Ketahui lebih lanjut mengenai fungsi buah pinggang untuk badan

Jakarta - Pernah membayangkan mesin penapis liter cecair berfungsi tanpa henti? Anda boleh katakan, itulah gambar buah pinggang manusia. Fungsi utama ginjal dalam badan adalah menyaring darah, menjaga kesihatan tubuh.

Kerana tugasnya berat, manusia dilengkapi dengan dua buah ginjal, yang terletak di sisi kanan dan kiri tulang rusuk punggung bawah. Ini berbentuk kacang, seukuran kepalan tangan, dan dilengkapi dengan sepasang ureter, pundi kencing, dan uretra. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi buah pinggang? Lihat perbincangan berikut, ayuh!

Baca juga: 6 Tanda-tanda Fungsi Ginjal Terjejas

Penjelasan Fungsi Buah Pinggang untuk Tubuh

Ginjal terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu korteks, medula, dan pelvis. Korteks adalah bahagian luar buah pinggang, yang berfungsi melindungi struktur dalaman buah pinggang daripada kerosakan.

Kemudian, ada juga medula, yang merupakan tisu halus di ginjal, yang berfungsi mengangkut cecair yang masuk dan mengeluarkan air kencing dari ginjal. Sementara itu, pelvis renal adalah ruang berbentuk corong, yang terletak di bahagian terdalam. Fungsinya adalah sebagai jalan masuknya cecair untuk mencapai pundi kencing.

Sama seperti organ penting lain dalam badan, fungsi ginjal penting untuk kelangsungan hidup manusia. Fungsi utama organ ini adalah menyaring bahan buangan dan cecair di dalam badan, yang berasal dari makanan, ubat-ubatan, dan bahan toksik.

Setiap hari, buah pinggang dapat menyaring sekitar 120-150 liter darah. Dari proses penyaringan, biasanya 2 liter sampah dihasilkan, dan ia perlu dikeluarkan melalui air kencing. Itulah sebabnya ginjal dilengkapi dan dihubungkan oleh sepasang ureter, pundi kencing dan uretra.

Adakah itu satu-satunya fungsi buah pinggang? Sudah tentu tidak. Selain membuang sisa dari tubuh, ginjal juga berfungsi menyerap zat yang diperlukan oleh tubuh, seperti natrium, gula, asam amino, dan nutrien lain. Proses ini dipengaruhi oleh kelenjar adrenal, yang terletak di bahagian atas ginjal.

Baca juga: Panduan Hidup Sihat untuk Menjaga Fungsi Ginjal

Kelenjar ini bertanggungjawab menghasilkan hormon aldosteron, yang menyerap kalsium dari air kencing ke saluran darah. Dengan cara itu, kalsium yang diserap dapat digunakan semula oleh badan.

Di samping itu, buah pinggang juga menghasilkan hormon lain yang penting untuk tubuh, seperti:

  • Erythropoietin (EPO), yang merupakan hormon yang merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah.
  • Renin adalah hormon yang mengawal tekanan darah.
  • Calcitriol, bentuk aktif vitamin D, membantu menjaga kesihatan tulang.

Bagaimana dan Tahap Buah Pinggang Berfungsi

Ginjal yang sihat mempunyai satu juta nefron, yang berperanan menyaring darah, memecah nutrien, membuang sisa yang disaring. Setiap nefron memiliki saringan yang disebut glomerulus dan tubulus, yang berfungsi melalui empat tahap, yaitu:

1. Peringkat Pertama: Menapis Darah

Dalam menjalankan fungsinya, tahap pertama yang dilakukan oleh buah pinggang adalah menyaring darah. Proses ini dibantu oleh glomerulus. Darah dari aorta akan melalui arteri ginjal, menuju ke badan Malpigh untuk disaring.

Sisa dari penapis dipanggil urin primer. Cecair ini biasanya mengandungi air, glukosa, garam, dan urea. Ketiga-tiga sebatian tersebut akan masuk dan disimpan sementara dalam kapsul Bowman.

2. Peringkat Kedua: Pembentukan Air kencing Sekunder

Setelah selesai tahap pertama, air kencing utama dalam kapsul Bowman akan bergerak menuju saluran pengumpulan. Proses pembentukan air kencing akan berlaku melalui tahap penyerapan semula, yang akan menyerap semula bahan yang masih dapat digunakan, seperti glukosa, asam amino, dan garam tertentu.

Proses penyerapan semula ini dilakukan oleh tubulus proksimal dan gelung Henle. Kemudian, proses tersebut menghasilkan urin sekunder, yang mempunyai tahap urea yang tinggi.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Puasa dapat membersihkan buah pinggang anda

3. Tahap Ketiga: Perkumuhan

Setelah mengeluarkan air kencing sekunder, tahap seterusnya adalah pengusiran zat atau pembesaran. Urin sekunder akan mengalir ke tubulus distal, melalui kapilari darah, untuk melepaskan bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh. Jadi, air kencing yang akan dikeluarkan oleh badan juga dapat terbentuk dari hasil penyaringan darah.

4. Tahap Keempat: Air kencing Dikumpulkan di Pundi kencing

Air kencing yang siap dikeluarkan oleh badan akan ditampung di dalam pundi kencing. Sekiranya pundi kencing penuh, isyarat akan dihantar ke otak untuk memberitahu anda untuk pergi ke tandas dengan segera. Semasa membuang air kecil, air kencing akan dikeluarkan melalui uretra.

Itulah sedikit penjelasan mengenai fungsi buah pinggang untuk badan dan bagaimana ia berfungsi. Selalu jaga kesihatan buah pinggang anda dengan minum air secukupnya dan mengamalkan gaya hidup sihat, dan menggunakan aplikasinya jika perlu beli vitamin atau makanan tambahan.

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diperoleh pada 2021. Bagaimana Buah Pinggang Anda Berfungsi.
Halaman Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Anatomi dan Fungsi Ginjal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Buah Pinggang.

Recent Posts