Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Jakarta - Jangan memandang rendah kadar gula darah tinggi, kerana keadaan ini adalah penyebab utama diabetes. Sekiranya dibiarkan berlarutan keadaan perubatan ini boleh menyebabkan kerosakan saraf, saluran darah, dan bahkan boleh mengancam nyawa. Lalu, berapakah ukuran kadar gula darah normal? Lihat di sini.

Melancarkan dari UbatTahap gula dalam darah normal adalah sekitar 70-100 mg / dL sebelum makan. Manakala setelah makan mestilah kurang daripada 180mg / dL. Tahap gula darah orang yang menghidap diabetes sering melambung tinggi ini sering dialami. Penyebabnya mungkin kerana lupa atau tidak mengambil ubat penurun glukosa atau menyuntik insulin.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Selain dua ubat ini, kekurangan aktiviti fizikal, tekanan, jangkitan, pengambilan terlalu banyak karbohidrat boleh menjadi penyebab kenaikan kadar gula dalam darah. Keadaan ini bukan sahaja mengidap penderita diabetes, orang sihat yang tidak menghidap diabetes juga berisiko untuk menghidap penyakit ini.

Tanda Gula Darah Berlebihan

Kami mengesyorkan agar anda memperhatikan beberapa tanda yang menunjukkan seseorang mempunyai gula darah yang berlebihan, iaitu:

1. Kelaparan

Pada dasarnya, keadaan diabetes jenis 1 dan 2 boleh mengganggu tahap glukosa. Pakar mengatakan, ini boleh menyebabkan siklus kelaparan ketika tubuh berusaha mengembalikan kadar gula dalam darah menjadi normal.

Tahap glukosa yang rendah memang boleh membuat selera makan seseorang meningkat, tetapi kadar gula darah tinggi juga berlaku. Seseorang akan merasa sukar untuk merasa kenyang ketika kadar gula darah mereka melambung tinggi.

2. Pergerakan lebih perlahan

Adakah anda sering merasakan bahawa badan anda lebih perlahan daripada biasa? Sekiranya anda sering mengalami keadaan ini, ini mungkin merupakan tanda kadar gula darah tinggi. Gula darah tinggi ini menyebabkan lonjakan insulin yang menyebabkan pelbagai masalah di dalam badan. Salah satunya, tenaga menjadi tidak stabil.

Apabila badan anda mengambil terlalu banyak gula, kadar gula dalam darah anda juga semakin tinggi, mengakibatkan tenaga surut dan mengalir.

3. Kulit Bermasalah

Tahap gula dalam darah yang tinggi juga boleh menyebabkan sejumlah masalah pada kulit. Menurut pakar dari Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, AS, seperti yang dilaporkan oleh laman web Self, sesetengah orang mempunyai kepekaan yang berbeza-beza terhadap lonjakan insulin. Nah, lonjakan insulin ini mencetuskan hormon lain yang boleh menyebabkan masalah kulit. Contoh paling mudah adalah pertumbuhan jerawat.

Baca juga: Cegah Diabetes Dengan Cara Ini

4. Mengidam gula-gula

Sekiranya anda sukar berhenti semasa makan makanan atau minuman bergula, jangan terkejut. Penjelasan dalam buku Detox Gula: Menurunkan Berat Badan, Rasa Hebat dan Nampak Lebih Muda, Ini menunjukkan bahawa semakin banyak gula yang anda makan, semakin banyak anda mahu memakannya. Ini bukan disebabkan oleh kekurangan gula darah atau selera seseorang. Namun, makanan manis boleh membuat seseorang ketagih kerana kandungan di dalamnya.

Gejala dan Kesan Lain

Pemeriksaan makmal adalah cara yang tepat untuk menentukan kadar gula darah di dalam badan. Walau bagaimanapun, kenaikan gula dalam darah boleh menyebabkan masalah fizikal. Berikut adalah tanda-tanda ketika kadar gula dalam darah meningkat, iaitu:

 • Mudah berasa letih dan mengantuk;
 • Selalunya merasa dahaga;
 • Kulit gatal dan kering;
 • Pengurangan berat;
 • Penglihatan kabur;
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam;
 • Penurunan berat badan, tetapi selera makan meningkat;
 • Kesukaran menumpukan perhatian;
 • Sakit kepala .;

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, segera periksa gula darah anda untuk memastikannya. Masa lalu Anda boleh memesan pemeriksaan kesihatan melalui aplikasi. Buka aplikasinya , klik "Dapatkan pemeriksaan makmalkemudian pilih cek yang diperlukan. Selepas itu, kakitangan makmal akan datang ke tempat anda mengikut masa yang anda tentukan.

Baca juga: 4 Buah Terbaik Untuk Diabetes

Baiklah, anda harus berhati-hati sekiranya anda mengalami beberapa keadaan di atas. Walaupun begitu, dalam beberapa kes peningkatan glukosa juga boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Jangkitan kulit dan faraj;
 • Kerosakan saraf menyebabkan peningkatan kepekaan kulit, terutama di kaki;
 • Gangguan pencernaan dan perut, seperti cirit-birit atau sembelit kronik;
 • Luka sukar sembuh atau memakan masa yang lama.

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga diabetes, anda harus menyesuaikan diet anda untuk mengelakkan gula darah meningkat kerana anda mempunyai risiko diabetes yang lebih tinggi daripada orang lain.

Rujukan:
Diri. Diakses 2019. 10 Tanda dan Gejala Gula Darah Tinggi yang Perlu Diketahui.
Medicinenet. Diakses 2019. 10 Gejala, Bahaya, Punca, dan Rawatan Gula Darah Tinggi.
Buku Detox Gula. Diakses pada tahun 2019. Menurunkan Berat Badan, Rasa Hebat, dan Kelihatan Tahun Lebih Muda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found