4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Batuk dengan kahak

Jakarta - Apa pun jenisnya, batuk tetap akan menjadikan aktiviti dan produktiviti tidak selesa. Nah, dari beberapa jenis batuk yang ada, batuk kahak adalah salah satu yang sering dijumpai. Batuk kahak berlaku ketika badan menghasilkan lebih banyak kahak atau lendir di saluran pernafasan

Sebenarnya batuk ini bertujuan untuk mengeluarkan lendir dari sistem pernafasan agar penghidapnya dapat bernafas dengan lebih mudah. Batuk itu sendiri adalah tindak balas badan terhadap benda asing yang memasuki sistem pernafasan. Walaupun begitu, kahak batuk juga menunjukkan gejala penyakit tertentu.

Jadi, apa cara untuk merawat batuk dengan kahak? Inilah perbincangannya!

Baca juga : Ibu perlu tahu, berikut cara melegakan batuk dengan kahak pada anakCara yang betul untuk melegakan batuk dengan kahak

Rawatan lain untuk batuk biasa, batuk yang berbeza dengan kahak. Sebabnya mudah, kerana kahak yang ada mesti dikeluarkan sehingga batuk reda. Lalu, bagaimana mengatasi batuk dengan kahak?

1. Dadah

Anda boleh memilih ubat batuk dengan kahak yang dijual secara percuma. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Sebagai contoh:

 • Untuk menghilangkan kahak, anda boleh memilih ubat batuk yang mengandungi ekspektoran. Ubat ekspektoran berfungsi dengan mengurangkan ketebalan kahak sehingga lebih mudah dikeluarkan.
 • Wanita hamil yang mengalami batuk dengan kahak dinasihatkan untuk minum ubat batuk dengan kahak yang selamat untuk dimakan semasa kehamilan. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan untuk petunjuk dan dos yang lebih tepat.
 • Sementara itu, ubat batuk yang mengandungi kahak ibuprofen atau parasetamol dapat melegakan gejala demam yang menyertai batuk, dan melegakan sakit tekak.

2. Ambil Lime dengan Sos Soya atau Madu

Campuran kapur dan kicap manis dikenali sebagai ubat semula jadi yang dapat melegakan batuk dengan kahak. Kandungan minyak pati dalam kapur dapat mengendurkan otot di saluran pernafasan dan berkhasiat untuk mengatasi suara serak akibat batuk. Penggunaan kicap juga boleh diganti dengan madu untuk memberi rasa manis kepada jus limau masam.

3. Daun sirih dan Halia

Daun, yang dikenal sebagai ubat semula jadi untuk masalah wanita, juga berkhasiat dalam menghilangkan batuk. Caranya adalah dengan merebus beberapa helai daun sirih yang telah dipotong dan tambahkannya dengan halia, kemudian minum air rebusan sekurang-kurangnya sekali sehari untuk memanaskan tekak.

4. Tindakan Pencegahan

Selain perkara di atas, ada juga cara lain untuk mencegah kahak batuk menjadi semakin teruk. Sekiranya anda sudah merasakan simptom batuk kahak seperti tekak gatal, hidung berair, dan suara serak, cubalah petua berikut:

 • Cuba pastikan badan anda tetap hangat dengan memakai jaket, minum air halia dan minuman suam, mandi air suam, dan sebagainya.
 • Cukup rehat dan minum banyak air.
 • Elakkan berada dekat dengan orang yang demam dan batuk lain.
 • Berkumur dengan air garam atau air biasa selama 60 saat, tiga kali sehari untuk menghilangkan bakteria di kerongkong.

Baca juga: Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

Berhati-hati sekiranya batuk dengan kahak tidak membaik

Sebenarnya, batuk ringan dengan kahak tidak memerlukan langkah rawatan khas. Walau bagaimanapun, cuba tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami salah satu perkara berikut:

 • Batuk semakin teruk, walaupun terdapat rawatan di rumah atau mengambil ubat batuk.
 • Batuk tidak membaik selama lebih dari tiga minggu kerana jangkitan virus.
 • Diiringi oleh darah, kesukaran bernafas, dan sakit dada.
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas.
 • Demam, atau bengkak dan benjolan di leher muncul.

Cukup gunakan aplikasi untuk bertanya dan menjawab dengan doktor supaya anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sebenarnya, anda boleh membeli ubat yang disyorkan oleh doktor secara langsung dengan memilih ciri-cirinya penghantaran farmasi. Jangan lupa muat turun, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit atau Keadaan Apa yang Menyebabkan Batuk Basah, dan Bagaimana Saya Menghidapnya pada Saya atau Anak Saya?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Batuk basah: Apa yang perlu diketahui.

Recent Posts