5 Cara Berurusan dengan Bad Boys

, Jakarta - Sebilangan besar ibu bapa mendidik anak-anak mereka dengan harapan mereka akan membesar menjadi anak yang baik, taat, dan menghormati anak-anak mereka. Tetapi malangnya, tidak semua kanak-kanak mudah dikendalikan untuk berdisiplin. Sebilangan kanak-kanak lebih suka mematuhi kehendak mereka yang kadang-kadang melanggar peraturan. Kanak-kanak yang sering bertengkar sering dilabelkan sebagai anak yang tidak baik.

Walau bagaimanapun, setiap ibu bapa harus mengetahui cara yang paling berkesan untuk menangani anak-anak yang nakal. Langkah-langkah yang salah dapat menjadikan anak-anak menjadi lebih tidak taat dan bahkan boleh sampai dewasa. Semua ini memerlukan kesabaran dan langkah yang betul agar anak mudah diurus dan mematuhi kata-kata ibu bapa. Ketahui langkah tepat di sini!

Baca juga: Mengapa Anak-Anak cenderung "Nakal" Ketika Ada Ibu?

Beberapa Kaedah Berkesan untuk Menghadapi Anak Bad

Tingkah laku normal seseorang kanak-kanak bergantung pada usia, keperibadian dan perkembangan fizikal dan emosinya. Ini boleh menjadi masalah jika tidak sesuai dengan harapan keluarga. Secara keseluruhan, tingkah laku kanak-kanak boleh bergantung pada persekitaran sekitarnya dan dipengaruhi oleh pengaruh sosial dan budaya. Peranan ibu bapa juga tidak terlepas untuk mempengaruhi semua sikap anak-anak mereka.

Namun, setiap ibu bapa juga tidak digalakkan untuk menggunakan kekerasan untuk mendidik anak-anak yang nakal. Inilah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menangani anak-anak yang nakal:

1. Jangan Menamakannya sebagai Budak Jahat

Setiap si kecil sukar untuk menasihati atau sukar untuk diurus, ibu atau ayah tidak seharusnya segera memarahinya. Lebih-lebih lagi, untuk memberinya label "budak jahat", "budak jahat", dan sebagainya. Tahukah anda, label "budak jahat" yang diberikan oleh ibu bapa, secara tidak sedar dapat menyakiti hati si kecil dan membuatnya putus asa, malah kehilangan kepercayaan pada ayah dan ibunya.

Si kecil juga akan merasakan bahawa usahanya untuk berbuat baik akan sia-sia, kerana dia telah diberi label nakal. Jadi, langkah yang lebih baik untuk diambil sekiranya setiap anak melakukan kesalahan adalah dengan mendekati anak kecil anda dan perlahan-lahan memberinya pemahaman bahawa tindakannya tidak baik. Duduk di sisinya, perhatikan matanya, dan tanyakan mengapa anak kecil anda melakukan perkara yang dianggap buruk. Sekiranya anda mengetahui alasannya, ibu boleh memberi anda nasihat yang tepat. Dengan cara itu, anak juga dapat memahami dengan lebih baik mengapa dia tidak boleh melakukan perkara yang sama di masa depan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Anak Kedua Lebih Nakal dan Memberontak?

2. Tetapkan Contoh yang Baik

Apabila ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka mempunyai tingkah laku yang baik dan sopan, adalah idea yang baik untuk memulakan dengan memperbaiki diri terlebih dahulu agar anda dapat menjadi contoh yang baik. Cara yang paling berkesan untuk mendidik anak-anak adalah dengan memberi contoh melalui tingkah laku harian, bukan hanya melalui banyak nasihat. Sekiranya ibu bapa bersikap tidak konsisten dengan nasihat yang mereka berikan kepada anak mereka, maka jangan terkejut jika anak itu tidak akan mendengar nasihat tersebut.

3. Elakkan Menjerit kepada Kanak-kanak di khalayak ramai

Apabila anak anda melakukan kesalahan di khalayak ramai, tahanlah keinginan untuk memarahi dan menjerit kepadanya ketika terdapat banyak orang di sekelilingnya. Sekiranya ibu memarahi anak di khalayak ramai, tentu ini sangat tidak bijak. Si kecil mungkin sengaja membuat kesalahan dan ibu mesti benar-benar mencari masa dan tempat yang tepat untuk menasihatinya.

Oleh itu, cubalah mengawal emosi anda dan bawa si kecil anda ke bilik yang lebih tenang. Kemudian tanyakan dengan baik ketika berhadapan dengan kanak-kanak yang nakal. Selepas itu, hanya ibu yang dapat menasihatinya dengan lembut. Kaedah ini lebih berkesan untuk membuat anak menyedari dan menyesali kesalahannya, daripada memarahi yang akan membuatnya lebih tertekan.

Baca juga: Anak yang jahil tidak bermaksud nakal, inilah yang harus anda lakukan

4. Buat Peraturan dan Berikan Sekatan yang Ketat

Sekiranya kanak-kanak itu masih nakal dan keras kepala, walaupun anda sering menasihatinya dan memberi contoh, maka kaedah terbaik adalah dengan menetapkan peraturan. Kemudian, berikan sekatan kepada anak jika dia melanggar peraturan ini. Sebagai contoh, ibu saya membuat peraturan permainan dengan had hanya sehingga 8 malam. Nah, jika dia masih nakal dan tidak mahu berhenti ketika had waktunya telah tiba, maka si ibu boleh menghukumnya dan tidak mengizinkannya bermain lagi untuk jangka waktu tertentu. Sudah tentu, ibu bapa tidak digalakkan menggunakan kekerasan untuk mendisiplinkan anak-anak mereka, kerana ini hanya akan menyakitkan dan menjadikan mereka lebih liar.

5. Jangan Sering Beri Toleransi

Sekiranya ibu telah membuat peraturan dan menetapkan sekatan, maka lakukanlah mengikut ketentuan yang dibuat. Jangan terlalu bertolak ansur dengan anak anda ketika dia melanggar peraturan. Semakin kerap anda memberinya toleransi, semakin kecil anak anda akan memandang rendah peraturannya dan menjadi lebih sukar untuk dikendalikan.Sekiranya ibu masih keliru untuk berhadapan dengan anak yang sangat nakal, hanya berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu boleh membincangkan masalah tingkah laku anak mereka dengan doktor dan meminta nasihat melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Menangani Tingkah Laku Tidak Sopan Daripada Kanak-kanak.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 9 Cara untuk Mengubah Kelakuan Bratty.

Recent Posts