Aloe Vera Dapat Menghilangkan Bintik Hitam Di Muka

Jakarta - Aloe vera telah lama terkenal dengan khasiat untuk penjagaan rambut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, khasiat lidah buaya untuk wajah menjadi popular. Salah satu kebaikannya ialah dapat menghilangkan jeragat atau bintik hitam di wajah.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Kolej Perubatan Baylor, Lidah buaya mengandungi antioksidan, enzim, vitamin A dan C, serta anti-radang. Pelbagai bahan yang membuat lidah buaya dapat membantu merawat luka bakar, jerawat, dan melembapkan kulit kering. Enzim dalam lidah buaya membantu mengelupas kulit secara semula jadi, menjadikan kulit kelihatan lebih halus.

Baca juga: Inilah Cara Mengecilkan Pori Muka di Rumah

Myriad Kelebihan Lain dari Aloe Vera untuk Muka

Adakah anda mempunyai bintik hitam di wajah anda? Anda boleh mengatasinya dengan lidah buaya. Sapukan gel aloe vera di wajah secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali sehari, bintik-bintik dan bintik-bintik gelap perlahan-lahan akan pudar. Lalu, adakah itu satu-satunya manfaat lidah buaya untuk wajah? Sudah tentu tidak.

Aloe vera mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit wajah, selain menghilangkan bintik hitam. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Melembapkan Kulit

Mengamalkan gel atau daging lidah buaya secara berkala dapat membantu menjaga kelembapan kulit wajah.

Ini penting untuk mengelakkan kulit wajah menjadi kering dan mencetuskan pelbagai masalah, seperti mengelupas, bersisik, hingga pertumbuhan jerawat. Selain melembapkan, menerapkan lidah buaya pada wajah juga dapat meningkatkan keanjalan kulit.

2. Mencerahkan Kulit

Bagi orang Indonesia, mempunyai kulit yang cerah adalah sesuatu yang mereka mahukan. Daripada mencuba pelbagai produk berasaskan kimia, mengapa tidak mencuba sesuatu yang semula jadi seperti lidah buaya? Enzim yang terdapat dalam lidah buaya dapat mencerahkan kulit, mengatasi kusam, dan melembutkan kulit kasar.

Baca juga: 7 Kebaikan Menggunakan Topeng Muka Secara Berkala

3. Melegakan Keradangan Jerawat

Mengamalkan lidah buaya dapat membantu mencegah jerawat pada kulit. Ini kerana kandungan zat antimikroba dan antibakteria yang terdapat dalam tumbuhan ini, berperanan dalam mencegah, bahkan merawat jerawat pada wajah. Gel lidah buaya juga mengandungi saponin dan astringen, yang bertindak sebagai antibakteria yang menyerap lemak berlebihan pada kulit wajah.

4. Menghalang Penuaan Pramatang

Menggunakan lidah buaya sebagai topeng muka juga dapat membantu mencegah penuaan pramatang. Gunakan topeng lidah buaya secara berkala, untuk mendapatkan faedah ini. Sudah tentu dengan gaya hidup sihat yang seimbang.

Itulah pelbagai khasiat lidah buaya untuk kulit wajah, yang sangat disesalkan. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, tanya doktor secara langsung di aplikasi . Bagaimana, cukup muat turun permohonan di telefon anda, melalui Google Play Store atau App Store.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Mempunyai Pori Besar dan Cara Mengatasinya

Walaupun terdapat banyak faedah yang ditawarkan oleh lidah buaya untuk kulit wajah, ada kalanya orang dengan keadaan tertentu bereaksi berbeza. Lebih-lebih lagi, lidah buaya adalah bahan semula jadi, yang tentunya tidak dapat memberikan hasil secepat produk penjagaan wajah berasaskan kimia.

Sekiranya anda mengalami gatal atau ruam pada kulit setelah menggunakan lidah buaya, anda harus berhenti menggunakannya dengan segera. Jangan gunakan lidah buaya pada kulit yang dijangkiti. Kerana, dikhuatiri lidah buaya mempunyai sifat mikroba, sehingga lapisan pelindungnya dapat mengganggu proses penyembuhan dan memperburuk jangkitan.

Rujukan:
Kolej Perubatan Baylor. Diakses pada tahun 2020. Menggunakan Aloe Vera mempunyai banyak faedah.
Garis Kesihatan. Diakes pada tahun 2020. 10 kebaikan menggunakan lidah buaya di wajah anda.

Recent Posts