Mengapa Pepaya Bermanfaat untuk Tubuh?

, Jakarta - Sejauh ini, pepaya terkenal sebagai buah yang baik untuk menjaga sistem pencernaan yang sihat. Buah yang mempunyai rasa manis dapat membantu melancarkan sistem pencernaan dan mengelakkan sembelit. Tetapi lebih daripada itu, sebenarnya pengambilan buah yang satu ini dapat memberikan manfaat yang lebih sihat bagi tubuh. Mengapa buah betik bermanfaat untuk kesihatan?

Semua manfaat kesihatan buah betik diperoleh dari pelbagai kandungan khasiat yang terdapat di dalamnya. Buah betik dikatakan memiliki kandungan vitamin C yang tinggi, bahkan lebih tinggi daripada vitamin C pada buah sitrus. Selain itu, buah betik juga mengandung banyak vitamin A, vitamin B1, B3, B5, vitamin E, vitamin K, serat, kalsium, folat, kalium, dan magnesium. Semua nutrien ini sangat baik untuk tubuh dan dapat memberikan manfaat kesihatan.

Baca juga: 7 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan

Pelbagai Khasiat Buah Pepaya yang Sihat

Selain dapat membantu melancarkan pencernaan, pengambilan buah betik secara teratur sebenarnya juga dapat memberikan pelbagai manfaat sihat untuk tubuh. Berikut adalah pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari buah ini:

  • Mata Lebih Sihat

Menjaga kesihatan mata dapat dilakukan dengan mengonsumsi buah betik secara berkala. Kandungan vitamin A dalam buah ini dapat menjadikan kornea lebih sihat. Bukan hanya itu, vitamin A juga dapat menghasilkan kelembapan yang cukup untuk mengelakkan keadaan mata kering.

  • Atasi Kulit Terbakar

Kandungan likopena dalam betik dapat membantu menyembuhkan kulit yang terbakar sinar matahari. Pengambilan makanan yang mengandungi lycopene dapat mengekalkan kesihatan kulit berkat aktiviti antioksidan bahan ini. Kandungan antioksidan dalam betik berperanan dalam mengatasi kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

  • Rambut dan Kuku yang Sihat

Pelbagai vitamin dan mineral dalam betik dapat membantu meningkatkan pertumbuhan rambut dan kuku. Selain dikonsumsi, menuai manfaat betik juga dapat dilakukan dengan menjadikan buah ini sebagai topeng rambut untuk mendapatkan rambut yang lebih subur dan sihat.

  • Meningkatkan Kekebalan

Sistem ketahanan badan yang terjaga dengan baik dapat membantu mencegah penyakit. Manfaat ini dapat diperoleh berkat kandungan vitamin A, C, dan E dalam buah betik.

Baca juga: Menghilangkan penuaan pramatang, ini adalah 6 kebaikan topeng muka

  • Jantung Lebih Sihat

Buah betik mengandungi banyak vitamin C dan likopen yang baik untuk menjaga kesihatan jantung. Mengonsumsi betik secara berkala setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Kandungan antioksidan dalam betik juga dapat meningkatkan kesan kolesterol baik aka HDL dalam tubuh.

  • Mengurangkan Risiko Kanser

Manfaat yang satu ini mungkin tidak diketahui secara meluas. Namun, pengambilan buah betik secara berkala dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko barah. Ini berkat kandungan antioksidan lycopene yang berkhasiat dalam mengurangkan radikal bebas penyebab barah.

  • Cegah Penuaan

Anda mahukan badan yang sihat dan kulit tahan lama? Pengambilan betik. Buah ini mengandungi enzim papain yang membantu melembutkan dan menghidupkan semula kulit. Ia juga mengandungi vitamin A dan vitamin C yang membantu mengurangkan kedutan dan memudarkan bintik-bintik gelap pada kulit. Vitamin C dalam betik juga berguna untuk membantu tubuh menghasilkan kolagen yang dapat mengurangkan kedutan.

Baca juga: 6 topeng semula jadi untuk mencerahkan wajah

Ketahui lebih lanjut mengenai manfaat buah betik yang sihat dengan bertanya kepada doktor dalam permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Untuk Perisa dan Vitamin C, Cubalah Pepaya!
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 13 Manfaat Kesihatan Pepaya yang Menakjubkan.
Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2019. Papaya Power.

Recent Posts