Bukan Hanya Jangkitan, Ini Sebab Sebab Gigi Bijak Harus Diekstrak

Jakarta - Ketika orang mendengar kata gigi bijak, orang biasanya segera fokus pada rasa sakit, gigi yang tidak keluar dari gusi, atau bahkan pembedahan. Hmm Memang, tidak sedikit orang dewasa yang mengalami masalah kesihatan pada gigi mereka.

Gigi bijak biasanya tumbuh ketika anda berumur 17-25 tahun. Lalu, apa masalahnya? Malangnya, gigi kebijaksanaan sering tidak mencukupi. Sebabnya, tentu saja, rahang sudah dipenuhi dengan 28 gigi yang lain.

Masalah dengan gigi kebijaksanaan sebenarnya bukan hanya itu, ada keluhan lain yang boleh berlaku. Persoalannya, adakah benar bahawa gigi kebijaksanaan yang tumbuh mesti selalu membawa kepada pengekstrakan?

Baca juga: Petua Merawat Gigi Tanpa Gigi Anak Kecil Anda

Gigi Bijak Diekstrak atau Tidak?

Pertama sekali, untuk menentukan keadaan ini, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan, mulai dari pemeriksaan fizikal (kedudukan gigi) hingga pemeriksaan sinar-X gigi untuk memeriksa keadaan gigi dengan lebih terperinci. Gigi yang bijaksana juga dapat mengalami masalah kesihatan seperti gigi lain secara umum. Contohnya, abses gigi, kerosakan gigi, perikoronitis, hingga sista atau tumor pada gusi.

Sekiranya ubat dan rawatan tidak dapat menyelesaikan masalah dengan gigi kebijaksanaan, maka suka atau tidak, pengambilan gigi bijak adalah penyelesaian seterusnya. Dengan kata lain, jika keadaan gigi kebijaksanaan cukup parah, seperti merosakkan gigi yang berdekatan, menyebabkan kesakitan, atau dijangkiti, adalah wajib untuk mengeluarkan gigi bijak.

Gigi bijak bukan satu-satunya masalah. Terdapat juga sebilangan orang yang mengalami impaksi. Keadaan ini dicirikan oleh gigi bijak yang tidak mendapat ruang yang cukup untuk tumbuh. Nah, inilah yang akan menimbulkan masalah kelak kerana gigi tidak dapat tumbuh normal. Posisi boleh dimiringkan ke depan, ke belakang, melintang, atau bahkan hanya separuh jalan keluar (tersekat di gusi).

Untuk mengatasi keadaan ini, segera berjumpa doktor gigi atau hospital terdekat supaya pembedahan gigi bijak dapat dilakukan. Tujuannya adalah untuk membuang gigi kebijaksanaan yang terperangkap di gusi atau keadaan tidak normal yang lain. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital, supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera tanpa perlu menunggu lama.

Pengambilan gigi bijak bukan tanpa sebab. Tindakan ini dapat mencegah komplikasi yang lebih serius kerana gigi yang tumbuh secara tidak normal, seperti sista, penyakit gusi, atau jangkitan.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Masalah Gusi Bengkak

Tanda Gigi Bijak Harus Diekstrak

Jadi, apakah tanda-tanda bahawa gigi kebijaksanaan perlu segera dikeluarkan? Dilaporkan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan Gigi bijaksana harus segera dikeluarkan sekiranya jangkitan berlaku, mencetuskan rasa sakit, sakit gusi, dan jika gigi bijak merosakkan gigi atau tulang di sekitarnya.

Yang perlu diingat, gigi kebijaksanaan dapat tumbuh dengan normal sehingga tidak memerlukan pembedahan. Kesimpulannya, pengambilan gigi bijak dipilih sekiranya rawatan untuk mengatasi masalah pergigian ini tidak berjaya. Sekiranya gigi kebijaksanaan harus diekstraksi, apakah langkah selanjutnya yang perlu diambil?

Mengatasi Keluhan Selepas Pembedahan Gigi Bijak

Selepas pembedahan pencabutan gigi, terdapat beberapa perkara yang boleh berlaku, seperti:

  • Pendarahan mungkin masih berlaku. Oleh itu, elakkan meludah berlebihan. Jangan lupa untuk mengganti kasa seperti yang diarahkan oleh doktor gigi.
  • Sekiranya kesakitan berterusan, gunakan ketulan ais untuk mengurangkannya.
  • Minum banyak air dan elakkan menggunakan jerami kerana ini boleh menyebabkan darah beku keluar lagi. Pastikan minum air sahaja.
  • Bersihkan mulut anda dengan berkumur dengan ubat kumur, elakkan menggosok gigi dalam 24 jam pertama.
  • Pilih makanan ringan seperti yogurt dan bubur selama 24 jam. Elakkan makanan yang sukar dikunyah, panas, dan pedas kerana boleh menyebabkan kegatalan.

Baca juga: 7 Punca Gusi Pendarahan

Biasanya selepas pengambilan gigi kebijaksanaan, rawatan untuk gigi hanya pesakit luar. Pembedahan gigi bijak tidak memerlukan rawatan di hospital, kerana anda boleh pulang ke rumah dengan segera. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes mungkin diperlukan rawatan di hospital, jika proses pengambilan gigi kebijaksanaan agak rumit. Perkara yang paling penting adalah memberi perhatian kepada kesihatan gigi dan mulut selepas pembedahan gigi bijak, ya!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada Disember 2021. Kesihatan A-Z. Pembuangan Gigi Bijaksana.
MedlinePlus. Diakses pada Disember 2021. Gigi yang terkena.

Recent Posts