Tanpa Menggunakan Dadah, Inilah Cara Mengatasi Selsema

Jakarta - Selsema adalah keluhan yang sering terjadi semasa musim hujan. Walaupun masih banyak kelebihan dan kekurangan yang berkaitan dengan kehadirannya, selsema dipercayai penyakit yang membuatnya tidak selesa bergerak. Selsema menyebabkan penghidapnya mengalami kembung perut, kembung perut, cirit-birit, demam, sakit kepala, sakit otot, hilang selera makan, sejuk, sakit badan, dan merasa letih.

Baca juga: Selsema, Penyakit atau Cadangan?

Cara mengatasi selsema tanpa mengambil ubat

Sebilangan besar kes selsema berlaku apabila seseorang itu letih, tidur lewat, kurang tidur, kurang rehat, dan tidak mengekalkan pengambilan makanan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, berikut adalah cara mengatasi selsema tanpa perlu minum ubat:

 • Minum air yang banyak. Apabila badan tidak sihat, cubalah untuk tidak kekurangan cecair agar keadaan badan tidak bertambah buruk. Dengan meminum banyak air, cairan yang diminum membantu melancarkan prestasi organ tubuh. Elakkan minuman yang mengandungi kafein dan alkohol untuk mengelakkan dehidrasi ketika anda demam.

 • Rehat yang cukup. Jangan paksa diri anda bergerak ketika anda mula merasakan simptom selesema. Rehat dengan segera agar keadaan badan bertambah baik.

 • Makan makanan berkhasiat untuk mempercepat proses pemulihan. Sekiranya selesema yang anda rasakan disertai demam, selesema, hidung tersumbat, dan demam, anda boleh mengatasinya dengan memakan makanan yang sedap. Contohnya, sup ayam. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Terapi Amerika kata, sup ayam mengandungi carnosine yang membantu sistem kekebalan tubuh dalam memerangi gejala influenza (ada yang serupa dengan gejala selesema).

Sekiranya kaedah di atas tidak berjaya mengatasi selesema yang anda alami, tidak ada salahnya mengambil ubat untuk menghilangkan gejala yang anda alami. Sebaiknya berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum anda membeli ubat untuk mengurangkan risiko tidak diingini.

Baca juga: Mual adalah tanda selesema, berikut adalah 4 helah untuk mengatasinya

Memasuki Angin Boleh Dicegah, Jalannya ...

 • Vaksinasi influenza adalah rutin setiap tahun.

 • Pengambilan nutrien yang sihat dan seimbang untuk sistem ketahanan badan yang optimum.

 • Gunakan penutup kepala untuk melindungi diri dari angin, udara sejuk, dan hujan (terutamanya semasa musim hujan atau peralihan).

 • Rajin mencuci tangan dengan sabun dan air bersih, terutama sebelum makan, setelah menggunakan tandas, bermain dengan haiwan, berinteraksi dengan orang sakit, dan menggunakan pengangkutan awam.

 • Minum banyak air, biasanya sekitar lapan gelas sehari atau mengikut keperluan.

 • Bersenam secara berkala, sekurang-kurangnya 20-30 minit sehari, agar badan sentiasa sihat dan cergas.

 • Hadkan pengambilan kafein dan alkohol setiap hari.

 • Jangan merokok, kerana kebiasaan ini dapat mengurangkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan.

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Mengatasi Selsema

Itulah kaedah ampuh untuk mengatasi selsema. Sekiranya anda mengalami selesema berulang, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar. Terutama jika gejala selsema yang dialami disertai demam tinggi selama lebih dari lima hari. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi tanda penyakit lain yang memerlukan rawatan yang lebih serius. Tanpa perlu beratur, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dengan doktor dengan muat turun permohonan .

Recent Posts