Vertigo adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala yang tidak dapat ditanggung

Jakarta - Vertigo adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala yang tidak tertahankan, dan merasakan sensasi seperti berputar. Sensasi berputar dan pening boleh menghalang seseorang dalam melakukan aktiviti. Keadaan ini adalah gangguan vestibular yang berlaku di telinga dalam. Mungkin tidak banyak orang tahu, tetapi ada makanan yang boleh menyebabkan vertigo, anda tahu. Dalam kes ini, mencetuskan kambuh dan kemunculan serangan.

Secara umum, gejala vertigo boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara. Terdapat lebih daripada 40 penyakit atau keadaan di telinga dalam, sistem saraf atau otak, serta beberapa penyakit mulai dari diabetes, migrain, strok, Parkinson, hingga tumor otak, yang dapat memicu vertigo. Risiko vertigo juga meningkat pada perokok semasa dan orang yang mempunyai gaya hidup yang tidak sihat. Salah satunya adalah kebiasaan makan makanan yang boleh menyebabkan vertigo.

Baca juga: Punca Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

Makanan Yang Boleh Menyebabkan Vertigo

Apabila berulang, vertigo dapat menyebabkan penderita mengalami gejala seperti mual, muntah, nystagmus (pergerakan mata yang tidak normal), berpeluh, dan kehilangan pendengaran. Pening ketika serangan vertigo berlaku boleh berlangsung selama beberapa minit, berjam-jam, dan mungkin datang dan pergi. Rawatan untuk vertigo boleh berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya.

Namun, kerana gejalanya sangat menjengkelkan, bukankah lebih baik untuk mencegah serangan datang? Salah satu usaha yang dapat dilakukan untuk mencegah serangan vertigo adalah menjaga diet yang sihat. Kerana, ada beberapa jenis makanan yang dapat memicu berulang gejala vertigo, jadi mereka harus dielakkan.

Makanan yang boleh menyebabkan vertigo perlu dielakkan kerana dapat meningkatkan proses keradangan di dalam badan. Diringkaskan dari Rawatan Vertigo, berikut adalah beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan vertigo dan perlu dielakkan:

1. Makanan Tinggi Gula

Makanan dan minuman yang tinggi gula, seperti yang mengandung madu, gula pasir, gula merah seperti kek dan soda, harus dihindari oleh orang yang mengalami vertigo. Kerana, makan makanan dengan terlalu banyak gula dapat menyebabkan turun naiknya jumlah cecair di telinga yang meningkatkan gejala vertigo. Sebagai alternatif, pilih gula kompleks dari kacang, biji, kentang dan sayur-sayuran.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

2. Makanan dan Minuman yang Mengandung Kafein

Kafein dalam kopi, teh, coklat, minuman tenaga dan soda dapat meningkatkan sensasi deringan di telinga. Itulah sebabnya mengapa mengelakkan kafein adalah nasihat yang baik untuk orang yang mengalami vertigo.

3. Minuman Beralkohol

Minuman beralkohol perlu dihadkan kerana boleh mempengaruhi komposisi cecair di telinga dalam. Selain itu, alkohol juga dapat memperburuk pening jika diminum oleh orang yang mengalami vertigo. Kesan negatif alkohol juga dipercayai mengeringkan badan dan mewujudkan metabolit berbahaya bagi telinga dan otak dalaman. Selain itu, alkohol juga dikenali sebagai pencetus serangan migrain yang juga menyebabkan pening dan loya.

4. Makanan Tinggi Garam

Makanan yang tinggi garam perlu dikurangkan. Ini kerana kandungan natrium dalam garam dapat membuat vertigo menjadi lebih teruk. Makan makanan yang tinggi garam juga boleh menyebabkan pengekalan air berlebihan di dalam badan dan mempengaruhi keseimbangan cairan dan tekanan dalam badan. Oleh itu, orang yang mengalami vertigo harus menjauhi makanan tinggi natrium seperti keju, popcorn, kerepek, kicap, dan makanan dalam tin.

Itulah beberapa makanan yang boleh menyebabkan vertigo, yang perlu dielakkan. Sekiranya anda telah mengelakkan pelbagai jenis makanan dan serangan vertigo masih kerap berlaku, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor mengenai permohonannya . Doktor mungkin menetapkan beberapa ubat yang sesuai dengan keadaan anda, dan lebih baik lagi, anda boleh membeli ubat yang diresepkan melalui aplikasi. anda juga tahu.

Baca juga: Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!

Petua Pencegahan Selain Mengelakkan Makanan Yang Boleh Menyebabkan Vertigo

Pada prinsipnya, pencegahan vertigo mesti dilakukan dengan mempertimbangkan pelbagai sebab dan faktor risiko yang dimiliki oleh setiap penderita. Contohnya, jika vertigo disebabkan oleh jangkitan telinga, sudah tentu jangkitan mesti dirawat dengan segera mengikut penyebabnya (sama ada disebabkan oleh virus atau bakteria). Sekiranya jangkitan telah dirawat, kemungkinan serangan vertigo dapat dikurangkan.

Selain itu, ada beberapa upaya lain yang dapat dilakukan, selain menghindari makanan yang dapat menyebabkan vertigo, untuk mencegah kambuh, yaitu:

 • Elakkan melakukan pergerakan kepala secara tiba-tiba.
 • Sentiasa cuba bangun dari tempat tidur secara beransur-ansur, dengan duduk terlebih dahulu.
 • Sentiasa pastikan kepala anda sedikit lebih tinggi daripada badan anda semasa tidur.
 • Elakkan meregangkan leher.
 • Elakkan pergerakan membongkok.
 • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Elakkan memukul kepala.
 • Rawat penyakit yang berpotensi menyebabkan vertigo (misalnya diabetes atau tekanan darah tinggi).
 • Hadkan pengambilan makanan berlemak.
 • Keperluan cecair badan yang mencukupi.
 • Minum ubat seperti yang dinyatakan.
Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Harus Dielakkan untuk Vertigo.
DiVertigo. Diakses pada tahun 2020. Pelan Diet Untuk Vertigo: Apa Yang Harus Dimakan Dan Tidak Dimakan Apabila Anda Mempunyai Vertigo ..

Recent Posts