Bolehkah Kanser Payudara Disembuhkan Tanpa Penghapusan?

, Jakarta - Orang dengan barah payudara peringkat awal berisiko rendah untuk mengalami komplikasi, jadi kadang-kadang kemoterapi tidak diperlukan dalam situasi tertentu. Kanser payudara peringkat awal, yang bermaksud bahawa barah tidak menyebar di luar kawasan payudara, seperti kelenjar getah bening dan kawasan sekitarnya.

Baca juga: Kenali 3 jenis barah payudara yang boleh menyerang

Sekiranya selama ini kita berfikir bahawa penawar barah payudara hanya dapat dilakukan dengan cara membuangnya, itu tidak sepenuhnya benar. Lihat perbincangan mengenai proses penyembuhan barah payudara di bawah!

Memahami Proses Mengangkat Payudara

Pembedahan barah payudara adalah komponen penting dalam rawatan barah payudara yang melibatkan pembedahan membuang sel barah. Pembedahan dapat digunakan secara bebas atau dalam kombinasi dengan rawatan lain, seperti kemoterapi, terapi hormon, atau terapi radiasi.

Bagi orang yang mempunyai risiko barah payudara yang sangat tinggi, pembedahan barah payudara boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan risiko barah payudara di masa depan. Pembedahan barah payudara merangkumi pelbagai prosedur, seperti:

 1. Pembedahan untuk membuang keseluruhan payudara (mastektomi).
 2. Pembedahan untuk membuang sebahagian tisu payudara (lumpektomi).
 3. Pembedahan untuk membuang kelenjar getah bening di sekitarnya.
 4. Pembedahan untuk membina semula payudara selepas mastektomi.

Pembedahan barah payudara mana yang terbaik untuk penghidap barah payudara bergantung pada ukuran dan tahap barahnya. Pilihan rawatan adalah sebaiknya berunding dengan doktor.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai barah payudara dengan penyingkiran atau pembuangan . Anda boleh meminta doktor secara langsung melalui . Berlatih? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 3 Langkah Mengesan Kanser Payudara

Berhati-hatilah dengan keadaan barah payudara yang berulang

Rupa-rupanya, sel barah payudara dapat berulang lagi alias tumbuh, bahkan setelah dikeluarkan. Ini boleh berlaku dalam beberapa bulan, malah boleh bertahun-tahun. Ada banyak penjelasan mengapa sel-sel barah dapat berulang, mungkin ketika proses rawatan sel-sel barah bahkan bersembunyi di daerah lain.

Sel barah juga dapat tidur, alias tidak aktif, sehingga tidak dapat dikesan semasa proses penyingkiran. Untuk makluman, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan barah payudara berulang walaupun telah dikeluarkan. Faktor risiko ini adalah:

 1. Mempunyai tumor barah payudara yang besar.
 2. Orang muda berusia 35 tahun ke bawah cenderung mengalami kambuh barah payudara.
 3. Sel barah yang ada mempunyai ciri khas tertentu.
 4. Tidak menerima terapi radiasi maksimum, jadi ada kawasan yang secara tidak sengaja terkena radiasi yang menyebabkan pertumbuhan spontan yang memicu barah untuk kembali

Diet Sihat untuk Penghidap Kanser Payudara

Setelah menjalani rawatan dan perawatan setelah pesakit barah payudara mesti menilai semula penggunaan pola pemakanan dan kesihatan mereka.

Tidak ada makanan atau makanan tambahan yang akan bertindak sebagai penawar untuk mencegah barah payudara kembali. mengikut Institut Kanser Negara Untuk mengelakkan barah payudara muncul kembali, ada beberapa panduan hidup sihat yang harus diikuti, yaitu:

 1. Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian.
 2. Kurangkan pengambilan lemak.
 3. Kurangkan pengambilan makanan acar dan salai.
 4. Mengekalkan berat badan yang sihat.
 5. Pengambilan alkohol harus dihentikan selamanya.

Baca juga : Tiada Hari Bra Boleh Mencegah Kanser Payudara?

Itu adalah beberapa corak pemakanan sihat yang dapat dijalani oleh mangsa barah payudara. Di samping itu, diet yang sihat juga perlu diikuti bersama dengan langkah pencegahan lain. Contohnya, senaman dan kawalan berat badan secara berkala. Menjalani gaya hidup sihat dengan berhenti merokok dan pengambilan alkohol adalah cara lain yang tepat untuk mencegah barah payudara.

Rujukan:

Pusat Kanser MD Anderson. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Kanser Payudara tanpa Pembedahan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan Kanser Payudara.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan untuk Pesakit dan Penyakit Kanser Payudara.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Saya Mengurangkan Risiko Kanser Payudara?

Recent Posts