Ini adalah Penjelasan Perubatan Fetishisme Seksual

, Jakarta - Akhir-akhir ini dunia maya dikejutkan dengan berita seseorang yang mempunyai minat terhadap seseorang yang dibalut dengan kain jarik. Pelaku sering meminta seseorang membungkus diri dengan kaedah yang sama seperti ketika hendak menguburkan mayat. Sudah tentu, ini menyebabkan banyak orang tertanya-tanya bagaimana ada yang berminat terhadap perkara aneh ini.

Gangguan ini juga dikenali sebagai fetishisme seksual. Penderita merasakan gairah seksual dalam sesuatu yang dianggap oleh orang kebanyakan tidak dapat meningkatkan libido. Seseorang yang mempunyai fetishisme seksual akan merasa rangsangan ketika menyentuh objek yang diinginkannya atau hanya membayangkannya. Kemudian, bagaimana menjelaskan gangguan ini secara perubatan? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: 5 Gangguan Seksual Yang Perlu Anda Tahu

Penjelasan Perubatan Fetishisme Seksual

Fetishisme seksual adalah kemunculan daya tarikan seksual yang kuat terhadap benda mati atau bahagian tubuh tertentu yang umumnya tidak dilihat sebagai objek seksual. Ini juga dapat diperburuk oleh tekanan atau tekanan yang signifikan secara klinikal. Gangguan ini sebenarnya merupakan bahagian seksual yang normal. Walau bagaimanapun, masalah boleh timbul apabila gairah seksual memerlukan objek yang akhirnya memaksakan kehendaknya kepada orang lain.

Dipetik dari Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, Edisi Kelima ( DSM-5) , fetishisme seksual ini dapat disifatkan sebagai keadaan yang mempunyai dorongan kuat untuk mematikan benda, seperti seluar dalam. Selain itu, ia juga boleh berlaku pada bahagian badan yang sangat spesifik, seperti kaki, untuk mencapai gairah seksual. Hanya dengan cara ini orang yang mengalami gangguan itu dapat memperoleh kepuasan seksual.

Di samping itu, menurut Psikologi Hari Ini Fetishisme seksual adalah gangguan yang lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Sebenarnya, dinyatakan bahawa gangguan ini hampir secara eksklusif berlaku pada lelaki. Gangguan ini termasuk dalam kategori umum gangguan paraphilic, yang menyebabkan seseorang mempunyai daya tarikan seksual terhadap objek atau bahagian badan di luar rangsangan genital.

Baca juga: Bolehkah Wanita Menjadi Pedofil?

Punca Fetishisme Seksual

Gangguan fetishisme yang merupakan sebahagian dari gangguan paraphilic yang biasanya terjadi pada masa pubertas awal, tetapi gangguan tersebut dapat berkembang sebelum remaja. Beberapa sumber mengatakan bahawa fetishisme seksual dapat berkembang dari pengalaman seseorang semasa kecil. Ini mungkin berkaitan dengan keadaan yang berkaitan dengan melancap dan akil baligh.

Dalam kes lain yang menyerang lelaki, beberapa pakar berpendapat bahawa gangguan fetishisme seksual ini berlaku kerana keraguan tentang potensi atau ketakutan penolakan dan penghinaan dari orang lain. Dengan dorongan seksual untuk objek mati, penderita dapat melindungi dirinya dari perasaan tidak mencukupi atau penolakan terhadap sesuatu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan seksual ini, psikologi dari dapat menjawabnya dengan lengkap. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video , untuk memudahkan interaksi bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan!

Rawatan Fetishisme Seksual

Fetishisme seksual adalah perkara biasa dan dalam kebanyakan kes tidak berbahaya. Ia hanya boleh dianggap sebagai gangguan ketika mengganggu kemampuan seseorang untuk berkelakuan normal dalam kehidupan seharian. Selain itu, gangguan ini juga cenderung berubah-ubah dalam intensiti dan dorongan untuk melakukan perkara yang tidak semula jadi.

Oleh itu, rawatan fetishisme seksual yang berkesan biasanya dilakukan dalam jangka masa panjang. Sebilangan rawatan biasa adalah dalam bentuk terapi kognitif dan terapi perubatan. Beberapa ubat preskripsi dapat membantu penderita untuk mengurangkan pemikiran kompulsif yang berkaitan dengan gangguan fetishisme. Kaedah ini membolehkan penghidapnya menumpukan perhatian pada kaunseling dengan sedikit gangguan.

Ubat anti-androgen biasanya diambil oleh seseorang yang mengalami gangguan ini untuk menurunkan kadar testosteron buat sementara waktu. Jenis ubat ini juga boleh diambil bersama dengan ubat lain untuk mengurangkan gangguan. Kaedah ini dikatakan berkesan untuk menurunkan dorongan seks pada lelaki dan dapat mengurangkan kekerapan gambaran mental yang dapat membangkitkan gairah seksual.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Gangguan Seksual Semasa Menonton Konsert

Nah, itulah penjelasan mengenai gangguan fetishisme seksual yang sedang dibincangkan. Oleh itu, jika anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami gejala gangguan ini, ada baiknya segera dapatkan rawatan perubatan. Dengan cara itu, tidak mustahil untuk pulih sehingga boleh kembali normal.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Fetishistik.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Definisi Perubatan Fetishisme.

Recent Posts