Inilah Sebab Pubertas Menyebabkan Jerawat

Jakarta - Jerawat pada kulit dapat menyerang siapa saja, tetapi sering dikenal dengan akil baligh. Sebabnya, kebanyakan remaja berusia 10-13 tahun alias mereka yang sedang akil baligh sering mengalami masalah kulit ini. Risiko jerawat semasa akil baligh meningkat pada orang yang mempunyai kulit berminyak dan jarang membersihkan kulit. Inilah sebabnya mengapa akil baligh boleh menyebabkan jerawat, dan bagaimana mengatasinya.

Baca juga: Jangan risau, 5 masalah kulit ini untuk wanita hamil adalah perkara biasa

Jerawat di Puberty Muncul, Inilah Sebabnya

Semasa akil baligh, terdapat perubahan pada keadaan hormon badan. Sebelum ini, perlu diketahui, perubahan hormon adalah salah satu penyebab timbulnya jerawat di permukaan kulit. Semasa akil baligh, aktiviti hormon testosteron dalam badan meningkat. Ini kemudian menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak sebum daripada keperluan kulit, dan mencetuskan jerawat.

Pada dasarnya, terdapat empat keadaan yang boleh menyebabkan jerawat muncul pada kulit.

  1. Pengeluaran sebum berlebihan, yang merupakan bahan yang dihasilkan oleh kelenjar minyak. Sebum dihasilkan untuk mencegah kulit kering, tetapi apabila bahan ini dihasilkan secara berlebihan dapat mencetuskan jerawat.
  2. Perubahan hormon, termasuk yang berlaku pada remaja. Pengeluaran hormon yang berlebihan, seperti testosteron dan androgen, boleh menyebabkan jerawat.
  3. Terdapat penyumbatan pada folikel rambut. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh campuran sel kulit mati dan sebum.
  4. Jangkitan bakteria. Jerawat juga boleh berlaku kerana bakteria Propionibacterium acnes . Bakteria ini dapat tumbuh dan menyumbat folikel rambut, memicu keradangan.

Akil baligh dan jerawat adalah dua perkara yang nampaknya tidak dapat dipisahkan. Tetapi secara amnya, masalah jerawat pada remaja akan hilang dengan sendirinya pada awal usia 20 tahun. Dalam beberapa kes, jerawat boleh bertahan lebih lama, terutama pada wanita dan orang dengan keadaan kulit berminyak. Kerana, kulit berminyak adalah salah satu penyebab jerawat mudah muncul.

Baca juga: Menghilangkan Jerawat dengan Bawang Putih, Inilah Caranya

Petua Mengatasi Jerawat Ketika Memasuki Masa Akil baligh

Walaupun boleh hilang dari masa ke masa, jerawat semasa akil baligh adalah keadaan yang sangat mengganggu. Tetapi jangan risau, anda boleh mengatasi atau mencegah jerawat baligh menjadi lebih teruk dengan menerapkan petua berikut:

1. Cuci muka dengan kerap

Salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko jerawat muncul adalah malas atau jarang mencuci muka. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk selalu mencuci muka, terutama pada waktu malam sebelum tidur. Untuk lebih selamat, pilih pencuci muka khas yang lembut dan berasaskan air. Elakkan mencuci muka dengan sabun bar, yang boleh mengeringkan kulit anda.

2. Krim Jerawat

Mengatasi jerawat mesti dilakukan dengan memerangi penyebabnya, termasuk bakteria. Anda boleh menggunakan krim yang diperbuat daripada Benzoyl peroksida berkesan dalam membunuh bakteria penyebab jerawat. Krim ini boleh dibeli secara percuma di kedai ubat dan cara menggunakannya agak mudah.

3. Gunakan pelembap

Ramai orang mengelakkan pelembap kerana takut menjadikan kulit mereka berminyak. Perlu diingat, kulit berminyak dan kulit lembap adalah dua keadaan yang berbeza. Sebaliknya, menjaga kelembapan kulit adalah sesuatu yang boleh anda lakukan untuk mencegah jerawat. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh memilih pelembap bebas minyak.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Kemunculan Jerawat Selepas Bersalin

Sekiranya jerawat tidak membaik setelah mengambil beberapa langkah untuk merawat jerawat seperti yang dinyatakan di atas, anda disarankan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi di hospital terdekat. Jerawat bukan sahaja menyebabkan rasa sakit di wajah, tetapi juga dapat mengurangkan keyakinan diri. Jadi, atasi segera dengan langkah pengendalian yang betul, ya.Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Jerawat Remaja: Cara Mengubatinya.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jerawat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Jerawat?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Asas Jerawat.

Recent Posts