Mata Sering Sakit Ketika Berkelip, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Banyak perkara menyebabkan sakit mata ketika berkelip. Sakit mata ketika berkelip boleh berlaku di seluruh mata atau hanya di kawasan tertentu, seperti sudut mata atau pada kelopak mata. Secara amnya, sakit mata ketika berkelip jarang disebabkan oleh keadaan yang serius dan boleh hilang dengan sendiri atau dengan rawatan yang sederhana.

Walau bagaimanapun, anda masih harus berwaspada jika sakit mata anda disertai dengan gejala lain. Ini kerana ia boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Baca juga: Petua Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mata

Cara Mengatasi Sakit Mata ketika Berkelip

Rawatan sakit mata ketika berkelip boleh berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya. Inilah cara mengatasi sakit mata ketika berkelip mengikut penyebabnya, iaitu:

1. Kecederaan Mata

Kotoran yang memasuki mata boleh mencederakan mata atau soket mata, menyebabkan rasa sakit ketika berkelip. Goresan pada permukaan mata (kornea) kerana menggosok atau menyentuh mata juga sering menjadi penyebab kecederaan mata. Kecederaan mata boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya ultraviolet yang berlebihan dari cahaya matahari atau bersentuhan dengan bahan tertentu.

Biasanya kecederaan mata ringan mudah dirawat dengan titisan mata untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan mencegah jangkitan. Penggunaan titisan juga bertujuan untuk mengurangkan kesakitan, mencegah jangkitan, atau mengendurkan otot mata.

Sekiranya berlaku luka bakar kimia, mata yang terkena harus segera dibilas dengan air sejuk yang steril. Luka bakar yang teruk memerlukan rawatan perubatan dan mungkin memerlukan pembedahan. Oleh itu, anda harus segera membawanya ke hospital terdekat.

2. Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah masalah mata yang agak biasa dan boleh membuat mata anda sakit ketika anda berkedip. Walau bagaimanapun, masalah mata ini mudah diatasi dengan rawatan di rumah seperti menggunakan kompres sejuk untuk menghilangkan kerengsaan, menggunakan titisan mata, dan menjaga kebersihan mata, dan mengelakkan alergen yang dapat memperburuk konjungtivitis.

3. Stye

Mata stye menyebabkan sedikit kesakitan ketika anda berkedip. Namun, anda tidak perlu terlalu risau, pewarna mudah dirawat dengan menggunakan kompres hangat beberapa kali sehari untuk mengurangkan bengkak. Elakkan memakai alat solek di sekitar pewarna atau memakai kanta lekap sehingga pewarna itu hilang sepenuhnya.

4. Jangkitan Saluran Air Mata

Jangkitan saluran air mata biasanya dirawat dengan antibiotik. Doktor biasanya juga memberikan ubat tetes mata untuk mengurangkan gejala. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan.

Baca juga: 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa

5. Blepharitis

Blepharitis adalah keadaan di mana pinggir kelopak mata atas atau bawah menjadi meradang. Keadaan ini menjadikan kelopak mata boleh menjadi sakit dan menyebabkan kesakitan ketika berkelip. Blepharitis tidak mungkin disembuhkan, tetapi gejala dapat diatasi dengan menjaga kelopak mata bersih, menggunakan kompres hangat selama 5-10 minit dan mengurut perlahan kelopak mata untuk membantu mengeluarkan minyak.

6. Ulser kornea

Ulser kornea adalah luka pada kornea kerana jangkitan virus, kulat atau bakteria. Bergantung pada penyebabnya, bisul kornea biasanya dirawat dengan antibiotik, antijamur, atau antivirus. Menggunakan kompres sejuk dan mengelakkan menggosok atau menyentuh mata akan membantu mengurangkan gejala.

7. Neuritis optik

Neuritis optik berlaku apabila saraf optik meradang dan mengganggu penghantaran maklumat visual antara mata dan otak. Banyak kes neuritis optik tidak memerlukan rawatan perubatan dan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, kes berterusan boleh dirawat dengan steroid untuk mengurangkan keradangan. Steroid boleh diberikan dalam bentuk suntikan atau tablet.

8. Sindrom Mata Kering

Sindrom mata kering biasanya boleh dirawat dengan ubat tetes mata dan ubat anti-radang. Beberapa perubahan gaya hidup juga membantu, seperti waktu layar yang lebih sedikit, minum banyak air, dan membatasi penggunaan kafein.

9. Keratitis

Kes keratitis ringan dirawat dengan titisan mata antibakteria. Kes yang lebih teruk mungkin memerlukan antibiotik untuk melawan jangkitan.

Baca juga: Perhatikan ini sebelum menyimpan titisan mata

Itulah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan mata anda sakit ketika anda berkelip. Sebelum mencuba rawatan tertentu, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan ia selamat. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sakit Mata Ketika Berkelip: Punca, Rawatan, dan Banyak Lagi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Sebelas penyebab kesakitan ketika berkelip.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found