Kenali Sindrom Stevens Johnson yang Boleh Mencetuskan Jangkitan Kulit

, Jakarta - Seorang kanak-kanak kecil di England, Lennon Townsend, menderita penyakit yang agak jarang berlaku, iaitu sindrom Stevens Johnson. Pada mulanya, ibu Lennon, Nicola, berpendapat bahawa anak itu hanya mengalami ruam kulit yang dapat dirawat dengan segera. Namun, Nicola merasa pelik dengan gejala yang dialami oleh kanak-kanak itu, Lennon mengalami kulit mengelupas di beberapa bahagian badan. Doktor juga mendiagnosis Lennon dengan sindrom Stevens Johnson, yang merupakan penyakit yang jarang berlaku.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnostik Nekrolisis Epidermal Beracun

Sindrom Stevens Johnson adalah penyakit kulit yang sangat jarang berlaku dan dianggap sebagai hasil reaksi tubuh terhadap ubat-ubatan atau pendedahan kepada jangkitan virus dan bakteria. Sudah tentu, penghidap sindrom Stevens Johnson memerlukan rawatan yang betul kerana penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi bagi penghidapnya. Tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa gejala dan rawatan yang tepat untuk orang yang menderita sindrom Stevens Johnson.

Inilah Punca Sindrom Stevens Johnson

Sindrom Stevens Johnson adalah penyakit yang jarang berlaku dan sangat jarang berlaku. Sebenarnya, penyebab sebenar sindrom ini belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh dipicu oleh penggunaan ubat yang berlebihan atau keadaan berjangkit. Terdapat beberapa jenis ubat yang dapat memicu seseorang untuk mengalami keadaan ini, seperti ubat anti gout, ubat untuk merawat kejang dan penyakit mental, ubat sakit, ubat antivirus, dan antibiotik.

Bukan hanya pada orang dewasa, malah penyakit ini juga dapat dialami oleh kanak-kanak. Sindrom Stevens Johnson pada kanak-kanak lebih kerap berlaku kerana jangkitan virus. Terdapat beberapa jangkitan virus yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengembangkan sindrom ini, seperti penyakit gondok, selesema, herpes simplex, virus Coxsackie, dan virus Epstein Barr.

Selain itu, kehadiran jangkitan bakteria juga boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami sindrom Steven Johnson. Walau bagaimanapun, kes sindrom Stevens Johnson yang disebabkan oleh jangkitan bakteria sangat jarang berlaku. Sebagai tambahan kepada penggunaan dan jangkitan dadah, sindrom ini dapat meningkatkan risiko apabila seseorang memiliki sistem kekebalan tubuh yang terganggu, mengalami keadaan yang serupa, dan mempunyai riwayat keluarga sindrom Stevens Johnson.

Baca juga: Nekrolisis Epidermal Beracun Idap, Ini Kesannya pada Tubuh

Kenali Gejala Sindrom Stevens Johnson

Orang yang menghidap sindrom Stevens Johnson biasanya akan mengalami gejala awal, seperti demam, sakit badan, mata yang terasa panas, merasa tidak selesa, dan sukar menelan. Ramai yang mengatakan gejala awal sindrom Stevens Johnson hampir serupa dengan selesema, tetapi sindrom ini akan menyebabkan gejala lebih lanjut, seperti sakit kepala, batuk dengan kahak atau nanah.

Gejala lebih lanjut akan berlaku pada kulit menyebabkan bintik-bintik merah yang merebak dan menyatu membentuk ruam. Keadaan ruam akan gatal dan menyakitkan dan boleh berubah menjadi lepuh. Lepuh boleh muncul di hidung, mata, mulut, dan alat kelamin. Sudah tentu, lepuh akan menyakitkan dan menyebabkan pengelupasan kulit.

Komplikasi Akibat Sindrom Stevens Johnson

Pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengetahui punca keluhan kesihatan kulit yang anda alami. Sindrom Stevens Johnson dapat dikesan melalui pemeriksaan fizikal, biopsi kulit, budaya kulit, ujian pencitraan, dan ujian darah. Sudah tentu, orang dengan sindrom Stevens Johnson memerlukan rawatan di hospital. Langkah pertama untuk mengurangkan gejala sindrom ini adalah menghentikan penggunaan jenis ubat yang dimakan oleh penghidapnya.

Untuk melegakan simptom, ada beberapa ubat yang akan digunakan, seperti ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, dan ubat anti-radang. Bukan hanya itu, orang yang menghidap sindrom Stevens Johnson juga perlu memenuhi keperluan nutrisi dan cairan dalam tubuh agar penyembuhan luka dapat dilakukan dengan baik.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Jangkitan Kulit Berdasarkan Sebabnya

Keadaan yang tidak ditangani dengan betul mempunyai risiko peningkatan komplikasi, seperti jangkitan kulit yang boleh menyebabkan masalah kesihatan lain pada kulit, gangguan organ dalaman, gangguan mata, dan bahkan perubahan kulit yang lebih gelap.

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasi ini dengan segera dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang muncul pada kulit apabila ia tidak bertambah baik. Ayuh, muat turun permohonan kini melalui Stor aplikasi atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Stevens Johnson.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Stevens Johnson.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Stevens Johnson.
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Stevens Johnson dan Nekrolisis Epidermal Beracun.

Recent Posts