tinggal di kawasan yang sesak dan kotor juga berisiko tinggi terkena cacing usus. Hidup di bawah bumbung yang sama dengan orang yang mempunyai cacing usus juga berisiko tinggi mengalami keadaan yang serupa. Terdapat beberapa masalah kesihatan yang dapat dialami sekiranya cacing usus tidak ditangani dengan baik. Contohnya, jangkitan saluran kencing, penurunan berat badan, jangkitan kulit, dan rongga peritoneal .

Pencegahan Cacing pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis cacing usus. Uji menggunakan pita selofan , uji swab kawasan dubur, dan pemeriksaan fizikal. Biasanya, semasa pemeriksaan fizikal, beberapa jenis cacing akan terlihat di kawasan dubur, seluar dalam, atau di dalam tinja.

Dalam tinja, cacing akan kelihatan seperti serat putih nipis. Kaedah terbaik untuk melakukan ujian fizikal adalah pada waktu malam. Selepas 2-3 jam selepas anak tertidur. Ini kerana cacing betina akan pergi ke dubur untuk bertelur.

Beberapa pemeriksaan boleh dilakukan di hospital terdekat untuk memastikan keadaan kesihatan anak. Untuk lebih praktikal, ibu boleh membuat janji temu dengan hospital melalui sekarang. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play!

Sekiranya pemeriksaan menunjukkan jangkitan cacing, rawatan boleh dilakukan untuk merawat cacing usus. Cacing dapat diatasi dengan mudah. Tetapi yang perlu anda perhatikan adalah, jaga kebersihan anak dan persekitaran agar penyakit ini tidak berulang.

Lakukan pencegahan cacing usus pada kanak-kanak, seperti:

 1. Pastikan membersihkan kawasan dubur setiap pagi dengan air dan sabun yang mengalir.
 2. Biasakan anak menjaga kebersihan tangan, terutama sebelum makan.
 3. Jangan lupa menjaga kebersihan seluar dalam yang digunakan oleh anak. Pastikan ibu sering menukar seluar dalam anak dengan yang bersih.
 4. Potong kuku anak anda dengan kerap.
 5. Pastikan anak anda memakai kasut semasa bermain di luar.
 6. Sekiranya anak atau keluarga di rumah anda mempunyai cacing usus, jangan lupa mencuci sprei, tuala, pakaian, dan seluar dalam dengan air panas. Air panas berfungsi untuk membunuh telur cacing yang melekat. Pastikan barang kering dengan optimum. Ibu juga dapat menjaga kebersihan mainan anak-anak dengan kerap membersihkannya dengan air suam.

Baca juga : Ini adalah bagaimana cacing dapat disebarkan kepada anak-anak

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah cacing usus pada kanak-kanak. Pastikan anak-anak anda selalu mencuci tangan dan menjaga kebersihan badan mereka agar kesihatan mereka terjaga!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pinworms.

Recent Posts